Arama sonuçları

2023 YKS: Tercih sırası önemli mi? Nasıl liste oluşturmalısınız?

2023 YKS: Tercih sırası önemli mi? Nasıl liste oluşturmalısınız?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylar tercihlerini yapmaya başladı. Tercihler, 8 Ağustos saat 23.59’da son bulacak. Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu  tercihlerinizi yaparken dikkatle incelemeniz gerekiyor. Programların karşısında yer alan özel koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bu koşulları karşılamadığınız ortaya çıkarsa yerleşseniz bile kayıt yaptıramazsınız.

TERCİH SIRASI ÖNEMLİ

Adayların tercihlerini yaparken en sık sorduğu sorulardan birisi “tercih sırası”nın ne kadar önemli olduğu. Tercih sırası önemli. Merkezi yerleştirme,  adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılıyor. Bu nedenle de tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturmanız gerekiyor.

NASIL YERLEŞTİRME YAPILIYOR?

Yerleştirme sistemi şöyle işliyor:

a) Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

c) Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

ç) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacak.

d) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir" endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilirsiniz.. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyiniz.

27-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş