Arama sonuçları

Mobil teknolojiye erişimlerinde kısıtlama var

Mobil teknolojiye erişimlerinde kısıtlama var

Mobil teknolojiye erişimlerinde kısıtlama var. Kız çocukları yalnızca eğitime ve istihdamda dezavantajlı değiller. Aynı zamanda teknolojiye erişimde de kısıtlamalar ile karşılaşıyorlar. Birçok ülkede başta toplumsal ön yargılar olmak üzere kız çocuklarının mobil teknolojilere erişimi ve bu teknolojileri kullanmaları erkek çocuklara göre daha katı kurallarla kısıtlanıyor.

 

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü kız çocuklarının neredeyse her alanda yaşadıkları dezavantaj ve kısıtlamaları da gündeme getiren bir gün oldu. Dünyanın çeşitli yerlerinde her 7 dakikada bir kız çocuğu “evlendirilirken”, eğitim ve istihdam alanında da dezavantajlı durumdalar.

 

MOBİL TEKNOLOJİYE ERİŞİMLERİNDE KISITLAMA VAR

Kız çocuklarıyla ilgili bir rapor da Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect’ten geldi. 25 ülkede 13 ila 19 yaş arası genç kızların mobil teknolojilere nasıl eriştiklerini ve bu teknolojileri nasıl kullandıkları araştırıldı. MIT D-Lab danışmanlığında "Real Girls, Real Lives, Connected" adıyla da araştırmanın raporu yayımlandı.

Vodafone'dan yapılan açıklamaya göre işte rapordan satırbaşları:

ERKEK ÇOCUKLARI DAHA ÖZGÜR

Cep telefonu sahibi olan erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1.5 katı. Akıllı telefon sahibi erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1.3 katı.

TOPLUMSAL ÖN YARGILAR ETKİLİYOR

Toplumsal ön yargılar ve diğer engeller nedeniyle kız çocukları mobil teknolojilere erişim ve bu teknolojileri kullanma konusunda erkek çocuklarına göre daha katı kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor.

TELEFONU ÖDÜNÇ ALIYORLAR

 

Gelişmekte olan ülkelerde kız çocuklarının mobil telefonlara erişimi beklenenden yüksek. Araştırmaya katılan kız çocuklarının yüzde 44’ü bir cep telefonu sahibi iken, yüzde 52’den fazlası mobil erişim için bir cep telefonu ödünç almak zorunda kalıyor.

DAHA FAZLA BİLGİYE ERİŞİYORLAR

Cep telefonları sayesinde kız çocukları kendilerini daha bağlantılı hissettiklerini (yüzde 50) söylüyor. Yüzde 47’si eğitime erişim sağladıkları, yüzde 62’si daha az sıkıldıklarını, yüzde 26’sı kısıtlı bilgiye daha fazla eriştiklerini, yüzde 20’si öz güvenlerinin arttığı belirtiyor.

ERKEK ÇOCUKLARINDA DAHA FAZLA TELEFON VAR

Kız çocuklarının cep telefonlarına erişimi ve bu telefonları kullanım oranı, kız çocuklarının erkek çocuklarla aynı özgürlüklere sahip olmasını engelleyen negatif toplumsal normlar nedeniyle ciddi biçimde kısıtlanıyor. Araştırmaya katılan erkek çocuklarının üçte ikisinden fazlası (yüzde 67) bir cep telefonuna sahip olduğunu belirtirken, bu oran kız çocuklarında yüzde 44’te kalıyor. Diğer yandan, erkek çocuklarının sadece yüzde 28’i cep telefonunu ödünç alırken, bu oran kız çocuklarında yüzde 52’ye çıkıyor.

KİM NE İÇİN KULLANIYOR?

Nijerya, Malavi ve Tanzanya gibi ülkelerde, erkek çocukları cep telefonlarını WhatsApp ve Facebook’ta gezinmek, internette haber taramak ya da iş bulmak gibi çok yönlü amaçlarla kullanabilirken, kız çocukları yalnızca ebeveynlerini aramak ya da hesap makinesini kullanmak gibi daha az teknoloji okuryazarlığı gerektiren ve daha basit gündelik işler için cep telefonu kullanabiliyor.

CEP TELEFONU KULLANAN KIZLARA TEPKİ VAR

Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde ise toplum, cep telefonu kullanırken görülen kız çocuklarına negatif tepki gösteriyor ve bu tepkinin bir sonucu olarak, ebeveynler kız çocuklarının mobil cihazlara erişimini yasaklayabiliyor.

NEDEN İZİN VERMİYORLAR?

Genel olarak bakıldığında, mobil cihazlara erişim konusunda kız çocuklarının önündeki en büyük engel ebeveynlerin güvenlik endişesi (yüzde 47), erkek çocukların önündeki en büyük engel ise maliyet (yüzde 60) oluyor.

MANİFESTO YAYIMLANDI

Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, rapordan hareketle, teknoloji ve kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlara, kız çocuklarının mobil teknolojilere erişimini engelleyen toplumsal baskıların tanınması ve savunmasız durumdaki bu çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mobil ürün ve hizmetler geliştirilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Bu kapsamda, "Kız Çocukları ve Mobil Cihazlar" konulu 5 maddelik bir manifesto da yayımlayan Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, ilgili sektörleri, mobil cihaz kullanımındaki cinsiyet uçurumuna bütünsel bir çözüm bulunması, dijital çağ okuryazarlığının yeniden yazılması, online ortamda korunmaya yönelik tasarımlar geliştirilmesi, hem erkek çocukların hem de yetişkin erkeklerin çözümün bir parçası haline getirilmesi ve kız çocuklarına yeni dijital ufuklar kazanma ve birlikte yaratma konularında destek verilmesi için harekete geçmeye davet etti.

EŞİT ERİŞİM HAKKINA SAHİP DEĞİLLER

Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, kız çocuklarının ihmal edildiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Pek çok ülkede mobil teknolojilere erişim kız çocuklarının sağlığı, eğitimi ve gelişimi açısından önem taşıyor. Kız ve erkek çocukların mobil teknolojilere eşit erişime sahip olmadıklarını görüyoruz. Bu gerçekle yüzleşmeli ve kız çocuklarına sahip çıkarak ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetler geliştirmeliyiz. Bu raporla, teknoloji ve kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlar nezdinde farkındalık yaratarak ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olarak Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik somut adımlar atılmasını hedefliyoruz."

Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect ayrıca, raporun sonuçlarından yola çıkarak, 8 ülkede 7 milyon korunmasız kız çocuğunun mobil teknolojilerin gücüyle desteklenmesi için harekete geçti. Bu doğrultuda farklı iş ortakları ve fon sağlayıcılar ile birlikte çalışan Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, 5 yılda 25 milyon dolara yakın fon yaratılmasını hedefliyor. Hedeflenen toplam katkının 5 milyon dolarlık kısmını Vodafone Grup Vakfı sağlayacak.

 

 

11-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş