Arama sonuçları

2023 LGS: Depremzede öğrenciler nasıl yerleştirilecek?

2023 LGS: Depremzede öğrenciler nasıl yerleştirilecek?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu yıl Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alan liselere depremzede öğrenciler için ek kontenjan verdi. Buna göre yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerden tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan ayrıldı. Merak edilen ise bu öğrencilerin yerleştirmeleri nasıl yapılacak? İşte bu soruyu MEB, pervinkaplancom için yanıtladı.  Bakanlığın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILACAK?

Yerleştirmeler nasıl olacak?

Yerleştirme işlemleri Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu 1.5.1. Merkezî Yerleştirme maddesine göre yapılacaktır.

a) Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.

b) 08/02/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ilan edilen olağan üstü hal kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022 - 2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerden tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 2 (iki) olacak şekilde ek kontenjan verilecektir.

Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak olup yerleştirmeye esas nakillerde (1 ve 2. nakil) ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacaktır.

c) Sınavla öğrenci alan okullarda Merkezî Sınav Puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

HAVUZDA MI TOPLANACAKLAR?

Depremzede öğrenciler ayrı bir havuza mı toplanıyor?

Hayır ayrı havuza toplanmıyor. Öncelikle tercih ettikleri okuldaki kontenjana Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu 1.5.1 maddesinin a ve c bendlerine göre yerleşebiliyor ise o okula yerleştirme işlemi uygulanır. Tercih ettiği okula yerleşemediği durumunda ise o okul için 1.5.1 maddesinin b bendi gereğince tanımlanan ek kontenjana yerleştirme durumuna bakılır. Ek kontenjana yerleştirme için ilgili kılavuzun 1.5.1 maddesinin a ve c bendlerine göre yerleştirme işlemi uygulanır.

AYRI YERLEŞTİRME YAPILACAK MI?

 3- Önce normal yerleştirme yapılacak ve ardından da depremzede öğrenciler mi yerleştirilecek?

 Yerleştirme işlemi aynı anda yapılacaktır.

Bu yerleştirmede depremzede öğrenciler tercihleri dikkate alınarak, puan üstünlüğüne göre mi okullara dağıtılacak?

Ek kontenjana yerleştirme için ilgili kılavuzun 1.5.1 maddesinin a ve c bendlerine göre yerleştirme işlemi uygulanır.

Bu öğrenciler arasında da puanı eşit olanlar varsa 7 kriter onlar için de uygulanacak mı?

Evet uygulanacak.

Bir okula en son yerleşen öğrenciden daha düşük puana sahip depremzede öğrencilerin de yerleşmesi söz konusu olacak mı?

 Evet.

14-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş