Arama sonuçları

Sorularının sızdırılması tartışması: IB ‘sınavlara devam’ yanıtı verdi

 Sorularının sızdırılması tartışması: IB ‘sınavlara devam’ yanıtı verdi

Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve yurtdışı üniversitelere kabulde dikkate alınan en önemli diploma programlarından birisi olarak kabul edilen Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate-IB) soruları sızdırılması tartışması sürüyor.  Sınavın çıkacak sorularının  çevrimiçi platformlarda 700-800 dolara öğrencilere satılmaya çalışıldığının ortaya çıkması üzerine  IB diploması veren ve sınavı uygulayan Türk liseleri de bu okullarda okuyan öğrenciler de panik yaşamaya başladı.

Dünyanın birçok ülkesinden olduğu gibi Türk okulları da  IB yetkilileri ile iletişime geçerek ne yapacaklarını sormaya başladı. Bu arada veliler ise “sızdırma” iddiaları sürerken, sınavların yapılıyor olmasına tepki göstermeye başladı. Peki IB organizasyonu bu iddialara ne cevap verdi ve okullardan ne istedi?

OKULLARA HANGİ YAZI GELDİ?

IB’den bu konuyla ilgili okullara gelen yazıda konunun araştırıldığı vurgulanarak, sınavlara devam edilmesi istendi. Sınavlar ise 17 Mayıs’ta tamamlanacak. IB’den bu cevabı alan okullarda da sınavlar sürüyor. IB ise kendi sayfasında yaptığı duyuruda özetle şu ifadeleri kullandı:

“IB, Mayıs 2024 sınav içeriğinin bazı kısımlarının öğrenciler tarafından çevrimiçi olarak paylaşıldığı yönündeki spekülasyonların farkındadır. Şu ana kadar yaygın kopya kullanıldığına dair bir kanıt bulunmuyor. İddiaları araştırmak için harekete geçtik ve çok az sayıda öğrencinin çevrimiçi ‘saat dilimi’ nedeniyle bu şekilde paylaşım yaptığını belirledik.  Bu da sınavları tamamlayan öğrencilerin akıllarında kalan soruları sosyal medyadan paylaşmaları oldu. Yapanların kaynağı belirlendi ve sorumlular için adım atılıyor. Öğrencier de belirlendiğinde resmi soruşturma başlayacak ve bu öğrenciler bu davranış nedeniyle not alamayabilirler. Bu öğrencilere IB diploması verilmeyecek ve herhangi bir sınava tekrar girmeleri de yasaklanabilecek. Dünyanın dört bir yanındaki IB öğrencilerinin sınavlar için çalıştıklarının farkındayız.”

PEKİ SORULAR AYNI MI?

Paylaşılan soruların şu anda devam eden sınavlardaki sorularla aynı olup olmadığını sorduğumuz eğitimciler, özellikle matematik sorularının benzerliğine dikkat çekiyor. Peki sınavın iptal edilmesi durumunda ne olacağını sorduğumuz eğitimciler şöyle konuşuyor:

“Bugüne kadar iptal edilen bir sınav hatırlamıyoruz. Sadece pandemi döneminde sınavlar yapılmadı, notlama yapılan iç değerlendirme ile verildi. Sınavların iptal olacağını da düşünmüyoruz. Ayrıca IB öğrenci odaklı bir merkez, alacağı kararlarda öğrenciyi mağdur etmez. Üniversitelerle de sıkı işbirliği var. ABD üniversiteleri kabulleri zaten geldi, şartı kabul İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden gelir. Onlar da IB’nin vereceği kararı dikkate alırlar. Ama öğrencilerin zarar göreceği bir durum olmayacağını düşünüyoruz. “

06-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş