Arama sonuçları

Çocuklar için oyuna zaman yok

Çocuklar için oyuna zaman yok

Günümüz çocukları için oyuna zaman yok. Çünkü ebeveynler Türkiye’de çocukları oyun yerine başarı odaklı aktivitelere yönlendiriyor. LEGO’nun global araştırmasına göre, dünya genelinde çocukların yüzde 32'sinin bir haftada oynadıkları toplam oyun süresi, çoğu yetişkinin bir günde akıllı telefonlarında geçirdiği süreden daha az.

Ebeveynlerin dünya genelinde yüzde 70'i, Türkiye’de ise yüzde 74’ü oyun yerine, çocuklarını gelecekte daha başarılı kılacağına inandıkları başarı odaklı etkinlikleri tercih ediyor.

OYUNA ZAMAN AYIRMALI

LEGO Group, dünya genelinde çocuklarda görülen oyun eksikliğine dikkat çektiği “Oyun Senin Süper Gücün” kampanyası ile ebeveynleri, çocuğun gelişimindeki önemine vurgu yaparak, oyunu önceliklendirmeye çağırıyor. 

HAFTADA 3 SAATTEN DAHA AZ 

Dünya genelinde ebeveynler haftada 26 saatini telefonda geçirirken her 3 çocuktan 1’i de haftada 3 saatten az oyun oynuyor. Araştırmaya göre çocuklar ortalama olarak haftanın yalnızca yüzde 2'sini - ki bu da haftada 7 saat demek - oyun oynayarak geçiriyor. Her üç çocuktan biri haftada üç saatten az bir süreyi oyun oynayarak geçiriyor. 

OYUN YERİNE ÖZEL DERS 

Buna karşılık, araştırma ortalama bir yetişkinin haftada 26 saatini akıllı telefonunda geçirdiğini ve bu zamanın günde ortalama olarak 3,5 saatten fazlaolduğunu ortaya koyuyor. Oyunun çocuğun bilişsel yeteneklerini şekillendirmede, genel olarak kendilerini daha iyi hissetmelerinde ve en önemlisi eğlenmelerinde oynadığı kritik rol göz önüne alındığında, oyun oynamada yaşanan eksiklik uzmanlar için endişe kaynağı oluşturuyor. 

Araştırmaya göre, ebeveynlerin dünya genelinde yüzde 70'i, Türkiye’de ise yüzde 74’ü çocuklarını gelecekte daha başarılı kılacağına inandıkları için serbest oyun yerine başarı temelli etkinliklere öncelik vermeyi tercih ediyor.  Bu aktivitelerin başında spor, dil öğrenme ve özel dersler geliyor. 

TEMEL BECERİLER İÇİN GEREKLİ

Cambridge Üniversitesi Oyun Profesörü Dr. Paul Ramchandi ise oyunun önemine dikkat çekerek, şöyle diyor: 

“Çocuklar oyun yoluyla; gelişimlerinin, öğrenmelerinin ve büyümelerinin diğer tüm yönlerini geliştiren temel beceriler geliştiriyor. Çocuğunuz oyun oynamak için yeterli zamana sahip olduğunda yaratıcılık, özgüven, problem çözme ve iletişim gibi becerilerini geliştirebilir ve bu beceriler yaşamının ilerleyen dönemlerinde çocuğunuzun tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilir.”

LEGO Group Marka Geliştirme Başkan Yardımcısı Alero Akuya ise çocuğun gelişimi için oyunun önemli olduğunu söyleyerek, şöyle diyor: “Bir çocuğun her gün oyuna zaman ayırmasının onun kendisini iyi hissetmesi ve gelecekteki başarısı için gerekli olduğunu kabul etmezsek, hayati becerilerden yoksun bir genç yetişkin nesil ile karşı karşıya kalacağız. Oyuna ayrılan zaman, çocuklara yatmadan önce masal okumak ya da iyi beslenmelerini sağlamak kadar önemli olmalı.”

10-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş