Arama sonuçları

Ortak sınavlar: Hangi okullar muaf oldu? Uluslararası diploma programı uygulayan liseler ne yaptı?

Ortak sınavlar: Hangi okullar muaf oldu? Uluslararası diploma programı uygulayan liseler ne yaptı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk kez bu yıl okul, il ve ilçe ile okul genelinde olmak üzere ortak sınavlar uygulamasına geçti. İlk ortak sınavlar da bu hafta yapılmaya başlandı.  2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem birinci sınavları 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, 1. dönem 2. sınavları ise 25 Aralık 2023-5 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacak.

Bu karar doğrultusunda da sınavlar başladı. Ancak tüm okullar bu sınavlara katılmıyor. Rum, Ermeni gibi azınlık okulları bu sınavlardan muaf tutuldu. Yabancı özel liseler de başta Amerikan Robert, İtalyan, Fransız, Alman ve  Avusturya liseleri olmak üzere ortak sınavlara katılmadı. Bu okullarda ikinci sınavlar da yönetmeliklerinde de onaylandığı gibi tatil dönemine denk geliyor.

TÜRK ÖZEL OKULLARDA NE OLDU?

Bu arada hazırlık sınıfı olan Anadolu lisesi statüsünde olan ve ortak sınavların yapılacağı matematik gibi dersleri yabancı dilde okutan liseler de bu sınavlardan sadece Türkçe okutulan Türk Dili ve Edebiyatı, coğrafya gibi derslerin sınavlarına katılıyor.

11 Ekim’de yürürlüğe giren MEB Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi’nde yer alan “Yabancı dil dersleri hariç öğretim dili Türkçe olmayan derslerin sınavları eğitim kurumu sınıf/alan zümrelerince planlanır ve yapılır. Sınavlara ilişkin iş ve işlemler eğitim kurumu/okul müdürlükleri tarafından yürütülür” maddesi uyarınca okulların sınavlara katılmama hakları bulunuyor.

DEVLET OKULLARINDA NE OLDU?

Bu arada uluslararası diploma programları uygulayan ve matematik, fizik gibi dersleri yabancı dilde okutan devlet okulları da matematik sınavına katılmayacak. Ancak bu okullar Türk Dili ve Edebiyatı ile coğrafya gibi Türkçe okutulan derslerin ortak sınavlarına katılıyorlar.

Yine hem devlet hem de özel okullarda yürütülen IB programları kapsamında eğer coğrafya dersi yabancı dilde okutuluyorsa yine bu okulların öğrencileri için “uluslararası programda” ibaresi konularak, sınavlara girmeyecekler.

02-11-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş