Milli Eğitim’e ‘korona’ soruları
Milli Eğitim’e ‘korona’ soruları. Okulların 31 Ağustos’ta açılıp açılamayacağına ilişkin tartışmalar sürerken, uzaktan eğitim sürdüğünde dezavantajlı öğrenciler için hangi çözümlerin olacağı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a soruluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 31 Ağustos’ta “şartlara” göre okulların açılacağını duyururken, Sağlık Bakanlığı da okullarda koronavirüs salgınına karşı alınacak önlemleri açıklayan rehberini yayımladı. Öğrenciler arasında sosyal mesafe, seyreltilmiş sınıflar, 4 metrekareye bir öğrenci gibi önlemler ise tartışmaların başlamasına yol açtı.
MİLLİ EĞİTİM'E 'KORONA' SORULARI
Eğitim sendikaları başkanları, yapılan açıklamaların kaygıları gidermekten uzak olduğunu, açıklanan kriterlerin özellikle devlet okullarında uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi. Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Bilim Kurulu’nca açıklanan kriterlere yönelik şunları söyledi:
“-Bilim Kurulu her 4 metrekareye 1 öğrenci/personel olacak şekilde okula girişlerin yapılmasını istiyor.
- Her sınıfta ortalama 30 öğrenci varken 10 öğrenci olarak ders yapılması isteniyor. Bunun devlet okullarında uygulanması imkansız.
- Her okulda temassız ateş ölçer olması da okulların açılmasına kalan zaman ve MEB’in mali yapısı düşünüldüğünde mümkün görünmüyor. (55 bin resmi okul var.)
- Her öğrenci ve personelin okulda maske ile bulunması ve nemlendikçe değişmesi isteniyor. Her gün bir kez değişse bile 40 milyon maske bulundurulması gerekiyor. Uzun süreli mali ve tedarik olarak mümkün değil.
- Sınıf, koridor, lavabo gibi yerlerde dezenfektan, sıvı sabun bulundurulması ve bunların her teneffüste doldur-boşalt yapılması; kapı kolları, merdiven korkulukları gibi yerlerin sürekli temizlenmesi ise hizmetli eksikliği ve okul mali yapıları açısından mümkün görünmüyor.
OKULLARIN AÇILMAMASI GEREKİYOR
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Salgın yayılımının ortadan kalktığı bilimsel verilerle açıklanmadan ve gerekli tedbirler alınmadan okullar açılmamalıdır’’ dedi. Aydoğan, şu önerilerde bulundu:
- Kaygıları giderecek bütünlüklü bir şekilde bir yol haritası oluşturulmalıdır. Eğitim sendikaları, TTB, veli örgütleri, ilgili tüm kesimler söz ve karar süreçlerinde yer almalıdır.
- Planlamalar, alanın gerçek bilgisine sahip olan öğretmenlerle, eğitim ve bilim emekçileri ile birlikte yürütülmelidir.
- Okul, okul türü, derslik sayısı yetersizdir.
- Okullar arası eşitsizlikler giderilmeli, alınan kararlar tüm okullarda uygulanabilir olmalıdır.
- Dezavantajlı gruplar desteklenmelidir.
- Eğitim ve sağlık hakkı birbirinden ayrılmaz başlıklar olarak değerlendirilmeli, çalışmalar bütünlük içerisinde, bilimsel veriler, bilimsel ölçüler üzerinden yapılmalıdır.
- Salgın, uzaktan eğitimin kalıcılaşmasının bir gerekçesi olmamalıdır. Pandemi süreci bize bir kez daha uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alamayacağını net bir şekilde göstermiştir.
BAKAN SELÇUK İÇİN SORULAR: BU ÖĞRENCİLER NE OLACAK?
- Yeniden uzaktan eğitim kararı alınırsa önceki dönem bilgisayarı, tableti, TV ve interneti olmadığı için EBA’yı takip edemeyen yaklaşık 3 milyon öğrencimiz için hazırlık yapıldı mı?
- Okullar açılırsa her gün hijyen koşullarını sağlayacak malzemelerin ücretsiz temini için çalışmaya başlandı mı?
- Okulların hizmetli ihtiyacını karşılamaya yönelik personel alım talebi ilgili bakanlığa iletildi mi?
- Zaten eksik eğitim-öğretim sürecinden geçmiş olan öğrencilerimizin, 2020- 2021 öğretim yılında bu eksikliği giderebilmek için öğretmen eksikliği sıfırlandı mı? Yoksa yine ücretli öğretmenler ile mi bu açık kapatılacak?
- Okulların açılması durumunda salgın hakkında öğretmenleri ve öğrencileri bilgilendirmek için Sağlık Bakanlığı ile irtibat kurarak her okula bu konuda uzman bir doktor gönderilmesi üzerine bir anlaşma yapıldı mı?
12-07-2020