Arama sonuçları

2023 YKS: İlk kez gazi ve şehit eş ve çocukları ile gazilere de ek kontenian

2023 YKS: İlk kez gazi ve şehit eş ve çocukları ile gazilere de ek kontenian

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKSYükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yıllardır okul birincilerine özel bir kontenjan ayrılıyordu. Ancak bu yıl ilk kez 3 ayrı grup için özel kontenjan bulunuyor. 

Daha önce yapılan açıklamalardan bu yıl depremzede öğrencilere ve 34 yaş üstü kadınlara ek kontenjan ayrılacağı duyurulmuştu. Bu açıklamalara göre depremzede öğrenciler için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25 ek kontenjan verilmişti. Bu kontenjandan da 21 bin 560 öğrencinin yararlanabileceği ifade edilmişti.

KADIN VE DEPREMZEDE DIŞINDA

YÖK, bu yılın ikinci özel kontenjanı ise yine devlet üniversitelerinde 34 yaş üstü kadınlara ek kontenjan ayrılacağını açıklamıştı. Bu açıklamaya göre 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si ön lisans olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan 34 yaş üstü kadınlara ayrıldı. 

Ancak tercih kılavuzunda bir üçüncü grup için de ek kontenjan ayrıldığı görüldü. Bu kontenjan ise  şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylar için ayrıldı. 3 bin 700 olarak belirlenen bu kontenjan vakıf yükseköğretim kurumlarında yer alıyor ve kontenjanlara burslu yerleştirme yapılacak.

KİMLER YARARLANACAK?

Burslu şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylara ayrılan bu kontenjandan yararlanacaklar ise şöyle açıklanıyor: 

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi ile 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 23/4/1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun.

28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki görevlerini ifa ederken hayatlarını kaybedenlerin eş ve çocukları.

3713 sayılı Kanun ve 2330 sayılı Kanun kapsamındaki maluller ile eş ve çocukları.

24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında şeref aylığı alanlar ile eş ve çocukları. 

KONTENJANLAR SINIRLI

Kılavuzda şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylar için ayrılan kontenjanların sınırlı olduğuna dikkat çekilerek, şu uyarılar yapılıyor: 

“Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan şehit eş ve çocukları ile gazi ve gazi eş ve çocukları, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebileceklerdir. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, şehit eş ve çocukları ile gazi ve gazi eş ve çocukları için de geçerlidir. 

YERLEŞTİRMELERİ NASIL OLACAK?

Şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylar, genel kontenjan (öncelikle) ve şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylar burslu öğrenci kontenjanı göz önünde tutularak merkezi yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlerine yerleştirilecektir. 

ÖSYM tarafından, başvuran adayların yukarıda yer alan kanunlar kapsamında olup olmadığı Sosyal Güvenlik Kurumundan kontrol edilecektir. Yerleştirme işlemlerinde, tercih sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından elektronik ortamda edinilen bilgiler esas alınacaktır. Adayların yukarıda belirtilen kontenjanlardan yararlanma durumları, 2023-YKS tercih kayıt ekranında yer alacaktır. İlgili kontenjanlardan yararlanmak isteyen adayların bu bilgilerini kontrol etmeleri varsa düzeltmelerini ilgili kurumlar aracılığıyla yaptıktan sonra tercih süresi içinde tercihlerini güncellemeleri gerekmektedir.

Şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylar için ayrılan kontenjanlar merkezi ilk yerleştirmede boş kaldığı takdirde bu kontenjanlara ek yerleştirmede de yer verileceğinden hem merkezi ilk yerleştirmede hem de ek yerleştirmede boş kalan kontenjan genel kontenjana aktarılmayacaktır.”

20-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş