Arama sonuçları

Özel okullarda ücretler: Her okul aynı oranda artırmalı mı?

Özel okullarda ücretler: Her okul aynı oranda artırmalı mı?

Özel okullarda erken kayıtların başlamasıyla birlikte 2024-2025 eğitim öğretim yılı ücret artışları da tartışılmaya başlandı. Özel öğretim kurumları yönetmeliğine göre okullar yönetmelikte yer alan formüle göre ara sınıflarına yüzde 57 zam yapma hakkına sahipler. Kademeler arasında ise yani okul öncesi, 1’ler, 5’ler ile hazırlık ya da 9’ncu sınıflar için bir sınırlamaları yok.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise özel öğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik hazırlığında, yeni yılın ilk günlerinden itibaren bu konuda çalışma yürütülüyor. Ancak bu çalışmada öğrenim ücretleriyle ilgili bir düzenleme olup olmayacağı ise belli değil. Ozel okulların ise kendi aralarında ücretleri arasında neredeyse bir uçurum var. 100 bin TL’nin altında okullar da var 500 bin TL olanlar da. Tümü aynı artışı yapmalı mı? Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan, pervinkaplancom instagram yayınında bir formül önerdi.  İşte Gülan’ın açıklamaları:

YAYINI İZLEMEK İÇİN

ARA SINIFLARDA YASAL HAK YÜZDE 57

Özel öğretim kurumları yönetmeliğine göre okulların ara sınıflar için yapabilecekleri zam belli. Belli bir formül var ve bu formüle göre de zam oranı yüzde 57. Hiçbir okul bu zammın üzerine çıkamaz. Yüzde 300 artışlar mümkün değil. Böyle bir zam yapan varsa velilere önerim CİMER, MEB şikayet hakkı, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine şikayet etsinler.

Kademeler arası geçişte bir sınırlama yok. Yani 1, 5, hazırlık ya da 9’ncu sınıflar için geçerli bir formül yok. Ücretini okul belirleyebilir.

KADEMELİ BİR FORMÜL

Diyoruz ki, yüzde 57 zam yapılacak. Ama okulların ücretleri aynı dilimde değil. Sürekli konuşulan 50’yi geçmeyen okulların ücreti. Ama 14 bin okul var ve konuştuğumuz 50 okul, 13 bin 950 okulun ücreti konuşulmuyor. Üstelik de bu okulların LGS tercih sürecinde nasıl hızla doldukları bizi de şaşırtıyor.

Anadolu’daki okulların ücreti ise 100 bin TL’nin altında. Birçok okulun ücreti bu dilimde. Ama biz hepsine yüzde 57 zam yapabilirsin diyoruz. Tüm okullar için standart bir formül yerine kademeli bir artış söz konusu olmalı. Çünkü 100 bin TL olan okula yüzde 57 zam yaparsanız ücreti 157 bin olur. 57 bin fazla ücret çıkar. Ücreti 500 bin olan okul bu standart formül ile zam yaparsa ücreti 789 bin olur. Bu da haksızlık. Onun yerine kademeli bir artış olabilir. Örneğin 50-100 bin TL arasına yüzde 70, 100-200 bine ikinci dilime yüzde 40, üçüncü dilime yüzde 10 gibi bir formül olabilir.

Özel okullarla yaptığımız yayın için TIKLAYINIZ

 

11-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş