Arama sonuçları

CHP'li Karaca'dan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü açıklaması

CHP'li Karaca'dan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü açıklaması

CHP'li Karaca'dan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü açıklaması. CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "AK Parti Genel BaÅŸkanı ile Adalet Bakanı'na çaÄŸrımızdır; ÇocuÄŸa özgü adalet sistemi oluÅŸturulmalı, çocuklar deÄŸil çocuk cezaevleri kapatılmalıdır. Merkezi bütçede yeni cezaevi inÅŸasına deÄŸil önleyici hizmetlere para ayrılmalıdır" dedi.

Karaca, CHP Ä°nsan Hakları Çalışma Grubu üyeleriyle parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıyı, Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle salgın döneminde cezaevlerinde artan çocuk hakkı ihlallerini görünür kılmak amacıyla düzenlediklerini belirten Karaca, grubun 15 üyesi ile Adalet Bakanlığı’na resmi baÅŸvuru yaparak bazı Çocuk Ceza ve Ä°nfaz Kurumları ile Çocuk EÄŸitim evlerini ziyaret ettiklerini bildirdi.

ÇoÄŸu kurumda çocuklarla görüÅŸme saÄŸlanamadığını aktaran Karaca, bu konudaki giriÅŸim ve takiplerinin süreceÄŸini dile getirdi.

Türkiye'de 7 Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza ve Ä°nfaz Kurumu, 4 Çocuk EÄŸitim Evi bulunduÄŸunu, salgın süresince birçok duruÅŸmanın yapılamadığını, infaz kurumlarına ziyaretlerin de kısıtlandığını ifade eden Gülizar Biçer Karaca, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Biz çocuk ceza infaz kurumlarında bulunan, özgürlüÄŸünden yoksun bırakılan çocukların sesini yükseltmek istiyoruz. Genel merkezimize ve Ä°nsan Haklarından Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcılığımıza ulaÅŸan talep, ÅŸikayet ve baÅŸvurular, çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumları ile eÄŸitim evlerine yaptığımız ziyaretler sonucunda tespit ettiÄŸimiz hak ihlalleri ve sorunları kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

Bu ihlallerden bazılarını, "tutuklandıkları anda çocuklara yeterli bilgi verilmediÄŸi", "tutukluluk süresince eÄŸitimden yararlanamadıkları, su ve beslenmenin yetersiz olduÄŸu", "ailelerinin yaÅŸadığı yerden farklı bir ÅŸehirde infazın yapılması nedeniyle sahip olunan yasal görüÅŸ haklarını bile kullanılamadığı", "bazı kurumlarda çocuk doktorunun ve psikiyatrın bulunmadığı", "giysi yardımı konusunda Kızılay ile geçerli protokollere raÄŸmen Kızılay'ın bu ihtiyacı gidermediÄŸi" ÅŸeklinde sıralayan Karaca, iddiaya göre bazı kurumlarda infaz koruma memurlarının çocukların canını yaktığına dair bilgiler aldıklarını anlattı.

Bu yöndeki iddialardan da paylaşımlarda bulunan Genel BaÅŸkan Yardımcısı Karaca, Anayasanın 41'nci maddesinde "Devlet, her türlü istismara ve ÅŸiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır." ifadesini hatırlattı.

Ä°nfaz kurumlarındaki çocukların büyük kısmının yoksulluk içinde olduÄŸuna vurgu yapan Karaca, "Ailelerinden harçlık alamayan çocuklar infaz kurumlarında temiz içme suyu, ek gıda ve ek hijyen malzemelerine eriÅŸemeye bilmektedir. Bu çocuklara ayni nakdi yardım saÄŸlanmalı, hijyen malzemeleri, gıda ürünleri ve temiz içme suyu ücretsiz olarak tedarik edilmelidir" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Yargının yetiÅŸkinler için geçerli olan sistematik sorunlarının çocuklar için de geçerli olduÄŸuna iÅŸaret eden ve reform çalışmalarına atıfta bulunan Karaca, ÅŸunları kaydetti:

"AK Parti Genel BaÅŸkanı ile Adalet Bakanı'na çaÄŸrımızdır; ÇocuÄŸa özgü adalet sistemi oluÅŸturulmalı, çocuklar deÄŸil çocuk cezaevleri kapatılmalıdır. Merkezi bütçede yeni cezaevi inÅŸasına deÄŸil önleyici hizmetlere para ayrılmalıdır. 2016'dan  beri ısrarla vurguladığımız ÇocuÄŸun Ä°nsan Haklarına Dayalı Ulusal Çocuk Politikası oluÅŸturulmalıdır. Adalet Bakanlığı; stratejik planı gereÄŸi çocuk hakları ve insan hakları örgütleriyle iliÅŸkilerini arttırmalı, hak ihlallerinin ve cezasızlığın önlenmesi konusunda politika belirlemelidir. Çocuk ve Gençlik Ä°nfaz Kanunu sivil toplum örgütleri, bağımsız araÅŸtırmacılar, meslek odaları, akademisyenler ve çocukların görüşleriyle oluÅŸturulmalı ve yürürlüÄŸe girmelidir. Pandemi süreciyle sınırlanan ya da tamamen kaldırılan avukat aile görüşleri, telefon hakkı, avlu ve ortak alan kullanımı, kurslar da dahil olmak üzere eÄŸitim hakkı gibi en temel haklara iliÅŸkin kısıtlamalar, baÅŸta statüleri gereÄŸi çocuk mahpuslar olmak üzere gerekli tedbirler alınarak temin edilmelidir."

19-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ