PISA Direktörü Schleicher Türk öğrencileri anlattı: Bilgiyi tekrarda çok iyiler, karmaşık problemlerde zorlanıyorlar
PISA Direktörü Schleicher Türk öğrencileri anlattı: Bilgiyi tekrarda çok iyiler, karmaşık problemlerde zorlanıyorlar.
OECD ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Eğitim Direktörü Andreas Schleicher, PISA 2018 sonuçlarıyla ilgili olarak “Türkiye iyi yolda ama bölgeler, sosyal gruplar ve okullar arasında çok fazla değişiklik var” dedi.
20 özel okul tarafından oluşturulan Ankara Eğitim Platformu’nun ilk etkinliği “21’nci Yüzyıl Becerileri-Tasarım ve Beceri Atölyeleri” başlıklı konferans oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da katıldığı konferansta en çok konuşması merak edilen kişi ise 2018 sonuçları henüz tartışılmaya devam eden OECD ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Eğitim Direktörü Andreas Schleicher oldu.
PISA DİREKTÖRÜ TÜRK ÖĞRENCİLERİNİ ANLATTI
Konferansın ardından buluştuğumuz Schleicher sorularımızı yanıtladı. İşte hem sorularımıza verdiği yanıtlar ve konferanstaki konuşmasından notlar şöyle:
TÜRKİYE’NİN EV ÖDEVLERİ NEDİR?
Okul sistemi içinde çok fazla değişiklikler söz konusu. Bölgeler arasında, okullar arasında, sosyal gruplar arasında farklılıklar çok fazla. Daha eşit bir oyun sahası, daha eşit bir eğitim sahası yaratılması gerek. En iyi eğitim kaynaklarını en zengin gruplara değil, en parlak çocuklara aktarılması gerekiyor.
PISA’DA İYİ YÖNDE GİDİYORSUNUZ
Ama PISA sonuçları en büyük ilerlemenin en dezavantajlı gruplarda kaydedildiğini de gösteriyor. Bu yüzden Türkiye iyi bir yolda diyebiliriz. Türkiye genel olarak öğrenme sonuçlarının kalitesi ile ilgili genel bir ilerleme kaydetti.
EĞİTİM SİSTEMİ ÇOK SIK DEĞİŞMEMELİ Mİ?
Bazıları eğitim sisteminin değişiklik olduğuna şikayet ediliyor. Ama unutmayın dünya okullardan daha fazla değişiyor. Okul ve müfredatta yenilikler görüyoruz. Ama sınav sistemi sizin barikatınız.
SINAV 19’NCU YÜZYILDAN KALMA
21’nci yüzyıla uygun öğrencileriniz, okullarınız, öğretmenlerimiz var. Ama bir de sınav sisteminiz var. Bu sınav sisteminiz 19 yüzyıldan kalma. Bu ilerlemeye ket vuruyor.
BİLGİYİ TEKRARDA İYİ, SORUN ÇÖZMEKTE KÖTÜ
Öğrencileriniz PISA’ya göre bilgiyi tekrarla dediğinizde güzel sonuçlar veriyorlar. Ama karmaşık bir problemin çözümüne geldiğinde zorlanıyorlar. Bunun çözülmesi gerek. Ama unutulmaması gereken de eğer sınav sistemi ve eğitim ile öğretim kültürü bir kavgaya girecek olsa her zaman sınav sistemi kazanır. Eğitim öğretim kültür ortamı sınav sistemi değişmeden değişemez. 21 yüzyılda başarılı olunması isteniyorsa sınav sistemi buna ket vuruyor. Çocuklarımızın bilgisayardan farklı olarak becerilere sahip olması gerekiyor. Eğer bakanın söz ettiği tasarım ve beceri atölyelerindeki becerileri bu çocuklar kazanırsa sınava girmek için gittiği okullardan daha başarılı olacak.
19-12-2019