Arama sonuçları

Açık liseye geçiş artık kolay olmayacak

Açık liseye geçiş artık kolay olmayacak

Aralarında köklü liselerin de yer aldığı okullardan üniversite sınavına hazırlanmak için açık liseye geçişler Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) önlem almasına neden olacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni dönemde liselerden açık liseye geçişin “kolay” olmayacağını, buna ilişkin düzenlemeler yapacaklarını açıkladı.

Türkiye’nin en gözde liselerinin öğrencilerinin de aralarında bulunduğu okullardan öğrenciler üniversite sınavlarına hazırlanmak için açık liseye geçiyor. Yaklaşık 1.7 milyon öğrenci  açık lisede okuyor. Son yıllarda özellikle 11 ve 12. sınıftaki öğrenciler sırf üniversiteye daha iyi hazırlanmak için kayıtlarını açık öğretime aldırıyor. İşte bu durum bakanlığın bu konuyla ilgili önlem almasına neden olacak.

DİPLOMALARDAN VAZGEÇİYORLAR

Lise sınavlarına, hazırlanan ve hayallerindeki okullara girmek için büyük çaba harcayan öğrencilerin bu istedikleri liselerin diplomalarından bile vazgeçmeleri uzun süredir tartışılan bir konu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Başkent Öğretmenevi'nde, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle buluşmasında önlem alacakları konulardan birisinin de bu açık liseye geçişler olacağını açıkladı. Tekin, şöyle devam etti:

LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA YAYGINLAŞIYOR

"Özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen ortaöğretim öğrencilerinin arasında yaygınlaşmaya başlayan, özellikle pandemi ile başlayıp depremle devam eden süreçte açık liseye kaymalar söz konusuydu. Açık liseye kaymalarla ilgili de bir dizi tedbiri önümüzdeki günlerde mevzuat değişiklikleriyle almış olacağız. Bu bizim için çok önemli. Hem örgün eğitim çağındaki bir gencimizin, yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmuyoruz hem de açık okullara devam eden bu çocuklarımız özellikle çok sayıda arkadaşımızın eleştirdiği bu merdiven altı, izinsiz kurslar üzerinden bir hazırlık sürecine devam ediyor. Bu merdiven altı yapılarla mücadele etmek açısından özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim, açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak merdiven altı, eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele edeceğiz."

BU GEÇİŞLER ZORLAŞTIRILACAK

Tekin, açık liseye geçişleri zorlaştıracaklarının altını çizerek, Kovid-19 salgını döneminde elektronik ortamda yapılan açık lise sınavlarını eski haline dönüştürmeyi planladıklarını kaydetti.

SINIF TEKRARI VE DEVAMSIZLIK AFFI

Tekin, öğretmenlerin çözülmesi gereken bir sorun olarak dile getirdikleri sınıf tekrarı konusunun da gündemlerinde olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Özellikle ortaöğretim kurumlarındaki öğretmen arkadaşlarımızın çok eleştirdikleri hususlar oldu. Bunlardan bir tanesi, özellikle liselerde sınıf tekrarının olmamasının ortaya çıkardığı sorunlardan bahsedildi. Bu zaten bizim de gündemimizdeydi. Dolayısıyla bununla ilgili bir tedbir alacağız. Yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak."

Tekin, devamsızlık affı ile ilgili de çalışmaları olacağını belirterek, “Önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına."

 

16-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş