Arama sonuçları

2024 LGS: Öğrenciler kendi okullarında sınava giremeyecek

2024 LGS: Öğrenciler kendi okullarında sınava giremeyecek

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin girmesi beklenen ve 2 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) bu yıl değişiklikler söz konusu. Bunlardan birisi öğrencilerin sınav başvurularının otomatik değil, isteğe bağlı yapılması. Yani sınava girmek isteyen öğrenciler e-okul üzerinden başvurularını yapacak. Başvurular ise 18-29 Mart tarihlerinde yapılacak. 

Bir başka değişiklik ise öğrenciler sınava kendi okullarında giriyordu ama bu da değişti. Artık öğrenciler kendi okullarında sınava giremeyecek. Belirlenen okullarda sınava katılacaklar. Değişmeyen ise henüz sınava katılımın ücretsiz olması. 

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül’ün sınavla ilgili yaptığı açıklamalar şöyle: 

SINAVA GİRECEKLER, GİRMEYECEKLER

Sınavsız öğrenci alacak okulları tercih eden öğrencilerin LGS’ye girmesine gerek yok. Bu yıla kadar LGS kapsamında öğrenci başvuruları res'en yani otomatik olarak yapılıyordu. Ancak liselere geçişte okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle yapılıyor. Bu kapsamda, LGS her öğrencinin mutlaka girmesi gereken bir sınav değil. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara girmek isteyen öğrencilerimiz, merkezi sınav başvurularını elektronik ortam (https://eokul.meb.gov.tr/) üzerinden yapacak. Başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Merkezi sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecekler. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.

SINAV NEREDE YAPILACAK

Pandemi öncesinde öğrenciler, sınava belirlenen okullarda giriyorlardı. Pandemi sonrası normale dönüş kapsamında bu yıl öğrenciler sınav merkezi olarak belirlediğimiz okullarda sınava girecekler. Her ilçe bir sınav merkezi olacak şekilde planlama yaptık. Dolayısıyla sınav, il ve ilçelerimizdeki belirlenen okullarda yapılacak.

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 24 Mayıs'ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden ilan edilecek. Öğrencilerimizin fotoğraflı sınav giriş belgesi bu tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek. Nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelmiş olanlar, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi mücbir sebepten başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgelerle sınava girmek istedikleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine 28 Mayıs'a kadar başvuru yapacaklar.

HANGİ BELGELER GEREKİYOR?

Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı onaylı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesini bulunduracak.

SORULAR NASIL OLACAK?

LGS’de öğrencinin öğrenme çıktıları belirlenirken eğitim öğretim faaliyetlerinin ana kaynağı olan ders kitapları kullanılıyor. Ders kitapları, öğrencinin gerçek hayatla bağ kurmasını sağlarken içerikte yer alan etkinlik ve örneklerle öğrencilerin konuları derinlemesine anlamaları ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeleri destekleniyor. Öğrenciler, ders kitaplarındaki kazanımların edinilmesini sağlayacak etkinlikleri ve yayımlanan örnek soruları anlayarak yapmaları önemli. Merkezi sınavda her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak farklı bilişsel düzeylerdeki becerileri ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Belirli aralıklarla yayımladığımız örnek sorular aslında sınav sorularına yönelik ipuçları barındırıyor.

Sınavın içeriğinde bir değişiklik yok. Sınavda içerik, sınav süreleri ve soruların dağılımında değişiklik yok, aynı içerikle sınavı yapacağız. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru soruldu. Bu yıl 8'inci sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak.

13-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş