Arama sonuçları

Bakan Varank: Öğrencilerimiz 36 farklı başlıkta en güncel eğitimleri alıyorlar

Bakan Varank: Öğrencilerimiz 36 farklı başlıkta en güncel eğitimleri alıyorlar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iş dünyasıyla üniversiteleri buluşturan "Sektör Kampüste Programı" ile öğrencilere siber güvenlikten kuantum hesaplamaya kadar 36 farklı başlıkta güncel eğitimler verileceğini, ardından öğrencilerin istihdamıyla ilgili hem bakanlık hem de paydaş kurumların devrede olacağını kaydetti.

Varank, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen "Sektör Kampüste Programı Tanıtım Töreni"nde, programın teknoloji ekosistemindeki gelişmeleri öğrencilerle buluşturacağına ve gelecekte yetişmiş insan kaynağı kapasitesini ciddi oranda artıracağına inandığını söyledi.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ

Son yıllarda hızını giderek artıran teknolojik dönüşümün hem kişisel hem de profesyonel hayatı her alanında etkilediğini belirten Varank, gündemdeki yapay zeka teknolojisi ChatGPT'ten örnek verdi.

Varank, söz konusu sohbet robotunun neredeyse bir insan gerçekliğinde iletişim kurabildiğini ve birçok arama motorunun yaptığı işi çok daha kolay, çok daha kullanıcı dostu bir şekilde yapabildiğini belirterek, bazı üniversite hocalarının, öğrencilerin makalelerini dahi bu teknoloji üzerinden yazdırması sebebiyle ChatGPT'den şikayetçi olduğunu anlattı.

Giderek büyüyen, gelişen ve dönüşen teknolojilerin olduğu bir çağda, handikaplarına rağmen yaşanan dönüşümlere uyum sağlamanın önemine işaret eden Varank, "Farklı ve yeni yetkinliklere sahip insan kaynağına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu manada özel sektör ile üniversitelerin işbirliği çok daha önemli hale geldi" dedi.

Varank, Türkiye'yi Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine taşıyacak insan kaynağını yetiştirmek üzere bir Milli Teknoloji Akademisi kurduklarını hatırlatarak, dijital bir öğrenme platformu olan akademi çatısı altında açık dersler, yarışmalar, yayınlar ve programlar düzenlediklerini dile getirdi.

"Sektör Kampüste Programı"nın da bu çatı altında hizmet vermeye başladığını kaydeden Varank, şöyle konuştu:

"İş dünyasıyla iç içe eğitimleri içeren programla, özel sektör firmaları üniversitelerde kredili dersler açıyorlar. 14 hafta süren bu dersler sayesinde iş dünyasındaki bilgi ve tecrübe bizzat özel sektörde çalışan profesyoneller eliyle öğrencilerimize ulaştırılmış oluyor. 2022 güz döneminde bu yenilikçi eğitim modelinin ilk uygulamasını Kariyer.net firmasıyla Ankara Üniversitesi, Turkcell ve Cezeri firmalarıyla Atatürk Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdik. Alanının en iyisi profesyoneller tarafından verilen 'Büyük Veri Analitiği', 'Yapay Zekaya Giriş' ve 'Bilgisayar Ağları' dersleri başarıyla tamamlandı. Hem öğrencilerimiz hem firmalarımız bu işten çok memnun kaldı. 2023 bahar döneminde de 20 paydaş üniversite ve 20 paydaş şirket işbirliğinde yeni eğitimleri başlattık. Verilen derslere baktığınızda inanın 'şunu unutmuşlar' diyebileceğiniz bir başlık yok. Öğrencilerimiz sistem mühendisliğinden siber güvenliğe, blokzincirden kuantum hesaplamaya, Java'dan uygulamalı doğal dil işlemeye kadar 36 farklı başlıkta en güncel eğitimleri alıyorlar. Şu ana kadar ulaştığımız 1500 öğrenci eğitimlerin ardından staj imkanı da yakalayacak. Daha sonra da bu öğrencilerin istihdamıyla ilgili hem biz hem paydaş kurumlarımız devrede olacak."

İMECE YÖRÜNGESİNE YOLLANACAK

Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olan İMECE'yi de yarın yörüngesine uğurlayacaklarını bildiren Bakan Varank, uydunun savunma, afet yönetimi, çevre ve şehircilik, tarım ve orman alanlarında hizmet vereceğini bildirdi.

Mustafa Varank, İMECE'nin aynı zamanda Türk ordusunun "uzaydaki gözü" olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkemizin metre altı yüksek çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE ile dünyanın her tarafından görüntü elde edebileceğiz. İMECE'nin elektro-optik kamerasından yönlendirilebilir antenine, elektrikli itki motorundan güneş algılayıcısına kadar birçok ekipmanı Türk mühendisler tarafında tasarlanıp üretildi. İMECE yarın yörüngesine fırlatılırken özel sektör tarafından geliştirilen küp uydular da ona eşlik edecek. Connecta T2.1, Kılıçsat ve AKUP küp uyduları da İMECE'yle birlikte uzaya fırlatılacak. Tek seferde Türkiye'den 4 farklı uyduyu uzaya göndermiş olacağız. Böylelikle Türkiye uzay yarışında bir eşiği daha geçmiş olacak."

10-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş