Arama sonuçları

Filistinli öğretmenler, maaş zammı ve sendika talebiyle eylem yaptı

Filistinli öğretmenler, maaş zammı ve sendika talebiyle eylem yaptı

İşgal altındaki Batı Şeria'da binlerce öğretmen, maaşlarına zam ve "yöneticileri seçimlerle belirlenen" sendika talebiyle eylem yaptı. Filistinli öğretmenler, Ramallah'ta hükümetin haftalık toplantısıyla eşzamanlı olarak, "maaşlarının tamamının ödenmesi, maaşlarına zam yapılması ve yöneticileri atamayla değil seçimlerle belirlenen bir sendikanın kurulmasıyla ilgili önceki anlaşmaların uygulanması" istemiyle Bakanlar Kurulu binası önünde oturma eyleminde bulundu.

BAKAN İLE GÖRÜŞTÜLER

Filistin devlet televizyonunun haberine göre, Eğitim Bakanı Mervan Avertani, oturma eylemi gerçekleştirenlerin yanına gelerek bir konuşma yaptı. Konuşmasında, öğretmenlerin taleplerine verdiği desteği vurgulayan Avertani, eylemcilerden eğitim sürecini aksatmamalarını istedi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise hükümetin haftalık toplantısının açılışındaki konuşmasında, öğretmenlere greve son vermeleri çağrısında bulundu.

"Hala ders vermekten kaçınan" öğretmenlerin olduğunu belirten Iştiyye, yaşananların çocuklar ve gelecekleri için çok tehlikeli olduğunu söyledi.

ÖĞRETMENLER 7 MART'TA GREVE GİTMİŞTİ

Filistin Öğretmenler Birliği, Batı Şeria ve Kudüs'teki devlet okulları, eğitim müdürlükleri ve bakanlık binasında 7 Mart'tan itibaren süresiz grev başlatmıştı.

Öğretmenler Birliği, Filistin hükümetiyle imzaladığı ve maaşların tamamının ödenmesinin yanı sıra yüzde 15 zam yapılmasını öngören anlaşmanın uygulanmasını istiyor.

Filistin Başbakanı Iştiyye, 6 Mart'ta hükümetin haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, mart ayından itibaren öğretmenler, mühendisler ve sağlık sektöründe çalışanlara yüzde 5, pratisyen hekimlere yüzde 10 zam yapılacağını açıklamıştı.

İsrail'in yaklaşık 2 yıldır, Filistin yönetimi adına topladığı vergilerden kesinti yapması ve dışarıdan gelen desteğin de azalması sonucunda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Filistin hükümeti Kasım 2021'den bu yana memur maaşlarını tam ödeyemiyor.

KESİNTİ İKİ KATINA ÇIKACAK

İki yıldır, Filistin yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinden aylık 50 milyon şekellik (14,5 milyon dolar) kesinti yapan İsrail'in Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 2 Şubat'ta yaptığı açıklamada, bu kesintinin 2 katına çıkarılması kararı alındığını belirtmişti.

İsrail, söz konusu kesintinin, Filistin yönetiminin, tutuklu ve şehit ailelerinin yakınlarına tahsis ettiği fona tekabül ettiğini öne sürüyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü ile 1994'te imzaladığı Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık yaklaşık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor.

Filistin hükümeti ise bu vergilerden İsrail hapishanelerindeki tutuklular ve şehit edilenlerin ailelerine sembolik maaş tahsis ediyor.

14-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş