Bakan Tekin: Obezite ve dijital bağımlılıkla mücadele edilecek
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Şanlıurfa Valiliği'nde ziyaret defterini imzaladıktan sonra Vali Hasan Şıldak ile makamında görüştü.
Tekin, daha sonra GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nın ardından konuştu. Tekin, yaklaşık 2,5 aylık Milli Eğitim Bakanlığı sürecinde taşra teşkilatını, Anadolu'yu gezerek alınacak tedbirlerle ilgili çalışmalar yaptıklarını, çok sayıda kenti dolaştıklarını söyledi.
YENİ ÖĞRETİM YILI HAZIRLIKLARI
Türkiye genelinde eğitim öğretim sürecine hazırlık dönemiyle ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili birkaç başlığı paylaşacağına işaret eden Tekin, şöyle konuştu:
"Deprem bölgesiyle ilgili 11 Eylül tarihi itibarıyla şartlarımız önceki dönemde olduğu kadar konformist veya rahat olmamak üzere asgari müştereklerde eğitim öğretim sürecini sağlıklı bir şekilde başlatacak bütün tedbirlerimizi almış durumdayız. Hiçbir sıkıntı olmadan eğitim süreci başlayacak. Bu hiçbir sıkıntı olmadan cümlesinin içerisinde şunlar da gizli, şunlar da var. Öğrencilerimiz açısından zorunlu telafi eğitimleri, öğretmenlerimiz açısından başta barınma ve ulaşım olmak üzere hem mevcut öğretmenlerimizin hem 1 Eylül itibarıyla atanan yeni kardeşlerimizin, yeni arkadaşlarımızın problemlerinin çözümü noktasında gerekli bütün tedbirleri almış durumdayız."
ÖĞRETMENLER TEK TEK ARANDI
Tekin, bölgede çalışan özellikle 4 il ve 2 ilçe bazlı olarak çok fazla yıkımın olduğu yerlerdeki bütün öğretmenlerin, yeni atananlar da dahil tek tek arandığını vurgulayarak, şunları anlattı: "Konaklama, barınma, ulaşımla ilgili durumları tespit edildi ve gerekli tedbirler İçişleri Bakanlığımız ve AFAD imkanları da kullanılarak ayarlanmış durumda. O arkadaşlarımız, kardeşlerimiz hiçbir problem yaşamadan eğitim öğretim sürecini inşallah başlatmış olacaklar. Aynı şekilde velilerimizle ilgili destek süreçleri yürütüldü. Hem yaz aylarında hem bundan sonra da devam edecek. Dolayısıyla deprem bölgesiyle ilgili bir sıkıntı en azından yaşanmayacak."
DEPREM BÖLGESİNDE DERSLİK İHTİYACI
Deprem bölgesinde derslik ihtiyacının karşılanması açısından üç aşamalı bir projeksiyon gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bazı projelerimiz 11 Eylül tarihi itibarıyla bitmiş olacak. Bazı projelerimiz bahar yarı yılının başlangıcıyla bitmiş olacak. Bazı projelerimiz de önümüzdeki eylül dönemine yetişecek şekilde yatırım projelerimizi de yapmış olduk. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan yatırım sürecini desteklediğini belirtti, bu anlamda kendisine teşekkür etmek istiyorum. Yaz aylarında yaptığımız diğer hususlardan bir tanesi öğretmen arkadaşlarımızın yer değiştirme süreçleriyle ilgili, özel öğretim kurumlarımızın sorunlarıyla ilgili, MESEM ve mesleki teknik eğitim projelerinde yaşanan aksaklıklarla ilgili gündelik problemleri çözecek tedbirler aldık. 11 Eylül itibarıyla ders kitaplarımızın bütün öğrencilerimizin masasının üzerinde hazır bulunacakları şekilde tedbirlerimizi aldık. Eğitimöğretim sürecini inşallah sağlıklı başlatmış olacağız."
OBEZİTE VE DİJİTAL BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDİLECEK
Tekin, 81 valiliğe gönderdikleri eğitim öğretime hazırlık genelgesini hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki eğitim öğretim sürecini ilgilendireceğine inandığım birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Obezite ve dijital bağımlılık şu anda çağımızın önemli problemlerinden bir tanesi. Valilerimizden, il milli eğitim müdürlerimizden ve öğretmenlerimizden bir ricamız var. Okul bahçelerimizi lütfen öğrencilerimizin hem dijital bağımlılıklarının azaltılacağı hem gündelik aktivitelerini yapabilecekleri oyun alanlarına, bu oyunların bizim geleneklerimiz, göreneklerimiz, kültürel mirasımızı da yansıtacak oyunlarla bezenmiş bir şekilde okul bahçelerimizin etkili kullanılmasını arzu ediyoruz.
Bunun için Bakanlık merkez teşkilatından destek talepleri olan okullarımıza destekler vereceğiz. Arzumuz hem çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim, öğretim alması, hem bedensel sağlıklarını düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmiş olmamız hem de dijital bağımlılıktan çocuklarımızın, teneffüste elektronik ortamlardaki kendi ruhsal ve zihinsel sağlıklarını sıkıntıya sokabilecek olan bağımlılıklarından bir nebze de olsun kurtulabilmiş olmalarını istiyoruz."
ÖDEVLER SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN
Tekin, velilerin çokça şikayet ettiği konulardan bir tanesinin de öğretmenlerin, öğrencileri sosyal medya uygulamaları üzerinden ödevlendirmeleri olduğunu dile getirdi.
Bu durumun öğrencilerin, çocukların dijital bağımlılıklarını olumsuz şekilde etkilediğini hissettiklerini, gördüklerini vurgulayan Tekin, şöyle dedi: "Bize gelen eleştiriler doğrultusunda bunun da tedbirini aldık. Çocuklarımızın okullarda GSM cihazları, cep telefonlarıyla çok fazla vakit geçirdiklerinden hareketle önümüzdeki eğitim öğretim yılında bunu zorunlu kılmamakla beraber, bunun teşvik edilmesini arzu ediyoruz. Çocuklarımızın dersliklere cep telefonu sokmamalarını, sokmayacak şekilde tedbirlerin alınmasını arzu ediyoruz."
Tekin, 2017 müfredat değişikliği sürecinde seçimlik dersler içerisine "Şehrimizi Tanıtalım" ünitesi koyduklarına değinerek, şöyle devam etti: "Bunu çok önemsiyorum. Çocuklarımızın, gençlerimizin yaşadıkları şehrin geleneklerini, kültürünü, doğasını, tarihi dokusunu, kültürel mirasını yaşaması, öğrenmesi, bilmesi açısından öğretmenlerimizden rica ediyoruz. Bu ünitenin, aktif şekilde kullanılması, ilin bu anlamdaki mirasının çocuklarımıza yansıtılmasını da özellikle istirham ediyoruz."
YENİ ÖĞRETİM YILI VE KİTAPLAR
Tekin, yeni eğitim öğretim yılına ilişkin tedbirlere de değinerek, şu bilgileri verdi: "Öğrencilerimize yaklaşık 500 milyon kitap dağıtıyoruz. Dolayısıyla bu kitaplarımızın da bir şekilde sene sonu itibarıyla değerlendirilmesi açısından okullarımızdan rica ediyoruz. Bu kitapların öğrencilerimizden tekrar sene sonu itibarıyla iade olarak alınmasını önemsiyorum. Bir başka husus öğretmenler odası toplantılarımızda da dile getirilen öğretmen arkadaşlarımızın okullarda bir eğitimciye, bir öğretmene yakışır şekilde giyinmesi açısından beyaz önlük uygulamasının yine valiliklerimizce teşvik edilmesini arzu ediyoruz. Bunu da genelgemizde zikrettik."
ŞANLIURFA İÇİN TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR
Toplantıda Şanlıurfa özelinde bazı kararlar aldıklarına vurgu yapan Bakan Tekin, kendisinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda müsteşarlık yaptığı 2013-2018 yılları arasında Şanlıurfa'ya özel ehemmiyet gösterdiğini dile getirdi.
2013 yılında Şanlıurfa'da 900 bin 21 derslikle eğitim öğretime devam edildiğini kaydeden Tekin, şunları kaydetti:
"Şanlıurfa'da bu anlamda yeni dönemde eğitim öğretimle ilgili fiziki anlamdaki yatırım ihtiyaçlarını devletimizin bize tanımladığı bütçe imkanları çerçevesinde minimize edeceğimizi, ortadan kaldıramayabiliriz ama minimize edebileceğimizi taahhüt ediyorum. Ortadan kaldıramamaktan kastım da şu, çağ nüfusu sürekli artıyor, sıfırladık demek çok anlamlı değil. Çünkü her yıl yeni derslik ihtiyacı ortaya çıkıyor. Biz elimizden geldiğince bunu yapacağız. İnşallah 2024 yatırım programımızı ona göre revize etmiş olacağız. Şu anda Şanlıurfa'da devam eden, yapımı devam eden bin 232 derslik, 3 pansiyon, 3 spor salonu, bir de lojman var. İlave olarak yaklaşık 1000 derslik, pansiyon, spor salonu, 4 lojman ve bir de 150 yataklı uygulama oteli olmak üzere yatırım projemizle programımızda olup ihaleye çıkılmayan, ihalesi henüz çıkılmayan okullarımız var."
23-08-2023