Arama sonuçları

Geleceğin pandemisi obezite mi olacak?

Geleceğin pandemisi obezite mi olacak?

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, obezitenin bu yüzyılın pandemisi olduğunu söyledi. Yumuk, koronavirüs salgını ile birlikte toplumda kilo artışına dikkat çekerek, “Obezite, Kovid-19 öncesi de ciddi bir halk sağlığı problemiydi, ancak bu dönemin getirdiği olumsuz etkilerle önlem alınmazsa obezitenin yayılma hızı daha da artacak” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’de ise 20 milyondan fazla obeziteli bireyin olduğunu vurgulayan Yumuk, “Bu da ülkemizde her 3 kişiden birinin obeziteli olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Obezitenin sadece yeme bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık olmadığına dikkat çeken Yumuk, şunları söyledi:

KİMLERE OBEZ DENİR?

“Çevresel, genetik, psikolojik faktörler ile yaşam tarzı ve kullanılan ilaçlar da obeziteye neden olabilir. Kilo fazlalığı veya obezite tanısı koymak için en basit yöntem vücut ağırlığını (kg) boyun karesine (m2) bölerek, Vücut Kütle İndeksi’ni (VKİ) bulmaktır. Bu değerin 25-29,9kg/m2 olması fazla kilolu, 30kg/m2 üzerinde olması ise obeziteli birey olması demektir. TOAD’ın başlattığı VKİ’nizi hesaplayın kampanyası ile herkes VKİ’sini öğrenerek önlemini alabilir. Obezite önlenebilir bir hastalıktır. Mücadele etmek için öncelikle obeziteyi bilmek gerekir. Türkiye obezite görülme sıklığında Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada.

PANDEMİDE 6.1 KİLO ALDIK

Pandeminin kilo almak konusundaki olumsuz etkilerine de değinen Yumuk IPSOS araştırma şirketi tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçlarına değindi:

“Pandeminin en hasar verici yan etkilerinden biri de evde kalınan dönemde kilo yönetiminin iyi yapılamaması oldu. IPSOS araştırma şirketinin yürüttüğü bir çalışmaya göre, Türkiye’den araştırmaya katılan yetişkinlerin yüzde 42’si pandemi başladığından itibaren kilo aldığını belirtmiştir ve ortalama 6.1 kilo alındı.”

OBEZİTELİ BİREYLER COVID-19’U DAHA AĞIR GEÇİRİYOR

Yumuk, Dünya Obezite Federasyonu duyuruları ya da dünyanın pek çok yerindeki hekimlerin bireysel çalışmaları obeziteli bireylerin kovid-19’u daha ağır geçerdiklerini gösterdiğini söyledi.

 

14-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş