Arama sonuçları

Özel okullar: KDV farkı okulun geliri değil, bakanlığa aktarılıyor

Özel okullar: KDV farkı okulun geliri değil, bakanlığa aktarılıyor

Özel okullarda erken kayıt dönemi başlarken, bir yandan da veli ve okullar arasında Katma Değer Vergisi (KDV) tartışması yaşanıyor. Okullar velilerden yüzde 2 KDV farkını almaya başlaması bu tartışmanın nedenini oluşturuyor. Özel okullar ise yüzde 2’lik KDV farkının okulların geliri olmadığını, bu farkın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarıldığını hatırlatıyor. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) yaptığı açıklamada “Eğitimde % 8’den %10’a çıkarılan %2 KDV farkını, Hazine ve Maliye Bakanlığı adına velilerimizden tahsilatına aracılık ediyoruz” diyor. 

Gelelim KDV tartışmasının kaynağına. Geçtiğimiz temmuz ayında Cumhurbaşkanı kararıyla KDV artışı yapıldı. Böylece öğrenim ücretlerinde yüzde 8 olan KDV olan oran yüzde 10’a yükseldi. Bu durumda velilerin öğrenim ücretleri için ödeyeceği KDV miktarı yüzde 2 oranında artmış oldu. Ayrıca yemek ve servis ücretlerinden alınan KDV oranı da yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı. Okullar da velilerden bu farkı istemeye başladı. 

KAYITLARLA TEKRAR GÜNDEMDE

Erken kayıtlarla birlikte tekrar KDV tartışması başlaması üzerine TÖZOK açıklama yaptı. Açıklamada, eğitim kurumlarının, önceden belirledikleri fiyat tarifesi üzerinden öğrencilerin kayıtlarını yaptığı, eğitim bedelinin tamamını bazen peşin bazen de taksitlerle tahsil ettiklerini hatırlattı. 

Velilerin özellikle peşin ödeme indiriminin yüksek olduğu durumlarda bedelin tamamını peşin ödemeyi tercih ettikleri belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

TAHSİLAT MAKBUZU VE ALINAN AVANS

Bu durumda özel eğitim kurumları tahsil ettikleri peşin tutarlar için tahsilat makbuzu düzenlemekte ve bu bedelleri ‘Alınan Avanslar’ hesabında izlemektedirler. Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesinin (a) bendi ve Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği Ç.1. bendinde, hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak şekilde fatura düzenlenebilmesi için gerekli şartlar tarif edilmiştir. 

HİZMET VERİLDİĞİ ANDA

Fatura bir malın teslimi veya hizmetin yapılması halinde düzenlenmektedir, bu nedenle hizmet bedelinin tamamen ya da kısmen tahsil edilmesi, hizmet verilmeden tek başına katma değer vergisinin doğmasına neden olmamaktadır. 

Okulların 2023 Ocak ayından itibaren açıkladıkları ücretlerine mahsuben yaptıkları peşin tahsilat için sunacakları hizmet, 2023 Eylül ayıda başlamış ve 2024 Haziran ayında son bulacaktır. Tahsil edilen eğitim bedeli de bu on aylık süreçte faturanın kesileceği tarihte yürürlükte olan KDV oranına göre düzenlenecektir. 

AVANS NİTELİĞİ TAŞIYAN TAHSİLAT

Uygulamanın bu şekilde yapılması gerektiğine dair yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca mükelleflere verilmiş onlarca görüş bulunmaktadır. Peşin ödemelerde hizmet verilmeden fatura düzenlenmesi gerektiği yönünde KDV kanununa göre yasal zorunluluk bulunmadığından velilerden alınan eğitim ücret ödemeleri -hizmet verilmediği için - avans niteliğinde yapılan bir tahsilattır. 

EYLÜL’DEN İTİBAREN YÜZDE 10

Yukarıda açıklanan yasal nedenlerden dolayı, Katma Değer Vergisi eğitim hizmetinin verilmeye başlandığı tarih olan 2023 Eylül ayında itibaren doğmaya başlamış ve bu tarihte geçerli KDV oranı olan %10 üzerinden faturalandırılmıştır.

VEZNE GÖREVİ YAPIYORUZ

Öğrenci kayıt tarihi ile fatura kesilen tarih aralığında oluşan %2’lik KDV farkı okulun geliri olmayıp Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmaktadır. Okullarımız hizmet ifası nedeniyle KDV mükellefi olup, KDV’nin nihai yüklenicisi (dolayısıyla asıl mükellefi) nihai tüketici konumunda bulunan velilerimizdir. KDV mükellefi olarak okullarımız vezne görevi yapmaktadır. Başka anlatımla verginin nihai tüketiciden tahsili konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aracılık etmektedir.

PANDEMİ DÖNEMİ HATIRLATMASI

Pandemi döneminde eğitimde uygulanan KDV oranı %8’den %1’e indirildiğinde nasıl ki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı kararla velilerimizden, Hazine ve Maliye Bakanlığı adına fazla tahsil ettiğimiz %7 KDV’nin iadesine aracılık ettiysek bu defa da yine Hazine Maliye Bakanlığı’nın adına %8’den %10’a çıkarılan %2 KDV farkını Maliye Bakanlığı adına velilerimizden tahsilatına aracılık etmekteyiz. “

20-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş