Arama sonuçları

Düzenli uyku akademik başarıyı artırıyor

Düzenli uyku akademik başarıyı artırıyor

Düzenli uyku, çocuklarda kalıcı ve hızlı öğrenmeyi sağladığı gibi akademik başarıyı da artırıyor. Yapılan araştırmalar, yaşları 3 ile 5 arasında değişen okul öncesi çocuklarda öğle uykusunun da öğrenme sürecine olumlu katkı yaptığını gösteriyor. Çocuk gelişimi üzerine araştırmalara yer verilen Child Development dergisinde yayımlanan “Okul öncesi çocukların harf – ses eşleştirmelerini öğrenmede öğle uykusunun etkileri” başlıklı, Avustralya’da yapılan araştırmaya göre öğle uykusu sonrası okul öncesi çocuklar, daha iyi harf-ses öğrenme performansı sergiledi.

Milleyet’ten Mine Özdemir Güneli’nin haberine göre İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi Doç. Dr. Mahmut Cem Tarakçıoğlu düzenli uykunun dikkat, davranış, öğrenme ve hafızada olumlu değişikliklerle ilişkili bulunduğunu belirtti. 

UYKU DÜZENİNE SAHİP ÇOCUKLAR

Tarakçıoğlu, uyku düzenine sahip çocukların daha iyi akademik performans ve okul faaliyetlerine daha fazla katılım gösterme eğiliminde olduğunun altını çizdi. Öte yandan, uyku yoksunluğunun öğrenme kapasitesini, bilişsel işlevleri ve akademik başarıyı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Tarakçıoğlu, “Sonuç olarak, düzenli uyku, çocukların ruh sağlığı ve akademik başarısı için kritik öneme sahip. Uyku kalitesine, süresine ve bireysel farklılıklara aileler tarafından dikkat edilmesi, çocukların genel iyilik haline ve akademik başarılarına önemli ölçüde katkıda bulunabilir” dedi. 

Tarakçıoğlu, öğle uykusunun ise çocukların gün içinde dikkatini, fiziksel, bilişsel performansını artırabileceği gibi duygusal, davranışsal sorunları azaltabileceğini söyledi. 

ODA NASIL OLMALI?

Yeditepe Üniversitesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burçin Yorgancı Kale, kaliteli bir uyku için gerekli şartların oluşmasını sağlayan kurallara “uyku hijyeni” denildiğine dikkat çekerek şu önerilerde bulundu: 

■ Yatmadan son bir saat içerisinde banyo, diş fırçalama, pijama giyme, sarılma, ninni gibi sakin faaliyetleri içeren uyku rutini oluşturulmalı. 

■ Sessiz bir ortam yaratılmalı, yüksek enerji gerektiren oyunlar, aktivitelerden uzak durulmalı. 

■ Küçük çocuklar için bir süre beraber olup onu sakinleştirmek, okşamak, kitap okumak, sevdiği oyuncakla uyumasına izin vermek yararlı olabilir. 

■ Odada televizyon, telefon, bilgisayar bulundurulmamalı. Elektronik cihazlar çocuğun uykusunu bozabilir ve dikkat dağıtıcı olabilir. 

■Oda sıcaklığına dikkat. 

■ Loş ışık, çocuğun uykusunu rahatsız etmeden ortamın aydınlanmasına yardımcı olabilir. 

■ Yatak ve yastık, rahat ve uygun boyutlarda olmalı. 

■ Ağır yemeklerden, kafeinli içeceklerden kaçınılmalı. 

 

11-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş