Arama sonuçları

Bir değil yılda birkaç YGS ve LYS olacak

Bir değil yılda birkaç YGS ve LYS  olacak

Son birkaç yıldır üniversite sınavlarının değişmesi ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu kez de konu 65. Hükümet programında yer aldı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından TBMM’inde okunan hükümet programında üniversite sınavlarının değiştirileceği, bir yerine yıl içinde birkaç sınavın gerçekleştirileceği ortaya çıktı. Programda bu değişiklik “Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılmasını temin edeceğiz’ diye yer aldı. Bu tanım ise akla sonuçları liselere geçişte kullanılan ve 6 dersten iki dönemde ikişer kez yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) modelini akla getiriyor. 

İlk kez eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde üniversite sınavlarının yılda bir değil, birkaç kez yapılmasının planlandığı açıklandı. Ardından da geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Müsteşar Yusuf Tekin yaptıkları açıklamalarda yükseköğretime geçişte TEOG benzeri bir modelin getirilebileceğinden söz etti. Üniversite sınavlarıyla ilgili yapılması planlanan bu değişiklik 62. Hükümet programında da yer almıştı.  

DEĞİŞİKLİK YETKİSİ YÖK’TE 
Üniversiteye geçişte yeni bir modelin getirilmesi ile ilgili kararı YÖK’ün vermesi gerekiyor. Çünkü 2547 sayılı YÖK Kanunu üniversiteye geçiş sistemi ile ilgili düzenleme yapma yetkisini YÖK’e veriyor. Üniversiteye geçiş sistemi ile ilgili tartışmalar sırasında YÖK kaynakları, “TEOG ne kadar ölçtüğü bilinmeyen bir sistem” açıklaması yaparken, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bir toplantıda “Üniversite sınavlarının değişmesi söz konusu mu?” ve “Sorular müfredat dışında mı soruluyor?” şeklindeki sorulara şu yanıtı vermişti:

“Üniversite sınavlarındaki tüm sorular lise müfredatından soruluyor. Sorunlar, soruların soruluş biçiminde aranabilir, bu konuda iyileştirmeler olabilir. Şu anki sistem sınav serüvenimizin en olgunlaşmış halidir ve adildir.”

TEOG SİSTEMİ NEDİR?
TEOG sisteminde 8. sınıf öğrencileri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten yılda 12 sınava giriyor.  Liselere geçişte kullanılan Yerleştirmeye Esas Puanı'nın (YEP) oluşmasında bu 12 sınavın puanları yüzde 70 etkili. Öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları da yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 30 etkili oluyor. Bu sistemde en büyük eleştiri “hormonlu notlar”. Okul notlarının etkisinin artırılacağı böyle bir sistemin hormonlu not veren okulların öğrencilerini öne geçireceği, bunun da adaletsizliğe yol açacağı vurgulanıyor. Şu an üniversitelere yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul notlarının etkisi en fazla yüzde 12, oysa TEOG yerleştirme puanlarında bu etki yüzde 30.

HÜKÜMET PROGRAMINDA EĞİTİMLE İLGİLİ YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER NEDİR? 
 65. hükümet programında üniversiteye geçiş sınavlarının yanı sıra eğitimde yapılacaklar şöyle sıralanıyor: 
 - “Eğitimde kalite” için “Eğitimde Kalite Seferberliği” başlatılacak, “Eğitim Kalite Endeksi” hazırlanacak.  
-  Öğretmen Strateji Belgesi hazırlanıp, yürürlüğe konulacak. 
-  Müfredat bilgi teknolojileri destekli öğretime uygun hale getirerek, eğitsel e-içeriklerin genişletilmesi sağlanacak.
-  Oyun tabanlı öğrenme etkin hale getirilecek, mobil öğrenme sistemleri geliştirilecek.  
-  Öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil öğretimine öncelik verilecek.  
-  İlk ve ortaöğretimde okul bazlı bütçe yönetimine geçilmesi çalışmaları yapılacak.  
-  Meslek liselerine özel kesimin katkısı artırılacak. Kamu-özel kesim işbirliği ile meslek liseleri ve meslek yüksekokulları yeniden yapılandırılacak. 
-  Yükseköğretim reformu hayata geçirilecek. 
-  Şirketlerin sektörlerine yönelik özel mesleki ve teknik eğitim okulu açabilmeleri için düzenleme yapılacak.  
-  Gençlerin ortaöğretimden yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlamasına yardım edecek ‘Kariyer Merkezleri’ kurulacak.  
Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.

Kaynak: Habertürk 

 

26-05-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş