Hukuk, sağlık ve mühendislik barajları yükseltilecek
Meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarında uygulanan başarı sırası barajı yükseltilecek. 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer alan hedeflere göre YÖK’e verilen hedef mezuniyet sonrasında doğrudan meslek icra yetkisi veren yükseköğretim programlarında asgari başarı puanı şartı uygulaması genişletilmesi oldu. Bu açıdan bakıldığında meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı barajı yükseltilecek ve kapsamı da genişletilecek. Yani başarı sırası barajı gelecek başka bölümler de olacak.
HUKUK 100 BİN OLARAK UYGULANACAK
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencileri bu durumda yeni değişiklikler ve barajlar bekliyor. Zaten YÖK Genel Kurulu, geçtiğimiz şubat ayıhda hukuk fakültelerine yerleştirmede 125 bin olan başarı sırası şartını 100 bin olarak belirledi. Hukuk fakülteleri için uygulanan başarı sırası barajı 2022 yılında uygulanacak.
Peki başarı sırası barajı hangi bölümlerde var?
Şu anda başarı sırası barajı hukuk fakültelerinin yanı sıra, tıp, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik, eczacılık, diş hekimliği bölümlerinde uygulanıyor. Meslek icra eden bölümler dikkate alındığında bu programlara hemşirelik başta olmak üzere başta sağlık birçok bölüm için de getirilmesi mümkün görünüyor.
Bu arada hukuk fakültelerinde olduğu gibi şu anda başarı sırası barajı olan programlarda aranan başarı sırası barajının 20222 yılında yükseltilmesi gündemde.
BAŞARI SIRASI BARAJLARI
Başarı sırası barajı, YKS adayının bir bölümü tercih edebilmek için gereken başarı sırasına sahip olmasını şart koşuyor. Bu baraj altında kalan adaylar ise baraj olan programları tercih edemiyor. Peki şu anda geçerli olan barajlar nedir?
Hukuk: EA puan türünde en düşük 125 bininci. Ancak 2022 yılı için bu baraj 100 bin olarak düzenlendi.
Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil): SAY puan türünde en düşük 300 bininci.
Mimarlık: SAY puan türünde en düşük 250 bininci
Tıp: SAY puan türünde en düşük 50 bininci
Öğretmenlik programları: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil): İlgili puan türünde en düşük 300 bininci.
Eczacılık: SAY puan türünde en düşük 100 bininci
Diş hekimliği: SAY puan türünde en düşük 80 bininci
29-10-2021