Arama sonuçları

Türkiye akademik özgürlük sıralamasında nerede?

Türkiye akademik özgürlük sıralamasında nerede?

Türkiye akademik özgürlük sıralamasında nerede? Erlangen-Nuremberg Üniversitesi tarafından yapılan çalışmayla, hangi ülkenin üniversite kampuslarında ne kadar akademik özgürlüğe sahip olduğuyla ilgili yeni bir sıralama yapıldı.

TÜRKİYE AKADEMİK ÖZGÜRLÜK SIRALAMASINDA NEREDE?

The Chronicle of Higher Education'ın haberine göre, listede yer alan 144 ülkenin 56'sı akademik özgürlük konusunda tam not aldı. Kanada, Hollanda, Fransa ve İtalya gibi ülkeler listede başı çekerken, Amerika, akademik özgürlük üzerinde uzmanlaşmış yeterince akademisyen araştırmaya katılmadığı için, sıralamaya dahil edilmedi. Türkiye ise beş kategori arasında en düşük skoru elde eden özgürlük kategorisinde kategoride seyrediyor. En son grupta Türkiye ile birlikte; Azerbeycan, Suriye, Kuzey Kore, Çin, Yemen ve Zimbabve gibi 17 ülke daha yer alıyor. En son grupta Türkiye ile birlikte; Azerbeycan, Suriye, Kuzey Kore, Çin, Yemen ve Zimbabve gibi 17 ülke daha yer alıyor. Türkiye’nin daha iyi durumda olduğu ülkeler ise Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Zimbabve.

SIRALAMA NEYE GÖRE YAPILDI?

Ülkeler beş ana göstergeye göre sıralandı. Bunlar, araştırma ve öğretme özgürlüğü, akademik değişim ve yayılım özgürlüğü ve kurumsal egemenlik.

Araştırmayı düzenleyenler ise bu sıralamanın üniversitelerin politika geliştirmelerine katkı sağlaması, uluslararası işbirlikleri için rehber olması ve global üniversite sıralamalarında bir kriter haline gelmesini hedefliyor.

Ülkeler sıralamasının tamamı yeşilden kırmızıya doğru olmak üzere şu şekilde:

Petek SAMATYALI

www.pervinkaplan.com

02-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş