Arama sonuçları

2022 YKS: Adayları hangi değişiklikler bekliyor?

2022 YKS: Adayları hangi değişiklikler bekliyor?

ÖSYM, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru kılavuzunu yayımladı. YÖK’ün aldığı karara göre bu yıl sınava girecek adayları bekleyen önemli değişiklikler var. Bunlardan birisi ise ön lisans ve lisans programlarında barajlar kaldırıldı. Ön lisans programlarını tercih etmek için Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) alınması gereken 150 puan şartı artık aranmayacak. Yine lisans programlarını tercih etmek için Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi’nden (YDT) alınması gereken 180 baraj şartı da kaldırıldı. Yani bu yıl tercih yapacak adaylar için tercih barajları kaldırılmış oldu.

Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması böylece kaldırıldı. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

TYT 200 VE ÜSTÜ PUAN UYGULAMASI SON KEZ UYGULANACAK

2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.

Bir başka değişiklik ise TYT’de sınav süresi  135 dakikadan 165 dakikaya çıkarıldı. Diğer testlerdeki süreler değişmedi. AYT süresi bu yıl da 180 dakika. YDT süresi de geçen yıl olduğu gibi 120 dakika.

ÖZEL YETENEK İÇİN BARAJ YOK

Yükseköğretim kurumlarının kendi düzenlediği özel yetenek sınavlarına başvurmak için TYT’den 150 ve üzerinde puan alma şartı kaldırıldı. Bu durumda yükseköğretim kurumları kendileri puanlarını belirleyecek.

0.5 HAM PUAN SÜRÜYOR

Adayların puanlarının hesaplanabilmesi için TYT’de Temel Matematik veya Türkçe testlerinde 0.5 ham puan almaları yani yarım net çıkarmaları yeterli. AYT için de ilgili iki testten birinden 0.5 ham puan almaları SAY, EA ve SÖZ puanlarının hesaplanması için yeterli olacak.

15 DAKİKA KURALI SÜRÜYOR

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmayacaklar.

SINAV ÜCRETİNE ZAM GELDİ

2022 yılı için her bir oturum için ücret 115 TL. Yani 3 oturuma da girmek isteyen aday 345 TL ödeyecek. Geç başvuru günü için ise bu ücret yüzde 50 daha yüksek olacak. Geçen sene ise her bir oturum için sınav başvuru ücreti 90 TL olmuştu.

YKS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Başvurular 11 Şubat-7 Mart 2022 tarihlerinde yapılacak. YKS ücretlerini ödemek için son gün 8 Mart 2022.

Temel Yeterlilik Testi (TYT): 18 Haziran 2022, Cumartesi günü yapılacak. Sınav 10.15’te başlayacak. 165 dakika sürecek. Geçen yıla göre sınav süresi 30 dakika olacak.

Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 19 Haziran 2022 Pazar günü yapılacak. Sınav 10.15’te başlayacak. 180 dakika sürecek. Sınav süresi değişmedi.

Yabancı Dil Testi (YDT): 19 Haziran 2022 Pazar günü saat 15.45’te başlayacak. 120 dakika sürecek. Süre değişmedi

Geç başvuru günü: 16-17 Mart 2022. Bu süre içinde sınav ücreti her bir oturum için yüzde 50 daha pahalı olacak.

TYT PUANI 200 VE ÜZERİNDE OLANLAR

2021-TYT Puanı 200 ve Üzeri Olan ve Bu Puanını 2022-YKS’nin Hiçbir Oturumuna Girmeden, 2022-YKS Merkezi Yerleştirmede veya Özel Yetenek Sınavıyla Yerleştirmede Kullanmak İsteyen Adaylar İçin 2022-YKS Başvuru Ücreti: 30 TL. Geçen sene bu ücret 25 TL olmuştu. Geç Başvuru Günlerinde yapılan başvurularda Başvuru Ücreti, %50 artırımlı olarak. Ancak bu uygulama son kez yapılacak. Gelecek sene artık 200 puan uygulaması olmayacak.

SINAVA KİMLER BAŞVURABİLİR?

2022-2023 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dâhil) veya ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2022-YKS’ye başvuru yapmak zorunda.

TYT’YE GİRMEK ZORUNLU

YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunlu. Diğer oturumlar ise isteğe bağlı. 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebilecek. Ancak bu adayların da YKS başvurusu yapması gerekiyor. Lisans tercihi yapacak adaylar ise AYT ya da YDT’ye girmek zorunda.

TYT PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?

TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

AYT VE YDT PUANLARI NASIL HESAPLANACAK

AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

 A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır.

YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANACAK?

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır. İlgili puan türünde sınav puanı hesaplanan tüm adayların ilgili puan türünde yerleştirme puanı hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacak.

BAŞARI SIRASI BARAJLARI: HUKUK 100 BİN OLDU

Hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik, eczacılık ve diş hekimliği programlarına başvurabilmek için başarı sırası barajı geçerli olacak. Ancak geçen yıl açıklandığı üzere 2022 YKS’de hukuk fakültesi tercihi yapacak adaylar için başarı sırası barajı 125 bininciden 100 bininciye yükseltildi.

Özel yetenek gerektiren öğretmenlik programlarına ön kayıt yaptırabilmek için ise başarı sırası barajı geçen yıl olduğu gibi ilgili puan türünde 800 bininci olarak kaldı.

Hukuk: Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA puan türünde en düşük 100 bininci (100.000)

Mühendislik programları: Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) SAY puan türünde En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde yerleştirme için SAY puan türünde en düşük 250 bininci (250.000)

Tıp programlarına yerleştirme için SAY puan türünde en düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) ilgili puan türünde En düşük 300 bininci (300.000)

Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY puan türünde En düşük 100 bininci (100.000)

Diş Hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY puan türünde en düşük En düşük 80 bininci (80.000)

 

 

12-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş