Arama sonuçları

Kovid-19 yurtdışı eğitimi nasıl etkiledi? Başvuru şartlarında değişiklik var mı?

Kovid-19 yurtdışı eğitimi nasıl etkiledi? Başvuru şartlarında değişiklik var mı?

Kovid-19 yurtdışı eğitimi nasıl etkiledi? Başvuru şartlarında değişiklik var mı? Kovid-19 sadece Türkiye’de eğitim sistemini etkilemiyor aynı zamanda yurtdışında lise ve üniversite eğitimi alacak öğrenciler de bu süreçten etkilenmiş durumda.

Geçen sene IB yani uluslararası bakalorya programının sınavları yapılamadı. Bazı kabul alan öğrenciler ise ünivesitelerine gidemedi. Üniversite ve lise başvuru şartlarında değişiklik var mı? Hangi ülke hangi şartları arıyor? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Kare Eğitim Koordinatörü Olcay  Erten önümüzdeki yıl yurtdışında okumayı düşünen öğrencileri nelerin beklediğini ve değişiklikleri anlattı.

KOVİD-19 YURTDIŞI EĞİTİMİ NASIL ETKİLEDİ? BAŞVURU ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Kovid- 19 yurtdışı eğitimi de olumsuz etkiledi. Öncelikle başvuruların azalmasına neden oldu mu?

Geçen sene Şubat Mart aylarında  Kovid 19 ile hem bizler hem de öğrenciler tanıştığında  tüm dünyanın  bu hastalıktan ne kadar etkileneceğini pek tahmin edemedik. Her ne kadar en başlarda yurtdışı eğitim planlayan birçok öğrenci ve veli durumu geçici olarak görse de ilerleyen aylarda aslında öyle olmadığını hepimiz anladık. İlk başlarda oldukça tedirgin olan öğrenci ve veliler yine de akademik yılın başında başladıkları başvuru sürecini bırakmadan devam ettirerek tamamladılar ve eş zamanlı olarak bir kısmı B Planı olarak Türkiye’ye deki sınavlara da ağırlık vererek şansını denemek istedi. Ancak üniversite sınavına çok az bir zaman kala bu rotayı çevirmek zorunda kalanlar iyi bir sonuca ulaşabilmek için gerekli zamana sahip olamadıkları için sonuçlar da Türkiye’de ki sınavın uygulanmasındaki belirsizlik ve kararsızlıklar ve hastalık kapma tedirginliği ile birlikte istendiği gelemedi. Bu sürecin sonunda Eylül ayında okula başlama zamanı geldiğinde duruma baktığımızda en başta yurtdışında eğitim almayı planlayan tüm öğrencilerin tamamına yakına yurtdışına gitmeye yada yurtdışındaki üniversitelerde eğitimlerini başlatma kararı aldılar. Bu nedenle aslında yurtdışı başvurular Lisans Programları için azaldı pek diyemeyiz. Ancak bu sene elbette durumun devem etmesinden dolayı geçen seneye göre sayılar çok az da olsa azalmaya gidebilir. Ebette dil eğitimi alacak yada yaz okullarına gidecek olan öğrenciler direk etkilenerek planlarını daha sonraki tarihlere ertelemek zorunda kaldılar.

SINAVLAR YAPILABİLECEK Mİ?

Yine Kovid-19 nedeniyle geçen sene yapılamayan IB gibi sınavların bu yıl da gerçekleştirilememesi gibi bir durum var mı? Örneğin kasım ayındaki sınavlar yapılabilecek gibi duruyor mu? Yapılamazsa nasıl çözüm olur?

Evet bu sene Mayıs ayında IB sınavları yapılamadı ve öğrenciler diplomalarını o zamana kadar teslim etmiş oldukları IA leri yani ödevleri ve projeleri dikkate alınarak verilen notlar ile aldılar. Bu sene Kasım sınavları için IB sınav yapıp yapmama kararını ülkelere bıraktı. Şu anda Kasım sınavları için son durum dünyada ki IB okullarında %73 oranında sınav yapılacak. %27 oranında ise yapılmayacak gözüküyor. Türkiye’de de Kasım IB si yapan okullardan bilgim dahilinde olan 3 tanesinin yapmayacağını biliyorum. Türkiye sınav yapmayacak olanlar arasında yer alıyor gibi. Sınav yapılamazsa Mayıs sınavları gibi öğrencilerin IA sonuçlarına göre diploma puanları belli olacak.

IB hangi ülkeler için geçerli?

IB bir uluslararası Diploma Programı ve bir çok ülkede Türk Lise Diplomasından daha üst bir diploma olarak kabul ediliyor. Amerika, Kanada, İngiltere tüm Avrupa ülkeleri dahil tüm dünya IB diplomasını yurtdışı başvurularında kabul gören ve tercih edilen bir diploma olarak kabul ediyor. Maalesef bazı ülkelerde veya bu ülkelerdeki bazı üniversitelerde öğrencilerin sahip olduğı Lise Diploması üniversite 1. Sınıf eğitimine başlamak için yeterli görülmüyor. Bu okullar  lise diploması olan öğrencilerin en az 1 veya 2 yıl Türkiye’de üniversite okuduktan sonra 1. Sınıftan başvuru yapabileceklerini söylüyorlar yada öğrencilerin hazırlık okuması gerektiğini belirtiyorlar. Bu durumda tabi IB diplomasına sahip olmanın bazı ülke ve üniversitelerde oldukça artısı var.

SAT SINAVLARI YAPILABİLİR Mİ?

SAT sınavlarını da bazı merkezler iptal etti. Türkiye’de yapılabildi mi?  

Mart ve Mayıs ayında yapılması planlanan SAT ve Haziran ayında yapılması planlanan SAT Subject sınavı bir çok okulda maalesef iptal edildi ve sınavlar yapılamadı. İptaller okul bazında gerçekleşti bu nedenle öğrencilerin bazıları bu sınavlara girebilirken bazıları da maalesef son dakika iptalleri nedeniyle giremedi. SAT sınavlarının organize edilmesini sağlayan College Board yapılamayan sınavlar yerine girilmek üzere Ağustos ve Eylül aylarına da telafi sınavları koydu. Bu sınavlar yine bazı okullarda yapılabilirken bazılarında iptal edildi. Mağduriyet maalesef bazı öğrencilerin yakasını bırakmadı.

AP SINAVLARI NASIL DEĞİŞTİ?

Yine yurtdışı üniversitede önemli olan başka sınav da AP. Bu sınavlar geçen yıl online oldu ve bazı değişiklikler söz konuydu. Bu yıl için herhangi bir açıklama var mı?

Her sene Mayıs ayında yapılan AP (Advanced Placement) sınavları pandemi başlangıcı olan Mart ayına çok yakın bir zamanda olduğu için maalesef okullar yapılamadı ancak alt yapı olarak IB den farklı olarak College Board online sınav sistemine hazır olduğu için AP sınavlarını öğrencilerin evlerinde alabileceği şekilde yaptı. Konu eksiltmeleri yaparak sınav sürelerini kısalttı ve öğrenciler rahat bir şekilde evlerinde sınavlarına girebildiler. Yılda bir kere yapılan sınavlar önümüzdeki Mayıs ayı içinde okullar yapılabilecek mi takip edip göreceğiz henüz bu konuda yapılmış bir açıklama yok ancak yapılamaması durumunda önlemi hazır olduğu için sınava girecek olan öğrenciler mağdur olmayacaktır.

KABUL ALIP GİDEMEYEN ÖĞRENCİLER OLDU

Bu sene kabul alan ama gidemeyen öğrenciler oldu mu? 

Bu sene kabullerini alan öğrencilerin büyük çoğunluğu eğitimlerine karar verdikleri üniversitelerde başlayabildiler. Ancak hazırlık programlarında Almanya gizi bazı ülkelerde problemler hala devam ediyor. Dil okulları programları için bir çok ülkede vizeler hala açılmadı. 1. Sınıfa hazırlık olmadan direk başlayan öğrencilerin büyük çoğunluğu gidebildi. Yurtdışında Hollanda, Belçika gibi ülkelerinde aralarında olduğu bir çok Avrupa ülkesi kabul alan öğrencileri kampüslere gelmeleri için çağırdı ve vize alabilmeleri için gerekli dokümanları yolladılar. Gidebilme ihtimali olduğu halde üniversiteler kampüste veya online eğitim arasında tercihi öğrenciye bırakılan bazı öğrenciler ise Türkiye’de kalarak 1. Sömestri burada geçirme kararı aldı.

GİDEBİLENLER NASIL BİR EĞİTİM ALIYOR?

Yurtdışına gidebilen öğrenciler birçok ülkede birbirine benzer şekilde eğitim alıyor. Fazla öğrenci sayısından oluşan birinci sene ortak dersler için genellikle online uzaktan eğitim uygulanırken daha az mevcutlu olan bölüm dersleri yada özellikle laboratuvar çalışması gerektiren sayısal dersler için ise öğrenciler kampüste sınıflarında eğitim alıyorlar. Uzaktan eğitim şeklinde katılım sağlanan dersler için yurtdışına giden öğrenciler bu derslere kaldıkları yurtlarından yada evlerinden giriyorlar.

ÖĞRENCİ GELMEMESİNİ İSTEYEN ÜLKELER OLDU MU?

Özellikle salgın döneminde yabancı öğrencinin gelmesini istemeyen ülkeler oldu mu?

Aslında salgın döneminde öğrencilerin lisans programlarına gelmesini istemeyen ülke pek olmadı. Bir tek Amerika bir ara eğer üniversite bu dönemlik eğitimini tamamen online yapmaya karar verdiyse yeni öğrenci gelemeyeceğini hatta hali hazırda ülkede bulunan öğrencilerin bile ülkelerine dönmek zorunda olduklarını açıkladıktan kısa bir süre sonra içlerinde büyük üniversitelerinde öncülüğünü yaptığı bir grubun itirazları ile geri adım atıldı. Şu anda özellikle hazırlık veya dil eğitimi programları için öğrenci almak istemeyen ülkeler var ve durum hala devam ediyor.

BURS KOŞULLARI DEĞİŞTİ Mİ?

İstemeyenler gibi yabancı öğrenciye bu yıl özellikle burs verenler var mı?

Evet yabancı öğrencilere sağlanan burs olanakları bir çok ülkede eskiden olduğu gibi devam ederlen İngiltere gibi bazı ülkelerde de bu sene itibarı ile yeni kısmı burslar verilmeye başlandı.

EN ÇOK BURS VEREN ÜLKELER

En rahat burs hangi ülkelerden bulunur? Burs için hangi koşullar aranıyor?

Amerika elbette üniversite sayısının fazla olması nedeniyle öğrencilerin bir çok burs bulabilme imkanı olan ülkelerin başında geliyor. Amerika’da özellikle öğrencilerin akademik durumlarına bağlı olarak verilen akademik başarı bursları, bazı aktivitelere bağlı sanat ve spor bursları veya nadiren de olsa ihtiyaç bursları verilebiliyor. Elbette akademik başarı bursu alabilmek için öğrencilerin okullarında derece yapmış olmaları, not ortalamalarının çok iyi olması, SAT, ACT gibi sınavlardan çok yüksek puanlar yapmış olmaları ve kendilerini diğer adaylardan ayıracak olan sosyal kültürel ve sportif aktivitelerin yansıra ulusal veya uluslararası platformlarda yapılmış projeler, sunumlar, yayınlar ödüller, yarışmalarda kazanılan dereceler gerekiyor. Spor burslarında yapılan sporun derecesi ve bu alanda ne kadar iyi oldukları, sanat burslarında öğrencilerin sahip oldukları portfolyosunun çok kuvvetli olması gibi şartlar aranıyor. Amerika’nın yanı sıra, Kanada’da ve İngiltere’de de kısmı giriş bursları alabilmek mümkün.

DÖVİZ KURU KARARLARI ETKİLİYOR

Dövizin durumu kararları nasıl etkiliyor? Ailelerin lisans eğitimi yerine yüksek lisans mı yurtdışı için tercih edilmeye başlandı?

Döviz durumu oldukça büyük etken özellikle bu sene yurtdışı eğitim tercihlerini yapacak öğrenci veliler için. Öğrencilerin bir kısmı Ameirka, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi eğitim ve yaşam maliyetinin çok yükseğe mal olduğu ülkelerden ziyade rotalarını eğitm masraflarının çok daha makul olduğu Avrupa ülkelerne çeviriyorlar. Örneğin, Hollanda, Belçika, İtalya Almanya gibi. Bu ülkeler de  eğitim masrafları Türkiye’de ki özel üniversite fiyatları ile aynı yada daha uyguna gelebiliyor. Bu nedenle de tercih sebebi. Elbette rotasını dövizdeki artış nedeniyle eğitim senesi daha kısa diye lisanstan master a çevirenler de var. 

LİSE EĞİTİMİNDEN VAZGEÇİLİYOR MU?

Son yıllarda üniversite gibi yurtdışında lise eğitimi de giderek tercih  edilmeye başlanmıştı. Pandemi nasıl etkili oldu?

Lise başvuruları için bu sene epey düşüş var. Özellikle aileler çok tedirgin oldukları için bu sene çocuklar Türkiye’de geçirsinler niyetindeler. Planlar çoğunlukla bir sonraki seneye ertelendi yurtdışı lise eğitiminde. Öğrencilerin de online eğitim alma durumları söz konusu olduğundan eğitim de başarısız olabilme kaygısı ve güvenlik problemleri düşündürüyor velileri.

BU YIL YURTDIŞINDA OKUMAK İSTEYENLER

Gelelim bu yıl tercihleri yurtdışı olanlar. Onları nasıl bir tablo bekliyor?

Aslımda bu sene Mart ayında pandemi başlayınca bu senenin 12. Sınıfları etkilecek diye düşünmüştük ancak sürecin hala devam ediyor olması sebebiyle  geçen dönemde 11. Sınıf olan öğrenciler de bu sene durumdan etkileniyor durumda. Yinede geçen senenin 12. Sınıflarına kıyasla biraz daha üniversiteler  duruma hazırlıklı oldukları için işlemler daha düzenli şekilde yürüyecektir. Yurtdışı tercihlerinde ki sayıları geçen seneye göre kıyasladığımızda büyük bir düşüş de görmüyoruz. Öğrenciler yine kabullerini alacak ve ülkelerin sunduğu vize olanaklarına göre ya eğitimlerine başlayacaklar ya da online devam edecekler.

ÖZEL KOŞULLAR GELDİ Mİ?

 Başvurularda pandemi nedeniyle değişiklikler söz konusu mu? Özel koşullar getirenler oluyor mu? Bu sene başvurular nasıl yapılacak?

En belirgin değişiklik Amerika’nın en iyi üniversitelerinin de içinde olduğu Yale, Columbia Johns Hopkins gibi okullar bir çok üniversite bu sene yapılamayan sınav aksaklıkları sebebiyle, sınavlara giremeyen öğrencilere dezavantaj olmaması için sınavlara “Optional” yani isteğe bağlı yaptı. Başvurusunda bu sınavları gösteremeyen tüm adayları eşit şekilde bir dezavantajlı konuma düşürmeden değerlendirecekler. Bazı üniversiteler geçen dönem başvuru yapacak adaylara okulların son başvuru tarihlerini uzattı bu senede aynı durum söz konusu olabilir. Örneğin Almanya’da son başvuru tarihler 15 Temmuz iken pandemi nedeniyle bu tarhiler birçok üniversitede 20 Ağustos olarak uzatıldı.  Amerika’da bir çok üniversite yurtdışından gelen öğrencilerin okulları kapalı olduğu için  lise ders sınavlarının yapılamaması nedeniyle transcrptlerde pass/ fail şeklinde notsuz geçti yada başarısız ibaresini kabul edeceklerini açıkladı. Bu senede bu ayrıcalığın devam etmesini bekliyoruz.

29-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş