Arama sonuçları

Özel okullar velilerden yüzde 2 KDV farkını istemeye başladı

Özel okullar velilerden yüzde 2 KDV farkını istemeye başladı

Eğitimciler, öğrenim ücretlerinde  Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 1’e düşürülmesini beklerken, geçtiğimiz temmuz ayında Cumhurbaşkanı kararıyla KDV artışı yapıldı. Böylece öğrenim ücretlerinde yüzde 8 olan KDV olan oran yüzde 10’a yükseldi. Bu durumda velilerin öğrenim ücretleri için ödeyeceği KDV miktarı yüzde 2 oranında artmış oldu. Ayrıca yemek ve servis ücretlerinden alınan KDV oranı da yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı.

Alınan karara göre mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20'ye çıkarıldı. Öğretim ücretleri başta olmak üzere bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10'a yükseltildi.

ARADAKİ YÜZDE 2 FARKI İSTİYORLAR

İşte okullar açıldıktan bir süre sonra ise özel okullar velilerden yüzde 2’lik KDV farkını istemeye başladı. Okullar velilere gönderdikleri mesajlarda da son tarih olarak 31 Ekim’i gösterdiler.

10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olan bu karar öğrenim ücretini o tarihe kadar peşin ya da taksitli ödeyen veliler için de geçerli mi? Birçok okul, 2023-2024 eğitim öğretim yılı öğrenim ücretlerini erken kayıt ile Şubat 2023 tarihinden itibaren almaya başladı. Veliler bu durumda ortaya çıkan yüzde 2’lik KDV oranını ödemek zorunda mı?

OKULLAR AÇILDIĞINDA KESİLİYOR

Okul yöneticileriyle görüştüğümüzde dile getirilen KDV uygulamasıyla ilgili işlemlerin, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte kural ve hükümler dikkate alınarak, gerçekleştiği yönünde. Kısaca hizmet vermeye başlamadan faturaların kesilmediğini ifade ediyorlar. Yani erken kayıt ya da temmuz ayında kayıt yapan özel okullara ödemeler peşin yapılmış olsa da velilere fatura ancak hizmetin verilmeye başladığı tarih olan yani okulların açıldığı eylül ayı itibarıyla kesilmeye başlanıyor.

KDV Kanunu’nun 10’ncu maddesini hatırlatan yöneticiler, hizmetin fiilen verildiği Eylül-Haziran dönemlerinde verilmekte olduğundan vergilemenin de bu dönemlerde yapıldığını belirterek, şu açıklamayı yapıyor:

EĞER FATURA DÜZENLENMEDİYSE

“KDV uygulaması açısından özelliği olan bir konu da vergileme için işlem bedelinin tahsil edilip edilmemesinin, peşin ya da taksitler halinde tahsil edilmesinin vergileme için bir öneminin olmadığıdır. Bir başka ifade ile işlem bedelinin peşin tahsil edilmiş olması durumunda da (işlemle ilgili fatura veya benzeri belge düzenlenmemiş olması şartıyla) vergileme eğitim hizmetinin fiilen verildiği dönemlerde ve bu dönemlerdeki kurallara göre yapılacaktır. Yine KDV uygulamaları açısından geçerli olan düzenlemeye göre, Kanunda özel olarak belirlenen işlemler dışında işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV matraha dahil olmayıp, işlem bedelinden ayrı olarak hesaplanması ve tahsil edilmesi gerekmektedir. 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla eğitim hizmetlerinde uygulanacak KDV oranı 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltilmiştir. Dolayısıyla 10 Temmuz 2023 tarihinden sonra verilecek ve tamamlanacak eğitim hizmetlerinde yüzde 10 KDV oranı uygulanacaktır.”

Bu nedenle de 2023-2024 eğitim dönemi için kayıt yaptıran öğrencilerle ilgili olarak söz konusu eğitim hizmetinin verilmesine Eylül 2023 döneminden itibaren başladığını belirten yöneticiler, şöyle devam ediyor:

“Eğitim ücretinin peşin ya da taksitler halinde ödenecek olması ya da hiç ödenmemiş olması durumlarında belirlenen eğitim ücretleri yüzde 10 oranında KDV’ye tabi olacaktır. Bu nedenle daha önce yüzde 8 KDV oranı esas alınarak hesaplanan ve belirlenen ücretler için yeni belirlenen yüzde 10 KDV oranının uygulanması gerekmekte olup, peşin ödeme yapanlardan da yüzde 2 KDV farkının tahsil edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yüzde 2’lik farkın iç yüzde yöntemine göre hesaplanarak tahsil edilen KDV hariç eğitim  ücreti üzerinden tarafınızca beyan edilip ödenmesi söz konusu olacaktır.”

EĞER FATURA DÜZENLENDİYSE

Bu arada her ne kadar zorunlu olmasa bile hizmetin tamamlanmasından önce peşin tahsil edilen ya da taksitler halinde tahsil edilecek tutarların tamamı ya da bir kısmı için 10 Temmuz 2023 tarihinden önce fatura düzenlenmesi halinde düzenlenen faturada yer alan tutarla sınırlı olmak üzere vergiyi doğuran olay meydana gelmiş sayılacağından bu tutarlar için yüzde 8 KDV oranı uygulanacağını da dile getiriyor.

VELİ SÖZLEŞMESİNDE YER ALIYOR

Birçok kurumun yaptığı açıklama bu konuların velilerle imzalanan sözleşmelerde de açıkça belirtilmiş olduğu yönünde. Yöneticiler, pandemi döneminde KDV oranının yüzde 1’e düşürüldüğünü hatırlatarak, aradaki yüzde 7’lik farkın da velilere geri ödendiğini dile getiriyor.

SIRADA ÜNİVERSİTELER DE VAR

Öğrenim ücretlerindeki KDV artışı yalnızca özel okulları kapsamıyor, aynı zamanda vakıf üniversiteleri ile yükseköğretim kurumlarını da kapsıyor.

Eğitimciler KDV oranının yüzde 8’den, yüzde 10’a çıkarılmasıyla yüzde 2’lik KDV artışının özel öğretim sektörünün verdiği eğitim, yemek ve servis hizmetlerine de yansıyacağını ifade ediyor.

29-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş