Arama sonuçları

2023 YKS: Erken açıklanır mı yoksa takvime uyulur mu?

2023 YKS: Erken açıklanır mı yoksa takvime uyulur mu?

Geçtiğimiz yıl 17-18 Haziran’da yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının tıpkı bu yıl olduğu gibi 20 Temmuz’da açıklanacağını duyurulmuştu. Ancak sonuçlar 18 Temmuz’da açıklanmıştı. Adayların tercih yapmaları için gereken kılavuz yayımlanmamış, sadece puanlar ve başarı sıraları duyurulmuştu. ÖSYM her zaman yaptığı gibi yine açıkladığı takvime kendisi uymamıştı.

Bu yıl da 2023 YKS, geçtiğimiz 18-19 Haziran’da yapıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) gerçekleştirilen sınava 3 milyon 527 bin 463 aday başvurmuştu. ÖSYM’nin açıkladığı sınav takvimine göre sonuçlar bu yıl da 20 Temmuz’a açıklanacak.

SONUÇLAR ERKEN AÇIKLANACAK MI?

Ancak adaylar asla açıklanan takvime uyulmadığı için bu yıl da “Sonuçlar erken açıklanacak mı?” sorusuni sormaya başladı.

Peki YKS sonuçları erken açıklanır mı?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, sınavın ardından YKS’ye giren en yaşlı ve en genç adaylarla buluştuğunda “erken açıklama” mesajını da vermişti. Ersoy, "Bizim için nihai hedef, 20 Temmuz, ondan önce de açıklanabilir” demişti.

BEKLENTİ YARATILDI

Yani ÖSYM Başkanı sonuçların erken açıklanabileceği “beklentisini” de böylece yaratmış oldu. Son yıllarda tarih verip, buna uymamak bir ÖSYM geleneği haline dönüştü. Bu yıl da ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ÖSYM’nin izinden gitti. 26 Haziran’da açıklanacağını kendi takviminde duyurduğu LGS sonuçlarını 3 gün önce açıkladı. Kılavuzu ise 3 gün sonra yayımladı.

Peki bu durumda neden bir takvim yayımlanıyor? Eğer kurumlar kendi açıkladıkları takvime uymayacaksa, bir takvimin olmasının bir anlamı var mı?

Bütün rehber öğretmenler, aileler ve adaylar ÖSYM ya da MEB’in verdiği takvimin “geçerli” olduğunu dikkate alarak, programlarını yapıyor, tatile çıkıyor.

Özellikle özel öğretim kurumlarında çalışan rehber öğretmenlerin sınırlı bir tatili var. Takvime uyulmadığında ise erken dönmek zorunda kalıyorlar, biletlerini ve tatillerini yakıyorlar.

Eğer takvime uyulmayacaksa bundan sonraki süreçte ne MEB ne de ÖSYM bir takvim açıklama zahmetine girmesinler, “sürpriz” diyerek, sonuçları açıklasınlar.

15-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş