Arama sonuçları

Çocukların günü yolda geçiyor

Çocukların günü yolda geçiyor

Findmykids’in dünyada 5,8 milyon ve Türkiye’de 250 bine yakın aktif kullanıcısının verilerinden derlenen araştırmaya göre çocuklar günlerinin önemli kısmını ev-okul-ev arasında harcıyor. Araştırmaya göre dünyadaki çocuklar her gün ortalama 12,3 kilometre yol gidiyor. Bunun 2,8 kilometresini yürüyerek, 9,5 kilometresini ise bir taşıtla kat ediyor.

EN ÇOK YÜRÜYEN ÇOCUKLAR

Araştırmaya göre dünyanın günde en çok yürüyen çocukları Azerbaycan’da. Bu ülkede, çocuklar günde ortalama 4,8 kilometre, Kırgızistan’da 4,3 kilometre, Hindistan’da 3,8 kilometre yürüyor. Türkiye bu oran günde ortalama 3,6 kilometre. Almanya ve Rusya’nın ortalaması 2,6 kilometre, İngiltere’nin 2,2 kilometre. Çocukların en az yürüdüğü ülke ABD’nin ortalaması 1,6 kilometre.

Findmykids Ülke Müdürü Neşen Yücel, 170 ülkeyi kapsayan araştırma hakkında şunları anlattı: “Dünyadaki ve Türkiye’deki çocukların en aktif oldukları sabah 07:00 ile akşam 19:00 saatleri arasındaki hareketlerini ölçümledik. Günün en aktif saatlerinin toplamda yüzde 17’sini yolda harcıyorlar ve bu oran süre olarak yaklaşık iki saate karşılık geliyor. Okul yolunun uzunluğunu merak edenler için de hemen belirtelim, evle okul arasındaki mesafenin dünya ortalaması 5,8 kilometre ve evden okula ya da okulda eve giderken geçirilen sürenin ortalaması ise 24 dakika.”

OKUL VE EV MESAFESİ

Türkiye’de çocukların evleri ile okulları arasındaki ortalama mesafenin 6 kilometre kadar olduğunu belirten Yücel, “Bu konuda Suudi Arabistan 14,4 kilometre ortalamayla ilk sırada.  Tayland, Malezya ve Güney Afrika 12 kilometre civarındaki ortalamalarıyla bu ülkeyi takip ediyor. ABD’nin ortalaması 10 kilometre iken, Belçika, Kanada ve Fransa 8 kilometre” diyor.

 

ÇOCUKLAR NE KADAR YÜRÜYOR?

 

Yücel, Türkiye’deki çocukların dünyada en çok yürüyenler arasında yer aldığını belirterek, şöyle dedi: “Bir kıyaslama yapacak olursak ülkemizdeki çocuklar aktif saatlerinin yüzde 6,5’ini yürüyerek geçirirken Rusya’da bu oran yüzde 5,5, Almanya’da yüzde 5,1, İngiltere’de yüzde 5 ve ABD’de yalnızca yüzde 3,7. Ülkemizdeki çocuklar günün 13,8’ini bir araçta seyahat ederek geçirdikleri için aktif saatlerinin yüzde 20,3’ü yollarda geçiyor. Bu önemli bir zaman dilimi.  Bu zaman diliminde anne babalar serviste oyun yerine çocuklarını kitap okumaya teşvik edebilirler.”

17-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş