Arama sonuçları

Öğrenciler Avrupa'da rehin kaldı, Bakanlık 'bilerek gittiler' savunması yaptı

Öğrenciler Avrupa'da rehin kaldı, Bakanlık 'bilerek gittiler' savunması yaptı

CHP, Avrupa'da Erasmus öğrencilerinin yaşadığı hibe sorununa ilişkin soru önergesi hazırladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen cevapta ise suç öğrencilere atıldı. Karar'da yer alan habere göre, Bakanlık'tan soru önergesine, "risklerini kabul ederek kendi istekleriyle yurtdışına gittiklerine dair bir taahhütname imzalatılmıştır” cevabı verildi.

Bir süredir Türkiye'den Avrupa ülkelerine Erasmus programıyla giden öğrencilerin yaşadıkları maddi sıkıntı gündemde. Öğrenciler aylardır hibe alamadıklarını belirterek, yurtdışında zor durumda kaldıklarını dile getiriyor. Erasmus hibe krizi hala devam ederken CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, öğrencilerin yaşadığı krize ilişkin Dışişleri Bakanlığı'na soru önergesi gönderdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan gelen cevap ise hayrete düşürdü. Çavuşoğlu tarafından verilen cevapta 'suç' Erasmus öğrencilerine atıldı.

BAKANLIK SUÇU ÖĞRENCİLERE ATTI

CHP’li Adıgüzel, geçtiğimiz haftalarda verdiği soru önergesinde Erasmus ile yurtdışına giden öğrencilerin aylardır hibe desteği alamadığı, bir kısmının ise eksik ödeme aldığı yönündeki iddiaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sormuş, hibelerin ödenmesine ilişkin öngörülen bir tarih olup olmadığını gündeme taşımıştı.

"RİSKLİ OLDUĞUNU BİLEREK GİTTİLER"

CHP'nin soru önergesine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan cevap geldi. Çavuşoğlu, tarafından verilen cevapta öğrencilerin riskli olduğunu bilerek gittiği ifadeleri yer almakta.

Çavuşoğlu'ndan gelen cevap şu şekilde:

“Bazı üniversiteler, 2020 yılında kullanılamayan fonlarını 2021 yılı için kullandırmıştır. İlgili üniversitelerin çoğunluğu, 2021 yılı için yararlanıcı sayısını azaltarak veya başka yöntemlerle Erasmus hibesi kullandırmış ya da hiç kullandırmamayı tercih etmiştir. Bazı üniversiteler ise, öğrencilerine olası riskleri de hatırlatarak 2021 yılı Erasmus programına 2020 yılının kısıtlı fonlarıyla katılma fırsatı sunmuştur. Bu çerçevede, bazı üniversitelerde öğrencilere, olası miktar ve süre azaltılması risklerini kabul ederek kendi istekleriyle yurtdışına gittiklerine dair bir taahhütname imzalatıldığı öğrenilmiştir.”

"FON 2022 YILINA KALDI"

Soru önergesine verilen cevapta fonların 2022 yılına kaldığı ifadeleri de yer almakta.

"AB’nin 2021-27 bütçesi, yaklaşık 1 yıl gecikmeyle 2021 yılının Temmuz ayı sonuna doğru kabul edilmiştir. Bu gecikme nedeniyle, ülkemiz Erasmus’a Katılım Anlaşması’nı ancak 27 Ekim 2021 tarihinde imzalayabilmiş olup, henüz AB ülkemize 2021 yılı için fon tahsis edememiştir. Fon tahsisinin 2022 yılının ilk haftalarında mümkün olabileceği görülmektedir.”

"ÖĞRENCİLERE BÜYÜKELÇİLER YARDIM EDİYOR"

Gelen cevapta, ayrıca yurtdışında mağdur durumda olduğunu bildiren öğrencilere, üniversiteler, Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklarca destek olunduğu ve yol gösterildiği ifade edildi. Bugüne kadar kaç öğrenciye ne tür bir destek sağlandığına ilişkin bir bilgiye ise yer verilmedi.

"BUNU NE AKLIMIZ NE VİCDANIMIZ KABUL EDER"

Gelen cevabı değerlendiren Adıgüzel, şöyle dedi:

“AB’den kaynaklı olsa da ortada bir sorun olduğu ortada. Ancak Bakanlık, riskleri bilerek gittiler diyerek aslında bir anlamda sorumluluğu tümüyle öğrencilere atarak kendini aklama çabasına giriyor. Gençlerin ilgili taahhütleri ne koşullar altında imzaladığı yönünde bir bilgi yok. Erasmus'a hak kazanan bir gencin, ülke ekonomisinde son birkaç ayda, siyasi belirsizlik ve kur sebepli böyle derin bir kriz yaşanacağını öngörmesi ve hak kazandığı eğitimden vazgeçmesini beklemek; vazgeçmediği noktada da 'bile isteye gitti' diyerek gençlere sırt çevirmek yerine iktidara düşen, gençlerin kazandıkları eğitim haklarını taahhütsüz, koşulsuz, en iyi imkanlarla desteklemek olmalıydı. Gençlerimizin yabancı ülkelerde bu şekilde mağdur edilmesini ne aklımız kabul eder ne de vicdanımız.”

"BENZER DURUM 2014 YILINDA DA YAŞANDI"

2014 yılında aynı sorunun yaşandığı da ortaya çıktı. O yıllarda yayınlanan açıklama ise şu şekilde:

“AB’nin bütçe sürecini zamanında tamamlayamaması ve Katılım Anlaşması’nın AB tarafından hazır hale getirilememesi nedeniyle, Erasmus + programından yararlananların hibe süresi ve tutarlarında üniversiteler tarafından kısıtlamaya gidilmiştir. Benzer bir durum yedi yıllık (2014-2020) mali dönemin başı olan 2014 yılında diğer ülkelerde de yaşanmıştır. Ulusal Ajans da bu çerçevede, durumu zamanında üniversitelerin dikkatine getirerek, önceki yıllara ait geçici ve sınırlı fonların mevcut riskler göz önünde bulundurularak kullandırılmasını telkin etmiştir.”

17-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş