Arama sonuçları

İşitme engellilere aşçılık eğitimi için mutfağa girdiler

İşitme engellilere aşçılık eğitimi için mutfağa girdiler

İzmirli gastronomi öğrencileri, işitme engellilerin farklı ülke lezzetlerini öğrenebilmesi amacıyla Michelin yıldızlı Alman şef Bernd Malter ile mutfakta hünerlerini sergiledi.

Engellilerin eğitimini eğlenceli etkinliklerle kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yürüten Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği, işitme engellilerin farklı ülke mutfaklarını işaret diliyle öğrenebilmeleri için "Sağır Şefler Dünya Mutfağını Öğreniyor" projesi hazırladı.

5 ÜLKENİN ORTAK PROJESİ

İşitme engelliler, Türkiye, Almanya, Portekiz, İtalya ve İsveç ortaklığında yürütülen çalışmayla aşçılık alanında mesleki becerilerini geliştirme olanağı bulacak.

Bu kapsamda "uzaktan öğretim platformu" ve 11 üniteden oluşan bir müfredat hazırlandı. Bu çerçevede ilk mutfak çalışmaları ünlü Alman Şef Bernd Malter katılımıyla, Alsancak Nevvar-Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleşti.

Gastronomi öğrencilerinin de eşlik ettiği etkinlikte hazırlanan yemeklerin videoları kayıt altına alındı. Şubat ayında İtalya'da yapılacak faaliyetler ile öğretim materyallerinin üretimine devam edilecek. Üretilen tüm materyaller daha sonra proje ortağı ülkelerin işaret dillerine çevrilecek. Böylece mutfak ve aşçılığa yönelik işaret dilinde bir mesleki terminoloji sözlüğü oluşturulacak.

"PLATFORM ERİŞİME AÇIK OLACAK"

Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kaya, AA muhabirine, ana dili işaret dili olan sağır toplumun mesleki eğitimden yeterince faydalanamadığını söyledi.

Kaya, zamandan ve mekandan bağımsız, erişilebilir bir mesleki uzaktan öğretim programı geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Kaya, şöyle konuştu:

"​​​​​​​Dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan işitme engellere yine dünyanın farklı mutfaklarını tanıtmak ve öğretmek istiyoruz. Projemiz yaklaşık bir yıl önce başladı. Öncelikle üreteceğimiz uzaktan öğretim materyallerinin yer alacağı bir uzaktan öğretim platformu hazırladık. Bu platform erişime açık olacak ve abonelik gerektirmeyen bir sistemle herkesin kullanımına açık olacaktır. Şu anda çalışmamızın üçüncü aşamasındayız. İzmir'de üç günlük workshop bir çalışma düzenledik. Dünyanın ünlü şeflerinden biri olan Bernd Malter'i misafir ediyoruz. Kendisi öğrencilerimizle beraber müfredatımızda yer alan tariflerin, tekniklerin yer aldığı materyalleri hazırladı."

Bernd Malter de "İşitme engellilerin aşçılık öğrenmesi, meslek edinmesinin çok önemli. Bu meslekte en önemli şey yemeği sevmek, koklamak ve tatmak. Yani duymamak aşçılık yapmak için bir engel değil" dedi.

31-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş