Arama sonuçları

Özel okul öğretmenini de seçerek alıyor

Özel okul öğretmenini de seçerek alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenleri Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'ne (ÖABT) göre seçiyor, ardından da bu öğretmenleri "aday" olarak görevlendiriyor. Yazılı ve sözlü sınavdan geçen "adayları" da öğretmen olarak atıyor. 

Devlet okullarında öğretmen olmak işte bu aşamalardan geçerken özel okullarda da farklı bir süreç işlemiyor. Onların da kendilerine göre "seçme" kriterleri bulunuyor. İşte bu kriterlerden bazıları:

YAZILI SINAV: Birçok okul öğretmen adaylarını alan bilgilerini ölçtüğü sınavlara sokuyor.

MÜLAKAT: Alan bilgisi ile ilgili yazılı sınavda başarılı olan öğretmenler mülakata alınıyor. Burada kendilerini nasıl ifade ettikleri ve kılık kıyafet ve alanı ile ilgili bilgileri sorgulanıyor. Her eğitim kurumu adayların kendi felsefesine uygunluğunu anlamak için mülakat yapmayı tercih ediyor.

ÖRNEK DERS ANLATIMI: Mülakattan başarı ile çıkan öğretmeni bu kez ders anlatımı sınavı bekliyor. Bu sınavda da başarılı olan adaylar kurumlarda öğretmen olarak görevlendiriliyor.

DENEME SÜRESİ OLUYOR: Birçok özel okul devlette olduğu gibi işe aldığı öğretmenini "aday" öğretmen olarak yaklaşık bir yıl süre denemeyi tercih ediyor.

BAŞARIDA ÖĞRETMENİN NİTELİĞİ ÖNEMLİ 
Öğrencinin başarısında öğretmenin katkısının ne kadar büyük olduğu tartışılmaz. McKinsey tarafından yapılan araştırma bu katkıyı ortaya koyuyor. Okul ortamının ve öğretmenin niteliğinin öğrencinin yüzde 50'lik başarı dilime girmesi üzerindeki etkisini ölçmek için yapılan araştırmanın sonuçları şöyle: Eğer okul da öğretmen de ortalama ise öğrencinin başarısı yüzde 50'lerde kalıyor. Öğretmenin ve okulun niteliği de kötüyse başarı yüzde 3'e düşüyor. Okul çok başarılı öğretmen niteliksizse bu kez öğrenci başarı yüzdesi 37'lerde kalıyor. Eğer okul ortamı çok başarılı öğretmen de çok nitelikliyse bu kez çocuğun başarısı yüzde 96'lara çıkıyor. Okulun imkanları kötü ama öğretmenler başarılıysa çocuğun başarısı yüzde 63 oluyor.

Bu araştırmaların sonuçları da bize öğretmen niteliğinin öğrenci başarısındaki etkisinin ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. Bu yüzden çocuğunuz için okul seçerken okulun kampusunun ne kadar "mükemmel" olduğunun yanı sıra bakmanız gereken noktaların başında da okulun öğretmenlerinin ne kadar "mükemmel" olduğunu araştırmak gerekiyor. Çünkü okul ortamı ne kadar kötü olursa olsun, nitelikli bir öğretmen çocuğun başarısını yüzde 63'lere kadar çıkarabiliyor.

 

04-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş