Arama sonuçları

Ailelere uyarı: Çocukların dijital izlerini takip edin

Ailelere uyarı: Çocukların dijital izlerini takip edin

Ailelere uyarı: Çocukların dijital izlerini takip edin.  Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, anne ve babaların özellikle çocukların online (çevrimiçi) kalma saatlerini kontrol etmeleri, dijital ayak izlerine bakmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Eraslan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dönemiyle dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kişilerin dijital alışkanlıklarının farklılık göstermeye başladığını belirtti.

ÇOCUKLARIN DİJİTAL İZLERİNİ TAKİP EDİN

Kişilerin zamanlarını daha çok sosyal medya ortamlarında dijital araçlarla e-platformlar ve oyunlarda geçirdiğine işaret eden Eraslan, bu durumun özellikle çocuklarda olumsuz durumlara yol açtığını aktardı.

Eraslan, dijital platformların çocuklarda psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz etki yaratabileceğine dikkati çekerek, "Dijital ortamlarda günde 6 saatten fazla bulunmak bir bağımlılık göstergesi" diye konuştu.

Eraslan, internette en tehlikeli saatin kriminal saat olarak bilinen gece saatleri olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki saat 02.00-05.00 arasında sosyal medyanın, dijital dünyanın karanlık yüzünü görüyoruz. Sanal kumarlar, bet sistemleri, yetişkin sitelere giriş, sosyal medya saldırganlığı gibi tüm olaylar en çok o saat diliminde olmaktadır. Bu yüzden anne ve babaların özellikle çocukların online (çevrim içi) kalma saatlerini kontrol etmeleri, dijital ayak izlerine bakmaları ve bununla ilgili onları bilinçlendirmesi gerekmektedir. Pandemi döneminde dijital tehlikeli oyunlar çok çok artış göstermektedir. Özellikle silah, bıçak, vurma gibi şiddete dönük olaylarla oynanan oyunlar var. Anne ve babaların böylesi oyunlarda çocuklarının yer alıp almadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Bu oyunlar sadece çevrim içi değil, çevrim dışı da oynanabilmekte. Hiç tanımadıkları kişilerle bu oyunlarda tanışmaktalar. Kişisel verilerin elde edilmesine varan tehlikeli boyutlar olabilmekte. Pandemi sürecinde dijital alışkanlıkların takip edilmesini öneriyoruz."

04-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş