Arama sonuçları

Bunlar nasıl sorular: Türkçe öğretmenine bile mola verdirdi

Bunlar nasıl sorular: Türkçe öğretmenine bile mola verdirdi

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ikinci ve üçüncü oturumları Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ile son buluyor. Ancak dün yapılan ve tüm adayların katılımının zorunlu olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) Türkçe soruları ise tartışılmaya devam ediyor. Çünkü hem öğrenciler hem de eğitimciler TYT’de Türkçe sorularının uzunluğundan, zaman alıcılığından söz etti. Birçok öğrenci Türkçe sorularıyla zaman kaybederken, sona bıraktıkları matematik sorularını çözmeye yetişemedi.

TÜRKÇE NE KADAR ZOR OLDU?

Peki TYT’nin 40 soruluk Türkçe soruları bu kadar zor muydu, tartışılmaya değer miydi? Bu sorunun yanıtını pervinkaplancom instagram canlı yayınında ağırladığımız  Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Türkçe Bölüm Başkanı Mutlu Kılavuz bakın nasıl verdi:

MOLA VERMEK ZORUNDA KALDIM

“Öğrenciler Türkçe testinde çok zaman kaybetti. Buradaki temel etkenlerden en başta geleni paragraf sorularının çok fazla olması. Önceki yıllarda da 23-24 gibi sayıları gördük ama bu sene 26 tane paragraf sorusu yer aldı. Dil bilgisi, öğrencilerinin çok fazla çalıştığı alandı ama çok fazla göremedik soru. Bir tane cümle ögeleri ve bir tane de fiilimsi soru sormakla yetinilmiş, onun dışında yazım ve noktalama ile ses bilgisinden toplamda 5 tane soru kullanılmış. Bunun dışında 33 soruyu anlam bilgisi üzerinden kurgulayıp, metinleri de biraz sanatsal, felsefi ve psikolojik metinlerden seçince öğrencilerimiz zorlandı. Öğrencilerin bu yorumları gerçeği yansıtıyor. Çünkü Türkçe’deki zaman kaybı sınavın tamamına aksetti. Diğer dersleri yapmakta zorlandılar. Ben de sınavda bulundum, atmosferi yaşamak için ve ben de zorlandım. Genelde denemelerde tavsiyemiz orta düzey öğrenciler için 50 dakika ayırmaları. Ama burada ben kendimi test ettim ama edemedim çünkü 27’nci sorudan sonra koptum testten, yapamamaya başladım. Çok yoğun geldi, ara verdim teste, başka testlere baktım sonra tekrar Türkçe’ye döndüm. Tekrar boş bıraktığım sorulara baktım.

60 DAKİKANIN ÜZERİNDE HARCAMIŞLARDIR

Öğrenciler Türkçe testinde 60 dakikanın üzerinde harcamışlardır. İnat etmiş olan öğrenci daha fazla da harcamış olabilir. TYT’nin belirleyici Türkçe olacaktır diyebiliriz, sonuçları görünce daha iyi anlarız. Ama Türkçeyi sona bırakan öğrenciler daha şanslı olabilir. Türkçe’ye daha fazla zaman ayırmıştır. Bu sınav şunu gösteriyor ki; okuma alışkanlığını ve sabrı ölçen sorular karşılarına gelecek. Bunu farklı metinleri okuyarak sağlamalı. Sadece sevdiği romanı okuyarak değil, her metni de okumalı. Gördüğünüz gibi sanat metni, felsefe metni de çıkıyor. Okumaları gerekiyor. Her türden yazıyı okuyabilmelilir. Anlama kapasitelerini güçlendirmeleri gerekiyor.”

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yorumda da görüldüğü gibi branş öğretmeni bile Türkçe sorularının yoruculuğu karşısında ara vermek zorunda kaldığını gösteriyor. Bu durumda da Türkçe sorularında netler düşebilir ve Türkçe soruları öğrencileri sıralamada öne de geçirebilir.

Öğretmene bile mola verdiren bu soruları hazırlamakta ÖSYM’ye “kutlama” gerekiyor mu?

 

 

18-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş