Arama sonuçları

Bastır 500 bin TL’yi, al doçentliğini

Bastır 500 bin TL’yi, al doçentliğini

Sahte diploma, sahte tez, atıf çetesi, çakma dergilerde makale yayımlamalar, kişiye özel ilanlar, parayla üniversite kayıtları derken, akademide skandalların ardı arkası kesilmiyor. Bu kez de kolay yoldan doçentlik unvanı alabilmek için bazı akademisyenler para karşılığında makale yazdırmaya başladı. Bu zaman zaman gündeme gelen parayla tez, parayla makale vardı ancak artık internette de bunun pazarı oluşmuş durumda. 

Doçent olabilmek için kendi alanında makale yazmak ve hakemli dergilerde yayımlatmak gerekiyor. Kimi akademisyenler günlerce araştırma yapıp makale yazarken kolay yoldan puan toplamak isteyenler ise para vererek makalelerini başkalarına yazdırıyor. Bu alanda birçok ‘danışmanlık şirketi’ hizmet veriyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre sosyal bilimler alanında makale yazdırmak isteyen bir doçent adayına “danışman şirketin” verdiği bilgiler şöyle: 

 “Ücret ortalama 5.500-6.000 TL’den başlıyor. Veri toplama, analiz de isteniyorsa fiyat artıyor. Turnitin raporu ile çalışıyoruz, intihal oranımız düşük. Ortalama 21 günde bitirmeye çalışıyoruz. Ücretsiz 3 revize hakkınız var. Çalıştığımız hocaların ismini size, sizin isminizi onlara iletmiyorum. Gizlilik içinde çalışıyoruz, içiniz rahat olsun. Ücretin yarısını önden alıyoruz. “

İNTİHAL ÇIKMAZ Yıllardır bu alanda faaliyet gösteren şirketin verdiği ücretler ise şöyle: 

“Ulusal makaleyi 50 bin TL’ye yazıyoruz. Uluslararası makale puanı yüksek oluyor. O yüzden onun ücreti 100 bin TL. 3 ‘baba dergi’, 2 tane de küçük dergide yayımlanacak şekilde makale hazırlamaya paket fiyat 500 bin. İntihal olmama garantisi veriyoruz. 

MAKALE YAZACAK HOCA ARANIYOR

Bir sitede ise şu ana dek 1500 kişiyle toplam bin 643 çalışma yapıldığı ve yüzde 94 başarı oranına sahip olunduğu da belirtiliyor. Bazı şirketler yoğunluk nedeniyle taleplere yetişmekte zorlanıyor. O nedenle makalelerin teslim sürelerinin uzayabileceğine dikkat çekiliyor. Şirketler “Akademik alanda çalışmalarda bulunuyorsanız, çalışmaları istenilen düzeyde, sorunsuz bir şekilde hazırlayabileceğinizi düşünüyorsanız ve karşılıklı saygı ve güven içerisinde bir çalışma ilişkisini esas alıyorsanız sizi de ekibimizde görmekten mutlu olacağız” ifadeleriyle makale yazacak yeni hocalar da arıyor.

DOÇENTLİK BAŞVURULARI MART 2024’TE

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, 9 Ağustos 2023’te doçentlik başvuru şartlarının değiştiğini duyurmuştu. Buna göre adayların doçentlik şartlarını sağlayabilmesi için belli puanları alması gerekiyor. Kurallar ise alanlara göre farklılık gösteriyor. Örneğin Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı için TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalelerden 10, diğer hakemli dergide yayımlanmış makalelerden 4, uluslararası makalelerden ise 5 ile 30 puan alınıyor. En yakın doçentlik başvuruları ise Mart 2024’te kabul edilecek.

 

18-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş