Arama sonuçları

Bakan Tekin: Kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse kız okullarına gönderebilmeli

Bakan Tekin: Kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse kız okullarına gönderebilmeli

Milli Eğitim Bakanı Yusuf  Tekin, katıldığı bir televizyon programında eğitimle ilgili soruları yanıtladı. Tekin eğitim konusunda toplumsal bir seferberlik ilan etmek gerektiğini söyledi. Tekin, şöyle konuştu:“Annelerimiz babalarımız, ağabeylerimiz ablalarımız, bunların hepsi çocuklarımıza kendilerinden beklenen, kendi üstlerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor. Aileler bu işe el atmalı. Ben özellikle istirham ediyorum, herkes kendi çocuğuyla ilgili öğretmeninin yükünü hafifletecek ne kadar adım atarsa öğretmenimizin işi de o kadar kolaylaşacak ve işini, görevini daha iyi bir şekilde yapmış olacak."

KARMA EĞİTİM AÇIKLAMASI

Tekin, karma eğitimle ilgili yaptığı bir değerlendirmenin bağlamından koparılarak eleştiri konusu yapıldığını, bu eleştirinin haksız olduğunu dile getirdi. Tekin, şunları anlattı:

"Çıkış noktamız, temel hak ve hürriyetler, demokrasi, özgürlükler, yani buradan bakıyoruz mevzuya. Yani benim baktığım yer burası en azından. Temel hak ve hürriyetleri hayatımızın her döneminde merkeze almamız lazım, başkasının hakkı, başkasının ifade hürriyeti, düşünce hürriyeti başta olmak üzere... O bahse konu olan tartışmada da yine bir gazeteciyle kız çocuklarının okullaşmasını konuşuyorduk. 2013 veya 2014 yılında tahmin ediyorum, konuşmuşuz. 'Kız çocuklarının okullaşma oranı düşük, istediğimiz seviyeye nasıl getirebiliriz?' diye. Kız çocuklarını okula göndermeyen velilerin argümanlarından biri de 'Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum.'

VELİ İSTERSE KIZ OKULUNA GÖNDEREBİLMELİ

Şimdi benim Millî Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamaktı. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli. Karma eğitim esastır ama bu tür gerekçelerle, yani eğitimin, okullaşma oranının artması anlamında bu tür tedbirleri almak gerekiyorsa beraber alalım. Şimdi buradan hareketle karma eğitime karşı olduğum söyleniyor. Tam tersine özgürlükçüyüm, karma eğitim isteyen veliler için de kuşkusuz o olacak. Zaten bizim Millî Eğitimin temel kanununda öyle diyor, karma eğitim esastır ama benim asli görevim, okullaşma oranını artırmaktır."

Tekin, ötekileştirici, ayrıştırıcı unsurların eğitim sisteminden çıkarıldığını kaydetti. 

12-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş