Arama sonuçları

2023 LGS ve YKS: İşte bu soruların cevapları merak ediliyor

2023 LGS ve YKS: İşte bu soruların cevapları merak ediliyor

Önümüzdeki haziran ayında yaklaşık 4 milyon öğrencinin katılacağı iki sınav söz konusu. 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yaklaşık 3 milyon öğrenci katılacak. Yine her yıl haziran ayının ilk haftasında gerçekleştirilen 8’nci sınıf öğrencilerinin gireceği Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) en az 1 milyon öğrenci katılacak.

Ancak bu sınavların puan hesaplamalarıyla ilgili hem öğrencilerin hem de eğitimcilerin soruları var. Bu soruların yanıtları Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) bekleniyor.

İŞTE CEVAPLARI MERAK EDİLEN SORULAR

-Depremzede öğrenciler için nakil aldırmış olsalar da devam zorunluluğu bulunmuyor. Bu durumda devamsızlık LGS yerleştirme kriterlerinden biri olarak kullanılacak mı? Yoksa pandemi döneminde olduğu gibi devamsızlık kriteri dikkate alınmayacak mı?

-LGS için Ortaokul Başarı Puanı (OBP) nasıl hesaplanacak? 6-7 sınıf tam, 8’nci sınıfın da ilk dönemi mi dikkate alınacak?

-Öğrenciler LGS’de birinci dönemin konu ve kazanımlarından sorumlu olacaklar. Ancak okullarda ikinci dönem dersleri işleniyor ve sınavları yapılıyor. Bu sınavlar ne olacak, nasıl kullanılacak?

YEREL YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

-Başka illere nakil olan öğrenciler, tercih döneminde kendi illerine döndüklerinde bu öğrencilerin yerel yerleştirme tercihleri nasıl olacak?

-Deprem bölgesinden başka illere nakil aldıran öğrenciler için devam zorunluluğu yok ama peki bu öğrenciler ikinci dönem sınavlarına girmek zorundalar mı? Nakille gelen öğrenciler için bir düzenleme söz konusu mu?

-Renk körü olan çocuklar var. Sınav kitapçıkları renkli, bu çocuklara farklı kitapçık verilecek mi ve bu öğrencilerin rapor almaları gerekiyor mu?

-LGS için de tıpkı YKS’de olduğu gibi öğrencilerin başka illere gönderilmeleri söz konusu olacak mı? Bu öğrencilerin yaşı küçük olduğu için başka illere nasıl gidecekler ki YKS’ye girecek öğrenciler için de bu durum söz konusu.

- YKS’ye girecek öğrenciler de 12. Sınıfın birinci döneminden sorumlu olacaklar. Bu öğrencilerin Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) hesaplanırken, birinci dönemin notları mı dikkate alınacak?

OKULLARA DA BİLGİ GİTMEDİ

Bu sorularla ilgili okul yöneticilerine de bir yazı gelip gelmediğini sorduğumuzda cevap "hayır" oldu. Yöneticiler, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Nakil gelen depremzede öğrencilerle ilgili MEB bursu bilgilendirmesi dışında bir yazı gelmedi. Hali hazırda derslerine devam eden tüm 8. sınıf öğrencileri gibi depremzede öğrenciler de ikinci yarıyıl sınavlarına giriyor, Şu anki duruma göre YBP buna göre hesaplanıyor. 
Depremzede öğrenciler de ikinci dönem sınavlara giriyor, muaf olduklarına ilişkin bir bilgi yok, devam zorunlulukları olmadıklarına ilişkin de bir yazı ulaşmadı.
Bu durumda karne notu da her zamanki gibi 1 ve 2. yarıyılın aritmetik ortalamasına göre verilecek."

Sadece birinci dönemin notları mı YBP için dikkate alınacak? Hayır.

 

08-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş