Arama sonuçları

Açık liseye geçiş zorlaşınca ortaya ‘hayalet liseler’ çıktı

Açık liseye geçiş zorlaşınca ortaya ‘hayalet liseler’ çıktı

Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açık liseye geçişi zorlaştırdı sadece “istisnai” durumlarda geçiş yapılabileceğini kararlaştırdı. Nedenine gelince; özelikle lise son sınıfta okuyan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan öğrenciler örgün eğitimden çıkarak, açık liseye geçmeye başlamıştı. Bu sayı giderek artıyordu. Geçen yılın verilerine göre açık lisede okuyan öğrenci sayısı 2.3 milyonu aştı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmelik çıkardı. Ardından da bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumlarla ilgili usul ve esaslar belirledi. Açık liseye geçişlere sınırlama getiren bakanlığın bu düzenlesinin ardından ortaya “hayalet liseler” diye tanımlanmaya başlayan bir başka “oluşum” çıktı.

ÇÖZÜM: HAYALET LİSELER

Bir süredir hep takipçilerimden hem de eğitimcilerden bu yönde mesajlar gelmeye başladı. Bu yıl üniversite sınavına hazırlanmak için açık liseye geçiş yapamayan öğrenciler için çözüm bulundu: Hayalet liseler.  

Şöyle ki; bazı özel okullar üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerle anlaşma yapıyor. Öğrencilerin kayıtları bu “hayalet liselere” alınıyor.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ

Anlaşma şöyle: Okula devam zorunluluğu yok, yoklamada “var” gözükecekler. Okula değil, tam gün üniversite hazırlık kursuna gidebilecekler. Sınav haftasında okulda olacaklar, sorular zaten daha önceden öğrencilere verilmiş olacak. Ücretleri ise 10 bin TL ile 30 TL arasında değişiyor. Kısaca diploma satıyorlar.

Konuştuğumuz bir eğitimci, “Bu olay giderek büyüyor, Türkiye’nin büyük bir eğitim sorunu olma yolunda ilerliyor. Bir eğitimci olarak bu tür anlaşma yapan okullar, eğitimciler olmasından utanç duyuyorum. Üniversite sınavına hazırlanan çocuklar kayıtlarını bu okullara geçirmeye başladı. Şaşkınlık içindeyiz, bu okullar diplomalarını satıyor” diyor.

Bir başka eğitimci ise şöyle konuşuyor: “İstanbul’da sayıları hızla artıyor. Mesela benim okulum Bakırköy’de 26 öğrencim bu şekilde ayrıldı, bazıları Ümraniye’de bir okula kayıt aldılar. Evinin yanındaki okuldan Bakırköy’den Ümraniye’ye gitmiyor elbette, bir kursa devam ediyor. Açık liseden daha büyük bir sorun geliyor.”

CİDDİ BİR SORUN YAŞANIYOR

Bu konuyu Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk de sordum. Bu tür kurumların açık liseye alternatif haline geldiğini belirten Öztürk, şunları anlattı:

“Maalesef bu kurumlarla ciddi sorun yaşıyoruz. Açık liseden daha büyük bir dert haline geliyorlar. Bu konunun çözülmesi gerekiyor. Bu çocuklar bu şekilde de örgün eğitim dışına çıkıyorlar ve sokaklardalar. Bazıları özel öğretim kurslarıyla anlaşmalı, ortaklıkları, birliktelikleri var, indirim yaptırıyorlar. Bu durum milli güvenlik sorunu haline geldi. Acil çözüm bulunması gerekiyor.”

Gördüğünüz gibi açık liseye geçişin zorlaştırılmasıyla birlikte işte böyle bir çözüm bulunmuş. Merdiven altı kaçak kurslarla mücadele ettiğini duyuran bakanlığın önünde bu kez “hayalet liseler” dikiliyor. Şu anda bu liseler ağırlıklı olarak İstanbul’da ama kısa sürede büyük kentler dışında diğer illere de yayılacağı belli. Bu olay büyümeden bakanlığın önlem alması gerekiyor.

KİMLER AÇIK LİSEYE GEÇEBİLECEK?

Bakanlığın yaptığı düzenlemeye göre başta hafızlık eğitimi alanlar ile depremzede öğrenciler ile taşıma yoluyla eğitim alanlar için de açık liseye geçebilecek. İşte açık liseye geçişe izin verilen “istisnai” durumlar:

“Sınıf tekrarına kalanlar, ikamet değişikliği nedeniyle devam edeceği aynı türden okulu bulunmayanlar, temel eğitim kurumlarından mezun olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar, yurt dışında olması nedeniyle çeşitli mazeretleri olanlar ve uzun bir süreyi gerektiren hafızlık eğitimi alanlar, milli sporcular dışında bireysel veya takım sporlarında en az üç yıl faal lisanslı olarak yarışmalara katılan sporcular, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ile sporcu eğitim merkezlerine kayıtlı olanlar, zorlu şartlarından dolayı deprem bölgesindeki bazı il ve ilçelerdeki geçici barınma merkezlerinde ikamet eden ve taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurabilecekler.”

 

05-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş