Arama sonuçları

Liseden kaçış var: 1.7 milyon öğrenci açık lisede

Liseden kaçış var: 1.7 milyon öğrenci açık lisede

Türkiye’nin en gözde liselerinin öğrencilerinin de aralarında bulunduğu okullardan öğrenciler üniversite sınavlarına hazırlanmak için açık liseye geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Ortaokulu Yönetmeliği çerçevesinde ortaokul kısmında 13 yaşın üstündeki çocuklar okuyabiliyor. Lisede ise böyle bir şart yok. O nedenle de son yıllarda 11 ve 12. sınıftaki öğrencilerin sırf üniversiteye daha iyi hazırlanmak için kayıtlarını açık öğretime aldırdıkları görülüyor. Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre aralarında en gözde liselerden öğrenciler dahi bulunuyor.

AÇIK LİSEYİ TERCİH EDİYORLAR

Açık lisede yetişkinler de okuyor. MEB’in istatistiklerinden ne kadarının yetişkinlerden ne kadarının lise çağındaki öğrencilerden oluştuğuna dair bilgiye ulaşılamıyor. Ancak son yıllarda pek çok okuldan öğrencilerin kaydını açık liseye aldırdığı biliniyor.  18 yaş altı öğrencilerin açık liseyi tercih etmelerinin farklı sebepleri var.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANMAK İÇİN

Tüm zamanını kurslara ve özel derslere ayırarak üniversite sınavlarına daha iyi hazırlanmak ilk sırada yer alıyor. Ayrıca devlet okullarında sınavlarda yüksek not almak zor olduğundan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) düşük gelebiliyor. OBP 30 ile 60 arası ek puan kazandırdığı için OBP’yi yükseltmek isteyen öğrencilere açık öğretim cazip gelebiliyor. Yine ders sayılarının az, sınavlarının kolay olması da tercih sebepleri arasında bulunuyor.

KİMLER GİDİYOR?

Liselere girişte, Anadolu, fen gibi okul türlerine yerleşemeyen öğrencilerin önlerinde tek seçenek olarak meslek ya da imam hatip liseleri kalıyor. Bu okullara gitmek istemeyen, özel okula gidecek imkânı da olmayan öğrenciler de açık öğretimi tercih ediyor. Ailesine maddi destek sağlamak için çalışmak zorunda kalanlar örgün öğretimden ayrılırken yine kız öğrenciler de ev işlerine yardımcı olması için aileleri tarafından okuldan alınıp açık öğretime kaydediliyor.

MÜDÜRLER DE TEŞVİK EDİYOR

Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, öğrencilerin 4-5 yıllık eğitim süresinden sıkıldığına dikkat çekerek, “Girmek için yarışılan okullardan bile geçişler var” dedi. Yeşilyurt, artık öğrenciler için iyi lisenin özgeçmişte yazmasının önemli olmadığını, bazı okullarda müdürlerinin öğrencileri açık liseye teşvik ettiğini söyledi. Eğitimci Salim Ünsal da öğrencilerin özellikle iyi liselerde yüksek not alamama kaygısı yaşadıklarını dile getirerek sınava daha rahat hazırlanmak için açık liselere yöneldiklerini kaydetti.

HER YIL SAYILARI ARTIYOR

MEB’in istatistikleri incelendiğinde, açık öğretimdeki öğrenci sayısında yaşanan artış dikkat çekiyor. Buna göre 2006-2007’de açık öğretimde 566 bin 967 öğrenci okuyordu. 2021-2022’de ise sayı 1 milyon 738 bin 198’e yükseldi.

ÇOCUKLAR İŞ KAZASINDA ÖLÜYOR

Öğrencilerin açık öğretime gitmesinin nedenlerinden biri de çalışmak zorunda kalmaları. Üstelik çoğunun sigortası, güvencesi de yok. İçlerinde çalışırken yaşamlarını yitirenler oluyor. SGK verilerine göre 2011-2021 yılları arasında 18 yaş altı 120 çocuk, ölümlü iş kazalarında yaşamını yitirdi. Ayrıca 968 çocuk iş kazası geçirirken, 22 çocuk da meslek hastalığına yakalandı.

13-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş