AİHM kararlarına rağmen zorunlu din dersi
AİHM kararlarına rağmen zorunlu din dersi. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül AİHM kararına, Türkiye'de alınan kararlara rağmen Alevi öğrencilere zorunlu din dersinin dayatıldığını söyledi. TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlıklarının 2020 yılı bütçesi üzerinde HDP Grubu söz aldı.
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, taşımalı eğitim, özel eğitim ve benzeri adlar altında yapılan karmaşaya bir an önce son verilmesi gerektiğini istedi.
AİHM KARARLARINA RAĞMEN ZORUNLU DİN DERSİ
Bülbül, AİHM kararına, Türkiye'de alınan kararlara rağmen Alevi öğrencilere zorunlu din dersinin dayatıldığını, ciddi bir hak ihlali ortaya çıktığını belirti. Bülbül, "Hala Kürtçe, Lazca, Çerkezce, Arapça, Pomakça ve benzeri dillerde eğitim yapılmıyor olması insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu, bir hak ihlalinin ötesindedir" dedi.
ERKEK EGEMEN CİNSİYETÇİ DERS KİTAPLARI
Bülbül, eğitimde erkek egemen, cinsiyetçi bir tahakküm olduğunu, ders kitaplarında, eğitimin uygulamasında bunun görüldüğünü öne sürdü. Türkler ve Kürtler, Araplar ve Türkler, Ermeniler ve Kürtlerin et ve tırnak gibi değil, kan ve can gibi olduğunu ifade eden Bülbül, kan giderse canın da gideceğini söyledi. Bülbül, bu nedenle kana ve cana dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Et ve tırnak metaforu gündemden ve yürürlükten kalkmıştır. Biz, kan ve can gibiyiz. Türkiye halklarıyla asla ve kata hiçbir koşulda ayrılmayacağız ama haklarımızın da savunucusu olacağız." dedi.
ATANAMAYAN ÖĞRETMEN SAYISI 700 BİN
HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, atanamayan öğretmen sayısının 700 bine ulaştığını, bunun devasa bir rakam olduğunu belirtti. Tiryaki, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, (MEB) bunu her yıl azaltacağını açıkladığını söyledi. Tiryaki, "Keşke projeksiyonla ne zaman atanacağını söylese" diye konuştu.
Tiryaki, kadrolu öğretmen yerine sözleşmeli öğretmen ataması yapıldığını ifade ederek, sözleşmeli öğretmenin ana istihdamı oluşturduğunu savundu.
KÜRTÇE VE ZAZACA DERS VERECEK ÖĞRETMEN ATANMIYOR
Kürtçe ve Zazaca dersi verecek öğretmenlerin atanmadığını ileri süren Tiryaki, ana dilde eğitimin, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Bakanlığın programları arasında yer almadığını belirtti. HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, üniversitelerin çok ciddi sorunları bulunduğunu, bu kurumların bütçeden yeteri kadar yararlanmadığını, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında Meksika'dan sonra eğitim ve araştırmaya en az bütçe ayıran ülke olduğunu, üniversitelerin kendi rektörlerini seçemediğini söyledi.
1 MİLYON İŞSİZ ÜNİVERSİTELİ
Toğrul, 1 milyon işsiz üniversite mezunu bulunduğunu, kaç öğretmene, mühendise, doktora ihtiyaç duyulduğuna dair YÖK'ün bir planlama yapmadığını savundu.
15-12-2019