Arama sonuçları

CHP Genel Başkanı Özel: Herkesin istediği gibi din eğitimi alma hakkı vardır

CHP Genel Başkanı Özel: Herkesin istediği gibi din eğitimi alma hakkı vardır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, herkesin istediği gibi inanma, ibadet etme, din eğitimi alma hakkı bulunduğunu belirtti. Özel, "Ancak zorunlu din eğitimi altında Alevi yurttaşların kendi inançlarıyla ilgili çocuklarının almalarını istedikleri eğitime devletin eşitlikçi yaklaşmamasını, dayatmacı ve tekçi yaklaşmasını da kabul etmiyoruz. Buna itiraz ediyoruz" dedi.

Hacıbektaş Belediyesi'nin ardından Hacı Bektaş Veli Dergahı'nı ziyaret eden Özel, yetkililerden bilgi aldı.

Hacıbektaş Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Atatürk'ün Hacıbektaş'a Gelişinin 104. Yılı Programı"na katılan Özel, bugünün tarihi bir gün olduğunu söyledi. O günlerde kurulan Cumhuriyet'in eşitlik ilkesine dayandığını vurgulayan Özel, Anayasa'ya göre Misak-ı Milli sınırları içinde yaşayan herkesin eşit olduğunu belirtti.

EŞİTLİK İLKESİNİN ÖNEMİ

Yüzüncü yılını kutladıkları Cumhuriyet'i şimdi yönetenlerin, bu topraklardaki Anayasa'da teminat altında olan eşitliği uygulamadığını savunan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef bugün Türkiye'de Alevilik inancı, Alevilerin inançları, eşit yurttaşlık temelinde karşılık bulmuyor. Bu ülkede bir dine mensup olanların, bir mezhebe mensup olanların bütün ihtiyaçları devlet tarafından karşılanırken, bir başka meşrebe kendini bağlı görenlerin, hissedenlerin, o inancı yüreğinde taşıyanların ibadethaneleri devlet katında ibadethane kabul edilmiyor. O ibadethanelerin masrafları, giderleri başka ibadethaneler gibi, ben bir Sünni vatandaşınızım, benim gittiğim caminin imamının, müezzininin maaşı devlet tarafından ödeniyor, elektriği, suyu her türlü gideri devlet tarafından gideriliyor ama Alevi yurttaşlara gelince, cemevleri ibadethane sayılmıyor. Bu eşitsizliğe itiraz ediyoruz. Bu eşitsizliği ortadan kaldıracağız. Ayrıca burası bir Cumhuriyet. Burası bir devlet. Devleti devlet yapan Anayasa'sı, Anayasa gereği topladığı vergiler. Devlet sağ eliyle vergi topluyor, sol eliyle hizmet yapıyor. Vergiyi toplarken Müslümanlardan, Hristiyan'dan, Alevi'den, Sünni'den vergiyi aynı şekilde toplayıp, hizmet yaparken bazılarına hizmet yapmak, bazılarına hizmet yapmamak, bazılarının ihtiyaçlarını karşılamak, bazılarının ihtiyacını karşılamamak, eşitlik ilkesine aykırıdır. Ayrıca herkesin istediği gibi inanma, istediği gibi ibadet etme, istediği gibi din eğitimi alma hakkı vardır. Ancak zorunlu din eğitimi altında Alevi yurttaşların kendi inançlarıyla ilgili çocuklarının almalarını istedikleri eğitime devletin eşitlikçi yaklaşmamasını, dayatmacı ve tekçi yaklaşmasını da kabul etmiyoruz. Buna itiraz ediyoruz."

MADIMAK İÇİN SİVAS

Her sene Madımak'ın yıl dönümünde bir engeli yoksa Sivas'a gittiğini, bu sene de CHP Genel Başkanı sıfatıyla orada olacağını ifade eden Özel, şunları kaydetti: 

"Madımak'ın bir utanç müzesi haline getirilmesine kadar, oradaki o katliamın Türkiye Cumhuriyeti'nin utancının simgelendiği ve orada ölen canlardan ve Alevilerden devletin özür dileyeceği güne kadar Madımak'ta mücadele etmeye, yüreğimizdeki yanan ateşi söndürmemeye söz veriyorum."

Özel, Hacı Bektaş Veli'nin bir kucağında aslanı, bir kucağında ceylanı tuttuğunu, bu öğretiyle Anadolu'ya barışı yaydığını, 600 yıl sonra buralara gelmiş birisinin de toprakların her santimetresi şehit kanıyla sulanarak verilen bir mücadeleden sonra "Yurtta barış, dünyada barış" dediğini vurguladı. Özel, o felsefenin, Cumhuriyet'in kurucu kadrolarının damarlarına kadar hissettikleri bir felsefe, bu toprakların gerçekliğinin savaş değil, barış olduğunu hep birlikte hatırlamaları gerektiğini söyledi.

23-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş