Arama sonuçları

2024 LGS başvuruları başladı: Nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

2024 LGS başvuruları başladı: Nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin girmesi beklenen ve 2 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için başvurular başlıyor. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları’na öğrenci seçmek amacıyla yapılacak sınav için başvurular, ise 18-29 Mart tarihlerinde yapılacak. Bu yılın değişikliği ise başvuruların otomatik olarak yapılmayacak olması. İsteğe bağlı olarak e/okul üzerinden başvuru gerçekleştirilecek.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecek. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.  Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvurusu halk eğitim merkezi müdürlükleri tarafından kontrol edilerek alınacak.

BAŞVURUNUN GEÇERLİ OLMASI İÇİN

Başvuruların geçerli olması için elektronik ortamdaki öğrenci bilgilerinde eksiklik, çelişki veya hata olmaması gerekiyor.  Ayrıca elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından onaylanmayan başvurular da geçersiz sayılacak.  Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik varsa onların başvuruları da geçersiz olacak.

OKUL MÜDÜRLERİNİN GÖREVLERİ

Okul müdürleri kayıtlı olan öğrencilere ait bilgileri, elektronik ortamda yer alan bilgileri karşılaştıracak ve doğruluğunu, güncelliğini kontrol edecek. Öğrenciye ait sınav giriş belgesinde yer alacak fotoğrafı güncelleyecek. Öğrencinin başvurusunu yaptıktan sonra onayını gerçekleştirecek ve 2 adet çıktı alarak, veliye inceletip, onaylayacak. Bu çıktılardan birini veliye teslim edecek.

SINAVA GİRİŞ BELGELERİ 24 MAYIS’TA

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 24 Mayıs 2024 tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminden ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi 24 Mayıs 2024 tarihinden itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

İKİ OTURUMLU SINAV

Sınav, 2 Haziran 2024 Pazar günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da başlayacak. Sınav, 8’inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak.  Sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacak. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilecek. Din dersinden muaf olan öğrenciler için sözel bölüm 60 dakika olacak.

SINAVA GELİRKEN YANINIZDA OLACAK

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunacak. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak.

KENDİ OKULLARINDA GİRMEYECEK

Bu yılın sınav başvusunun otomatik olarak yapılmaması gibi bir başka değişiklik de öğrencilerin sınava kendi okullarında değil, belirlenen okullarda girecek olması.

SORULAR NASIL OLACAK?

LGS’de öğrencinin öğrenme çıktıları belirlenirken eğitim öğretim faaliyetlerinin ana kaynağı olan ders kitapları kullanılıyor. Ders kitapları, öğrencinin gerçek hayatla bağ kurmasını sağlarken içerikte yer alan etkinlik ve örneklerle öğrencilerin konuları derinlemesine anlamaları ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeleri destekleniyor. Öğrenciler, ders kitaplarındaki kazanımların edinilmesini sağlayacak etkinlikleri ve yayımlanan örnek soruları anlayarak yapmaları önemli. Merkezi sınavda her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak farklı bilişsel düzeylerdeki becerileri ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Belirli aralıklarla yayımladığımız örnek sorular aslında sınav sorularına yönelik ipuçları barındırıyor.

Sınavın içeriğinde bir değişiklik yok. Sınavda içerik, sınav süreleri ve soruların dağılımında değişiklik yok, aynı içerikle sınavı yapacağız. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru soruldu. Bu yıl 8'inci sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak.

 

17-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş