Arama sonuçları

Esat Oktay Yıldıran'ın adı okula verilence: MEB ‘tasvip edilemeyecek hata’ dedi

Esat Oktay Yıldıran'ın adı okula verilence: MEB ‘tasvip edilemeyecek hata’ dedi

İzmir’in Buca ilçesindeki Belenbaşı Köyü’nde yıkılıp yeniden inşa edilen Belenbaşı İlkokulu’na 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi’nin işkencecisi olarak tanımlanan Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesi tartışmalara neden oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İzmir'de bir okula "Esat Oktay Yıldıran" isminin verilmesine yönelik kararın tasvip edilemeyecek bir hata olduğunu belirterek, MEB Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe gerekli bilginin verildiği açıkladı.  Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verildiğine ilişkin haberler üzerine gerekli incelemenin yapıldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

TASVİP EDİLEMEYECEK BİR HATA

"Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin, caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir. Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir."

 

26-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş