Arama sonuçları

Meslek okullarında 'sanal gerçeklik' kullanılacak

Meslek okullarında 'sanal gerçeklik' kullanılacak

Meslek okullarında 'sanal gerçeklik' kullanılacak. Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, "Sanal gerçeklik araçlarının bir ÅŸekilde derslerimizde, öÄŸretmenlerimizin eÄŸitiminde, meslek okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor" dedi.  Selçuk, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nde Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreninde konuÅŸtu. Selçuk, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, makine öÄŸrenmesi kavramlarının basit oyuncaklardan karmaşık bilimsel laboratuvar araçlarına kadar geniÅŸ bir alanda kullanılır hale geldiÄŸini anlattı. 

Selçuk, dünyanın yeni bir çaÄŸa hazırlandığını, bu yeni çağın biyolojik olanın, dijital olanla aynı bedende yer alacağı bir dönem olacağını vurguladı.

MESLEK OKULLARINDA 'SANAL GERÇEKLÄ°K' KULLANILACAK

Selçuk, bu çaÄŸda insan beynine yazılım yüklenmesinin, damarlarda nanorobotların dolaÅŸmasının mümkün olabileceÄŸine iÅŸaret etti. Selçuk, "Bu durum, robotiÄŸin, otomasyonun bütün üretim süreçlerinde ne derece hakim olacağını da bize çaÄŸrıştırıyor" dedi.

MESLEK LÄ°SELERÄ° ÖN PLANDA 

Selçuk, meslek liselerine iliÅŸkin son dönemde yapılan çalışmaları anlattı. Selçuk'un verdiÄŸi bilgilere göre bu çalışmalar ÅŸöyle: Erkek çocukların meslek liselerine yönelmesini engelleyen askerlik sorunuyla ilgili yasa çıkarıldı. Meslek liselerindeki üretimden elde edilen gelirden Hazine kesintisi yüzde 15'ten yüzde 1'e indirildi. Mesleki eÄŸitim merkezlerine devam edenlere lise mezuniyeti hakkı tanıyan mevzuat düzenlendi. ASELSAN bünyesinde savunma sanayileriyle ilgili lise kurulduÄŸu. Otellerin içine liseler açıldı. 20 yılda ortaya çıkan 50'nin altındaki patent ve faydalı model sadece bu yıl 250'e ulaÅŸtırıldı. ÖÄŸrenciler artık iÅŸ garantili okullarla buluÅŸturuldu.

Selçuk, hakemlik lisesi ve elektrikli otomobille ilgili liselerin de açılacağını söyleyerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

TÜRKÄ°YE'NÄ°N Ä°HTÄ°YACI OLAN

"Türkiye'nin ihtiyacı olan alan neyse onun okulu ve teknolojisi bu sistemin içindedir. EÄŸer okullarımızda bu sistem ya da teknolojiler yoksa o zaman fabrikalar, imalathaneler bizim okullarımızdır ve biz oralarda bu iÅŸi rahatlıkla yürütebiliriz. Bunun için esnek bir mevzuata ihtiyacımız var. Bunun için pratik bir bakış açısına ihtiyacımız var. TOBB'la beraber bu bakış açısını son derece iÅŸlevsel bir ÅŸekilde yürütüyoruz, kahve içerken bütün problemlerimizi çözüyoruz. Dolayısıyla 30 yıl beklemeye gerek yok."

Selçuk, çalışmalardaki desteÄŸi için TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu'na teÅŸekkür etti.

"ŞİMDİ KONUŞULAN ŞEYİN KALİTE OLMASI LAZIM"

Selçuk, Türkiye'de artık belirli kısıtlamaların aşıldığını, fiziksel, dijital ve insan kaynakları alt yapısıyla ilgili çok temel sorunların çözüldüÄŸünü ifade etti. Selçuk, ÅŸöyle dedi:  "Åžimdi konuÅŸtuÄŸumuz ÅŸeyin kalite olması lazım. Bu anlamda biz girdi temelli maksimizasyon yaklaşımıyla deÄŸil, sürecin ve çıktının konuÅŸulduÄŸu optimizasyon anlayışıyla Bakanlığı yönetmeye çalışıyoruz."

Selçuk, milli eÄŸitim politikalarını artık kiÅŸisel olmaktan çıkarıp bilimsel metotlarıyla ortaya koymak istediklerini dile getirdi.

Okulların nereye yapılması gibi konularda coÄŸrafi bilgi sistemi karar destek sistemini kullandıklarını belirten Selçuk, ÅŸöyle devam etti: "Türkiye'nin bir ilinin, örneÄŸin Şırnak ilinin Ä°dil Ä°lçesi'nde herhangi iÅŸ ve iÅŸlemde bir problem varsa bunu dijital bir teftiÅŸle mobil olarak izleyebilmemizin alt yapısını kuruyoruz."

Türkçe Söz Varlığı Projesi'ni bu yıl sonu itibarıyla hayata geçireceklerini bildiren Selçuk, sistemi Türkçe olarak kurduklarını anlattı.

Selçuk, TOBB ETÜ'de açılan Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi'ne iliÅŸkin, ÅŸöyle dedi: "Sanal gerçeklik araçlarının bir ÅŸekilde derslerimizde, öÄŸretmenlerimizin eÄŸitiminde, meslek okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor. Bu ortak çalışmaların muhakkak surette içerisinde olacağız ve birlikte bu çalışmaları yürüteceÄŸiz."

ÖÄžRETMENLÄ°K SADECE BÄ°R GEÇÄ°M VASITASI DEĞİLDÄ°R

Selçuk, öÄŸrencilere, ÅŸu önerilerde bulundu: "Diploma artık herkeste var, sizi farklı kılan ÅŸey, derste ne yaptığınız deÄŸil, ders dışında ne yaptığınızdır. Dolayasıyla ders dışında ne yaptığınıza dair bir gündem oluÅŸturun. ÖzgeçmiÅŸinizle fazla ilgilenmeyin, kendinize öz gelecek yazın. Dünyanın hangi ülkesinde ne yapabilirseniz, iddianız ne? Bunu muhakkak sorgulayın. Bu sorgu söz konusu olursa ülkeye olan borcunuzu ödemiÅŸ olursunuz."

SANAL VE ARTTIRILMIÅž GERÇEKLÄ°K YAZILIMLARI TÜRKÇE OLACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Mütevelli Heyet BaÅŸkan Vekili Faik Yavuz da TOBB ETÜ'nün Türk iÅŸ dünyasının özgür düÅŸünen, teknoloji ve icat üreten yeni bir nesli kazandırma projesi olduÄŸunu belirtti. Yavuz ÅŸöyle dedi: "ÖÄŸrencilerimiz bir yıllık iÅŸ tecrübesiyle mezun oluyor, geliÅŸtirdikleri Türkiye'nin ilk yerli dronu'yla tam 1 milyon liralık ön satış yaptılar. GeliÅŸtirdiÄŸi 3 boyutlu görüntü aktarım teknolojisiyle Microsoft'la yarışan, Nokia'ya teknoloji ihraç eden firmalarımız var."

Yavuz, kısa sürede liselerde, mesleki ve teknik eÄŸitim ile ön lisans ve lisans programlarında, burada üretilen yazılım ve programların kullanılacağını bildirerek, ÅŸunları anlattı: "Meslek lisesindeki bir öÄŸrenci motorun parçalarının, nasıl çalıştığını, nasıl sökülüp takıldığını gerçek motorun yanındaymış gibi, bu sistemle öÄŸrenebilecek. Medikal, saÄŸlık, ulaşım, üretim, savunma ve uzay teknolojileri, coÄŸrafi bilgi sistemleri gibi alanlarda yerel yazılımlar Türkçe olacak. Böylece dünyada, sanal ve artırılmış gerçeklikle ilgili kendi ana dilinde içerik üreten, 5. ülke olacağız."

Bakan Selçuk, daha sonra Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışını yaptı ve sanal gerçeklik derslerini deneyimledi. 

13-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ