Arama sonuçları

ÇEDES ‘kulüp çalışması’ymış

ÇEDES ‘kulüp çalışması’ymış

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, okullarda “değerler eğitimi” adı altında uygulanan ÇEDES projesi kapsamında yapılan olayları bir önergeyle TBMM gündemine taşıdı. Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre,  ÇEDES projesi kapsamındaki olaylar Meclis gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yücel, şöyle dedi:

VAİZLER DERSLERDE

ÇEDES projesi kapsamında; İzmir Karabağlar’da müftülük vaizi, bir Anadolu lisesinde ‘Peygamberimiz, İman ve İstikamet’ konulu konferans vermiş, Buca’da bir manevi danışman öğrencilere konferans salonunda ders vermiş, Bergama’da ortaokul öğrencileri ders saatinde camiye götürülmüş. Tekirdağ, Batman, Ardeşen, Muş ve daha pek çok ilde öğrencilere cami ve mezar temizliği yaptırılmış, Bitlis’in Hizan ilçesinde bir ortaokulda öğrencilere ‘hac ibateni’ öğretmek gerekçesiyle sınıfa kabe maketi kurulmuş ve öğrencilere şeytan taşlama provası yaptırılmıştır. Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ‘sabır’ konusunu işlemek için okulda maket mezar kurulduğu ve bu etkinlik kapsamında bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığı basına yansımıştır.”

Yücel önergesinde şu soruları yöneltti: “Öğrencilere nasıl yaklaşılacağını bilmeyen kişilerin, özellikle küçük yaştaki öğrencilere ‘ölüm-yaşam’ ve ‘sevap-günah-ceza’ gibi soyut kavramları anlatması çocuklar üzerinde travmatik etkiler yaratmayacak mıdır? Öğrencilerin onayı ve ailelerinin izni alınmış mıdır? Gelişme çağındaki öğrencilere mezar ve cami temizliği yaptırılmasının çocukların akademik, ruhsal ve bedensel gelişimine katkısı nedir?”

'MÜNFERİT BİR OLAY'

Önegreye yanıt veren Tekin, şunları dile getirdi: “ÇEDES projesi öğretim programında yer alan kök değerler ile evrensel ve toplumsal değerleri kapsamaktadır. Değerler eğitiminin çerçevesi; adalet, dostluk, dürüstlük, sabır, saygı, sevgi, vatanseverlik, yardımseverliktir. Kurs programı ve etkinlikler bu kapsamda yürütülmektedir. ÇEDES projesi bir din eğitimi değildir. Öğretim programında yer alan kök değerlerin veli izniyle üç resmi kurumun görevlilerinin destek verdiği okul dışı kulüp çalışmalarıdır.”

Önergede yer alan olaylardan sadece Kars ile ilgili kısmına yanıt veren Tekin, “Bahsi geçen etkinlik proje faaliyetlerinde yer almayan münferit bir uygulamadır. Konuyla ilgili gerekli inceleme yapılmaktadır. Kars Valiliği’nce konuya ilişkin olarak ‘Okulumuzda sadece bir öğrencimiz tarafından ‘Sol yanım acıyor anne’ adlı şiir seslendirilmiştir. Dolayısıyla ağıt yakılması iddiaları asılsızdır’ açıklaması yapılmıştır” dedi.

07-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş