Arama sonuçları

Ortak sınavlar: Yabancı özel liselerdeki öğrenciler hangi dilde sınava girecek?

Ortak sınavlar: Yabancı özel liselerdeki öğrenciler hangi dilde sınava girecek?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aldığı karara göre “ülke genelinde” ortak sınavlar yapılacak. Ülke genelinde yapılacak bu sınavlar için de dersler ve tarih belirlendi. Ancak bu kararlar alınırken, Türkçe kültür dersleri hariç diğer tüm dersleri yabancı dilde okuyan yabancı özel liselerin öğrencileri akla gelmedi mi?

MEB, Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle ortaokul ve liselerde ülke, il ve ilçe ile okul geneli olmak üzere 3 farklı sınav sistemi getirdi. Bu sınavlardan bir ya da ikisini ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yapacak, yani soruları bakanlık hazırlayacak. Sınavların değerlendirmesini de illerde bulunan Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri gerçekleştirecek.

LİSELERDE MATEMATİK VE EDEBİYAT

İşte bu ortak sınavlardan “ülke geneli” için olanın tarihi ve dersleri de illere gönderilen yazıyla duyuruldu. Buna göre ülke genelinde ilk ortak sınav" 6 ve 9’ncu sınıflar için yapılacak. 6’ncı sınıflarda Türkçe ve matematik dersleri için sınavın tarihi ise 26 Aralık 2023 Salı.

9. sınıflarda da Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak sınavlar, yapılacak.

YABANCI ÖZEL LİSELERİN MÜFREDATI

Sınav sorularını da bakanlık hazırlayacak. Bu sınavlar devlet okulları gibi özel okul öğrencilerini de kapsıyor. Ancak burada gözden kaçan ya da unutulan bir konu var. O da yabancı özel liseler. Ortak sınavlarla ilgili yazı yabancı özel liselere de ulaştı.

DERSLER YABANCI DİLDE

Amerikan, Fransız, İtalyan, Alman ve Avusturya liselerinde dersler yabancı dilde görülüyor. Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih gibi Türkçe kültür dersleri Türk öğretmenler tarafından Türkçe işleniyor. Ancak matematik, fizik kimya başta olmak üzere geri kalan tüm dersler okulun diline göre İngilizce, Almanca, İtalyanca ya da Fransızca okunuyor ve dersleri de yabancı öğretmenler işliyor.

TÜRKÇE OKUMADIKLARI DERSLER

Ülke geneli ortak sınavlardan birisi şimdilik liseler için matematik olacak. Peki bu öğrenciler matematik dersini Türkçe görmüyor ki; ne olacak?  

İşte bu sorunun yanıtı yok.

Üstelik bir başka konu da; yabancı özel okulların bazıları  Türk müfredatını takip etmiyor. Bu okullar ilgili oldukları ülkelerin müfredatını okutuyor. Bu okullarda okutulan alanların ders saatleri de farklı. Tüm yabancı özel liseler kendi ders çizelgelerini uyguluyor ve bu çizelgeyi de her yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na onaylatıyor. Okulların kullandığı kaynaklar ve kitaplar da farklı.

Sadece ülke geneli değil, il ve ilçe genelinde yapılacak sınavlarda da aynı sorun yaşanacak. Matematik gibi, fizik, kimya, biyoloji gibi dersler ortak sınavlar kapsamına alındığında ne olacak? Bakanlık yabancı özel liseler için yabancı dilde soru mu hazırlayacak?

İSTANBUL ERKEK VE GALATASARAY DA VAR

Sadece yabancı özel okullar değil, aynı zamanda Türk kültür dersleri dışındaki dersleri yabancı dilde veren Türk devlet liseleri için de durum aynı. İstanbul Erkek ve Galatasaray gibi. Bu okulun öğrencileri de hangi dilde sınava girecek?

Sanırım bakanlığın bu konuyla ilgili aldığı önlem vardır. Ortak sınavlar kararı alınırken, bu gerçeği unutmuş olamazlar.

Ya da yabancı özel liseler ile yabancı dilde eğitim yapan Türk liseleri “ortak sınav” sisteminin dışında tutulacaktır. Önümüzdeki günlerde nasıl bir düzenleme olacağını göreceğiz.

 

20-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş