Arama sonuçları

İşveren hangi bölüm ve üniversite mezunlarını tercih ediyor?

İşveren hangi bölüm ve üniversite mezunlarını tercih ediyor?

Online istihdam platformu Kariyer.net, “İşverenin Tercihi” araştırmasının dördüncüsünü yayınladı. “Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha hızlı işe giriyor?” sorusuna yanıt veren araştırma işverenin hangi üniversitelerin ve hangi bölümlerin mezunlarının daha kolay işe girdiklerini gösterdi. Türkiye’de eğitim veren 4 yıllık lisans bölümlerini kapsayan araştırma 486 bin işverenin platform üzerinden yaptığı 232 milyon işe alım hareketi incelenerek gerçekleştirildi. Anaştırmaya mezuniyetinin üzerinden iki yıl geçen adaylar kdahil edildi. Kamu istihdamı ve mezun sayısı 60 öğrencinin altında kalan üniversite ve bölümler çalışma kapsamı dışı bırakıldı. 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜNİVERSİTE

Araştırmaya göre işverenler tarafından en çok tercih edilen üniversite Galatasaray Üniversitesi oldu. Bu sıralamayı Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman Üniversiteleri izledi. Türk Alman Üniversitesi’nin son iki yıldır yükselişte olması ve bu yıl incelenen verilerde ilk beş sıralamasında yer alması dikkat çekti. 

MEZUNLARI EN HIZLA İŞE GİREN ÜNİVERSİTELER

Mezunları en hızlı işe giren 10 üniversite arasında yer alan diğer üniversiteler ise şu şekilde sıralandı: İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi. Bu 10 üniversitenin mezunları en çok Hizmet, Yapı ve Bilişim sektörlerinde iş buldu. Bunları Otomotiv, Eğitim, Gıda, Finans - Ekonomi, Sağlık, İnşaat, Tekstil, Savunma Sanayi, Fintech, İlaç Sanayi, Tersane/Gemi İnşa, Enerji ve Havacılık. 

Üniversite özelinde incelendiğinde ise İTÜ ve ODTÜ mezunları en çok yapı sektöründe, Yıldız Teknik Üniversitesi mezunları Otomotiv ve Bilişim sektörlerinde işe başlıyor. 

MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI TERCİH EDİLİYOR

Araştırmaya göre; işverenler en çok Matematik Mühendisliği bölümünden mezun olan adayları tercih ediyor. İşletme Mühendisliği ikinci sırada yer alırken onu Almanca İşletme, İspanyol Dili ve Edebiyatı ve İletişim bölümü izliyor. Listenin ilk sıralarında yer alan bölümlerin, daha az mezun veren, daha az üniversitede bulunan bölümler olması dikkat çekiyor. Matematik ve İşletme Mühendisliği bölümlerinin yükselişinde İTÜ ön plana çıkarken, Almanca İşletme bölümünde en yüksek orana sahip üniversite Marmara Üniversitesi oldu. İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yükselişte. 

Mezunlarının en kolay iş bulduğu 10 bölüm arasında diğerleri şöyle sıralanıyor: Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Mütercim Tercümanlık (Çince), Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri. 

Bu en fazla aranan 10 bölümün mezunları en çok Bilişim, Yazılım ve Hizmet sektörlerinde işe başladı.Bölüm özelinde incelediğinde ise Matematik Mühendisliği mezunlarının en çok Bilişim, Fintech ve Yazılım sektörlerinde; İşletme Mühendisliği mezunlarının ise Fintech, Hizmet ve Bilişim sektörlerinde işe başladığı görüldü. Bilgisayar Mühendisliği bölüm mezunlarına ilgi gösteren sektörler Bilişim ve Yazılım sektörleri olurken; bu bölüm mezunları üretim-imalat ve Ar-Ge pozisyonlarında tercih edildi. Bu pozisyonlar için aynı zamanda Makine Mühendisliği, İmalat Mühendisliği mezunlarının da tercih edildiği dikkat çekti. 

SON 3 YILIN YÜKSELEN BÖLÜMLERİ 

Yeni Medya, Genetik/Biyomühendislik ve Almanca Öğretmenliği bölümleri son 3 yılda yükselen bölümler sıralamasında ilk sıralarda yer aldı. Malzeme Bilimi Mühendisliği, Aktüerya Bilimleri, Kore Dili ve Edebiyatı, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümleri de işverenler tarafından tercih edilen bölümler listesinde yükselen bölümler olarak dikkat çekti. Yeni Medya bölümü mezunları; Medya, Tekstil, Bilişim sektörlerinde ilgi görürken, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü mezunları ise Otomotiv ve Savunma Sanayii sektörlerinde istihdam edildi.

DİL MEZUNLARINI TERCİH ETTİLER

Dil bölümleri incelendiğinde; son yıllarda en çok yükseliş gösteren dil bölümleri Alman Dili Edebiyatı ve Fransız Dili Edebiyatı oldu. İşverenlerin tercihine bakıldığında işe alımda en çok tercih edilen dil bölümleri sırasıyla; İspanyol Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık Çince, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık Almanca ve Mütercim-Tercümanlık Rusça bölümleri oldu. İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümü en çok Eğitim, Turizm ve Tekstil sektörlerinde; Çince tercümanlık bölümü en çok Eğitim, Yapı ve Bilişim sektörlerinde, İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümü ise Eğitim sektörü ile birlikte en çok Tekstil, Turizm ve Sağlık sektörlerinde işe başladı.

NİTELİKLİ ÇALIŞAN BULMAK ZORLAŞIYOR

24 yıldır dijital teknolojileri kullanarak doğru adayı doğru işle buluşturacak teknolojiler ürettiklerini söyleyen Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, şöyle konuştu: 

“İnsan Kaynakları sektöründe tek, internet sektöründe ise ilk Ar-Ge Merkezi olan şirketiz. Ar-Ge merkezimizde son teknolojileri kullanarak sürekli yeni hizmetler geliştiriyoruz. Yetenek açığının iş dünyasını zorladığı, nitelikli çalışan bulmanın zorlaştığı günümüzde, sektörü iyi tanıyan bir teknoloji şirketi olarak elimizdeki büyük veriyi en doğru şekilde yönetiyor ve topluma fayda sağlayacak çalışmalar hayata geçiriyoruz. “İşverenin Tercihi” analizi ile iş dünyasına atılacak gençlerimize, hangi üniversite ve bölüm mezunlarının işe giriş aşamasında ön plana çıktığının cevabını veriyoruz. Bu analizin üniversite tercihi yapacak gençlerimizin akıllarındaki soru işaretlerinin giderilmesine katkı sağlayacağını umuyoruz. Yapacağımız araştırma ve analizlerle tüm yaş ve tecrübe seviyelerindeki adayların kariyerlerine destek olmaya devam edeceğiz.” 

28-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş