Arama sonuçları

Lise ve üniversitelerle yarışıyorlar: Ücretleri yarım milyonu buluyor

Lise ve üniversitelerle yarışıyorlar: Ücretleri yarım milyonu buluyor

Kreş ve anaokulu ücretleri, bu yıl üniversite fiyatlarını aşarak 500 bin TL’ye ulaştı. Hem çocuğun hem de ailenin zorlu görüşmelerden geçerek kabul edildiği bu okullarda, fahiş fiyatlara rağmen boş yer bulunamıyor. Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’ün haberine göre çocuğunun küçük yaşlardan itibaren kaliteli bir eğitim almasını isteyen velilerin tercihi, özel kreş ve anaokulları oluyor.

YARIM MİLYONU GEÇİYOR

Ancak yabancı öğretmenler, orman kampüs, hobi dersleri, yemek, servis derken sundukları hizmetler karşısında özel kreş ve anaokullarında ücretler bu yıl 500 bin TL’yi buldu. Büyükşehirlerde yıllık ortalama 45.000 TL ile 100.000 TL aralığında ücretlerle birçok okul yer alırken çok dilli ve farklı eğitim modelleri sunan okullarda rakamlar yıllık ortalama 150.000 TL’yi buluyor. Uluslararası eğitim veren kreşlerin ve anaokullarının ücretleri ise daha da yüksek. Bazı okullar, sadece yabancı pasaportlu çocukları kabul ediyor. Örneğin MEF International School’un öğrenim ücreti 27.892 dolar, yani 756.071 TL. Türk öğrencileri de kabul eden The British International School’da ise öğrenim ücreti 16.950 dolar. Ayrıca okulun 1.150 dolarlık başvuru ücreti de bulunuyor. Bu durumda bir öğrenci için toplam verilmesi gereken ücret 490.638 TL’ye ulaşıyor.

ULAŞIM DAHİL DEĞİL

Ayrıca bu ücrete ulaşım dahil değil. İstanbul International School’da ise ücretler 14.060 dolar, yani 381.252 TL. Söz konusu okullardaki ücretler çoğu üniversitelerden daha yüksek. Harvard Üniversitesi’nde yıllık eğitim ücretleri ortalama 55.000 dolar. Ancak üniversitenin bursları sayesinde öğrencilerden ortalama 18-20 bin dolar talep ediliyor. Türkiye’de ise vakıf üniversiteleri ortalama 200.000 TL’yken en pahalı bölümler 520.000 TL’ye çıkıyor.

YER BULAMIYORLAR

Erken dönem indirimlerden faydalanmak isteyen veliler, kontenjanları dolduruyor. Bu duruma anlam veremeyen veliler ise daha uygun okul arayışına yöneliyor. 3 yaşındaki çocuğu için tam gün, İngilizce eğitim veren bir kreş arayışında olan Burçak Yıldırım Orhan, kreş bulma sürecinde karşılaştığı tabloyu şöyle anlattı: “20 bin dolara kadar çıkan okulların bir kısmında zaten kontenjanlar doluydu. Bu okullara çok erken yaşta kaydolmak gerekiyor. Kontenjanı olan okullar ise ortalama 15-16 bin doları buluyordu. Bu ücretler, dolar bazında yurt dışı ile kıyaslayınca da çok pahalı.

19-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş