Arama sonuçları

Ortak sınavların ‘yanıtsız’ soruları: Her öğrenciye aynı sorular mı? Farklı dillerde mi olacak? Tatilde nasıl sınav yapılacak?

Ortak sınavların ‘yanıtsız’ soruları: Her öğrenciye aynı sorular mı? Farklı dillerde mi olacak? Tatilde nasıl sınav yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ilk kez uygulayacağı “ortak sınavlar” la ilgili merak edilen soruları ve yanıtlarını içeren bir açıklama yaptı. Ancak bu açıklamada akla daha çok soru gelmesine neden oldu.

Bakanlık kararına göre 2023-2024 öğretim yılında 6. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. Yazılıları ülke genelinde ortak bir sınav olarak yapılacak. Bu sınavın tarihi 26 Aralık Salı olarak belirlendi.

9. sınıfların da Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları ortak yapılacak. Bu sınavlar için tarih de 27 Aralık Çarşamba. Bu soruları ve cevap anahtarlarını MEB hazırlayacak.

Gelelim bakanlığın açıklamasına tüm öğrenciler için bu ortak sınavlarda sorular aynı mı olacak? Bakın bakanlığın kendi hazırladığı ve yanıtını da verdiği soruya:

TÜM ÖĞRENCİLERE AYNI SORULAR MI?

“Ülke, il ve ilçe geneli ortak yazılı sınavlarda tüm lise türlerine aynı soru mu sorulacak?

Sorular kazanımın gerektirdiği özelliğe göre hazırlanacaktır. Burada amaç kazanımın doğru ölçülmesidir. Okul türlerinde aynı konu ve kazanımın olması durumunda aynı sorular sorulacaktır. Kazanımın değişmesi durumunda sadece ilgili kazanımlar için farklı soru sorulacaktır.

Bu açıklamadan ne anlıyoruz?

Farklı okul türleri örneğin yabancı özel liseler, azınlık okullarından bazıları MEB müfredatının dışında onaylattıkları kendi müfredatlarına göre konu işliyor. Üstelik tarih, coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe gibi dersler Türkçe ama bunun dışındaki sayısal dersler dersler İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, azınlık okullarında özellikle de Rum okullarında Rumca işleniyor.  

Ayrıca bu durum sadece yabancı özel liseler ile azınlık okullarını kapsamıyor. Örneğin İstanbul Erkek’te, Galatasaray’da da aynı durum söz konusu.

Peki bu durumda bu okullardaki öğrenciler için ortak sınav matematik soruları İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Rumca mı hazırlanacak? Bu sorunun yanıtı bakanlığın “soru-cevap” bölümünde yok.

Kazanımlar farklı olabileceği dikkate alındığında soruların da hem yabancı dilde hem de farklı kazanımları ölçer nitelikte olması gerekecek değil mi?

DEPREM BÖLGESİNE FARKLI UYGULAMA

Ayrıca deprem bölgesi için de farklı bir uygulama var. Bakanlık, deprem bölgesinde gerçekleştirilecek ortak yazılı sınavların içeriğinin kazanımları işleme takvimlerine göre hazırlanacağını söylüyor. Bu öğrenciler için de mazeret sınavı olacak.

TATİLDE NASIL SINAV OLACAK?

Gelelim sınav takvimine; ülke genelinde sınav yapma kararı veren MEB, bazı okullarda farklı bir takvim olduğunu unutmuş görünüyor. Bakanlığın kendi hazırladığı sorulardan birisi “Ortak yazılı sınavların yapılacağı tarihlerde okullar tatil edilecek mi?” Yanıt şöyle: “Hayır, ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim öğretime devam edilecektir.”

İyi de; hem yabancı hem de azınlık okulları için sınavların yapılacağı 26-27 Aralık tarihleri tatile denk geliyor. Bu tatiller yönetmeliklerinde yer alıyor ve bakanlık onaylı. Okullar 22 Aralık tarihihden itibaren tatildeler. Ardından da tüm okullar için 1 Ocak yeni yıl tatili. Yani 2 Ocak’a kadar bu okullar kapalı olacak.

Peki tatildeki okulların öğrencileri nasıl sınava girecekler? Bu takvimden bakanlık habersiz olamaz. Üstelik bu zaman dilimi Noel tatili. Tıpkı Ramazan ve Kurban bayramlarında olduğu gibi yılın bu döneminde okullar tatil; her zaman olduğu gibi.

MUAF OLSAK MI OLMASAK MI?

Birçok okulun aklında ise bu ortak sınavlardan dil sorunu yüzünden  “muaf olmayı” talep etmek bulunuyor.

Ama aynı zamanda da çekinceleri var. Öğrenci değerlendirmesinde yani not olarak kullanılacak bu TEOG benzeri sınavlar acaba bir kademeler arası geçişlerde yani LGS ve YKS’de yapılacak bir değişikliğin habercisi mi? Liselerdeki öğrencilerinin büyük kısmı yurtdışında üniversiteye gidiyor olsa da Türkiye’de kalan öğrencileri ne olacak? Bu durumdan olumsuz etkilenecekler mi?

Belki bakanlık “Onlar birkaç tane okul, birkaç bin öğrencileri var” diye düşünüyor olabilir de; bu çocuklar da aynı eğitim ve sınav sisteminin içindeler.

 Kısaca ortak sınavlar ile ilgili yanıtlanması gereken çok soru var. Bakanlığın yayımladığı soru-cevaplar ise aydınlatmadan çok daha çok akıl karıştırıcı oldu.

27-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş