Arama sonuçları

Üniversitelerde ‘uzaktan eğitim’e geçilmesi doğru mu?

Üniversitelerde ‘uzaktan eğitim’e geçilmesi doğru mu?

Türkiye’yi sarsan iki depremin acıları tüm toplumda sürüyor. 20 binden fazla yurttaşımız bu felakette can verirken, yüzbinlerce insan da evsiz kaldı. Bu arada üniversitelerin “yaza kadar” tatil edilmesi ve “uzaktan eğitime” geçilmesi kararı alınarak, KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirileceği açıklandı.

Ancak bu karar hem sosyal medya kullanıcıları hem de eğitimciler tarafından yanlış bulundu ve “İlk olarak neden eğitimden vazgeçiliyor?” sorusu yöneltildi. Bu karar için “KYK yurtlarının depremden etkilenen vatandaşlarımızın kullanımına açılması” gerekçesine atıfta bulunan eğitimciler, öğrencileri eğitimden koparmadan kamu misafirhaneleri ile kurum otellerinin kullanımı gibi alternatif yöntemlerinin bulunması gerektiğini ifade etti. 

BAHAR DÖNEMİ ÖTELENEBİLİR

Bir başka öneri de üniversitelerde bahar döneminin ötelenmesi ve bu dönemi yaz aylarında gerçekleştirmek oldu. Böylece öğrencilerin yüz yüze eğitime devam etmelerinin de sağlanacağı belirtildi.

PANDEMİ DÖNEMİ HATIRLATILDI

Eğitimciler, pandemi boyunca zorunluluktan uygulanan uzaktan eğitimin öğrencilerde yarattığı ruhsal, sosyal, bilişsel ve fiziksel kayıplar bilimsel araştırmalarla ortaya konduğu halde deprem yüzünden alınan bu aceleci kararın da öğrencilerin aynı kayıpları yaşamasına neden olacağını vurguladı. Bu kararın geri çekilmesi gerektiğini ve alternatif çözüm yöntemleri bulunması gerektiğini söyleyen ODTÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

EVSİZ KALAN VATANDAŞLARIMIZA YAŞAM ALANI

-Depremden etkilenen ve evsiz kalan vatandaşlarımıza hızlı bir yaşam alanı bulmak oldukça doğru bir karardır. Bu kapsamda KYK yurtlarının da kullanılması da hızlı çözüm yaratabilmek için önemlidir. Ancak KYK yurtlarının uzun süreli bir çözüm olmayacağı ve ailelerin uzun süre kalabilecekleri mekanlara aktarılması gerekir.  KYK yurtlarının geçici kullanımı için Üniversitelerin Bahar döneminin başlangıcı ötelenebilir, hatta yaz tatili ile birleştirilecek yeni bir akademik takvim belirlenebilir.

KAMU MİSAFİRHENELERİ VE  KURUM OTELLERİ

-Kamuya ait misafirhaneler, kurum otelleri ya da benzeri kurumlar öncelikle kullanıma açılmalıdır.

-Deprem bölgesinde internet altyapısı ve mobil telefon hatları çökme noktasına gelmiştir. Birçok öğrencinin bilgisayara erişimi de kalmamıştır.  Bu nedenle uzaktan eğitime geçilmesi durumunda binlerce öğrencinin ve öğretim elemanının eğitime erişimi olmayacaktır.

ÜNİVERSİTELERİN ÇOĞU 3 BÜYÜK ŞEHİRDE

-Deprem bölgesinde depremden etkilenen üniversite sayısı kısıtlıdır.  Ülkemizde üniversiteler ağırlıklı olarak İstanbul Ankara İzmir gibi büyük şehirlerdedir.  O yüzden ülkenin üniversitelerinin çok büyük kısmının yer aldığı illerde uzaktan eğitime geçmek gerçekçi bir temelden yoksundur.

-Öğrencilerin deprem bölgelerinden ve büyük yıkıntıdan bir an önce çıkmaları, normal yaşama dönmeleri, akranlarıyla yaralarını sarmaları için yaşadıkları illerin dışında okudukları üniversitelerin yerleşkelerine dönmeleri onların psikolojik-sosyal ve fiziksel sağlıkları için çok önemlidir.  Bu gerçeği göz ardı edip öğrencilerimizi yıkıntılara mahkûm etmek ne akla ne mantığa ne de ahlaka uygun değildir.

ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLERE DÖNEM İZNİ

-Ailelerinde çok büyük kayıplar yaşayan, evlerini ve mallarını kaybeden öğrenci ve öğretim elemanlarının hiçbir şey olmamış gibi uzaktan eğitime devam etmeleri beklenemez.  Bu öğrenciler ve öğretim elemanları için dönem izni hakkı verilmesi en akıllıca politika olacaktır.  Ayrıca isteyen öğrencilere kayıt dondurma hakkı tanınmalıdır.

MİSAFİR ÖĞRENCİ OLABİLİRLER

-Üniversiteleri kapatmak yerine depremden zarar görmemiş üniversitelerin uygun bölümlerine deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencileri misafir öğrenci olarak alınıp derslerine bu üniversitelerde devam etmelerine izin verilmelidir.  Böylece öğrenciler hem eğitimlerine devam edebilecek hem de yaralarını daha hızlı saracaklardır.

-Deprem bölgesinde olmayan üniversitelerin önümüzdeki dönem eğitime hangi formatta devam edecekleri kararı ancak o üniversitelerin “senatolarınca” alınacak bir karardır.  Her üniversitenin koşulu ve o üniversitede okuyan ve depremden etkilenen öğrenci sayısı farklı olduğu için böyle bir karar alınamaz.

ALTERNATİF ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

-Depremden etkilenen öğrencilerin eğitim hakkını korumak için bu öğrencilere derslere uzaktan (online) katılım hakkı tanınabilir ve dersler hibrid olarak verilebilir. Hibrid olarak verilebilecek derslere ise Bölüm ve Fakülte Akademik kurulları karar verebilirler.

BAHAR DÖNEMİ ÖTELENEBİLİR

-Sonuç olarak alınan bu karar hem pedagojik hem psikolojik hem de sosyolojik olarak öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve üniversitelerin faydasına alınmış bir karar değildir.Bu nedenle bu karar hemen geri çekilmeli ve üniversite senatolarının göreve çağrılması gerekir. Bahar dönemi ötelenerek yaz aylarında eğitime tekrar başlanabilir.

NEDEN İLK AKLA EĞİTİM-ÖĞRETİM GELİYOR?

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan: Neden hep akla önce eğitim-öğretim geliyor? İleride hiç kimse bu dönemin gençliğini suçlamasın, heba ettiler.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

-Çok yanlış bir karar. Derhal bu karardan dönülmeli. Eğitim hem online, hem fiziksel yapılır. Gelemeyen online katılır. Depremden direkt etkilenen öğrenciler zaten bu dönemi dondurabilirler. 800 bin yurt kapasitesini kullanmak için 8.5 milyon öğrenci mağdur edilemez.

-Bu karar çok yakın zamanda değişir umarım. Bu çözüm değil.

-lk feragat hep eğitimden

-Corona dönemi online eğitim oldu şimdi de deprem nedeniyle aynı karar alınıyor. Bazı bölümlerin online olması gelecekte başka sorunlara neden olacak.

-Okullar açık kalmalı.

-Oğlum uçak ve elektronik mühendisliği okuyor, online çok yetersiz uygulamalı görmeleri gereken dersler var. Ülkenin geleceği adına bu karardan vazgeçilmeli.

 -Okullar açık kalmalıdır. Eğitime kıymayın. Gençleri tekrar eve odalara kapatmayın

-Çok talihsiz bir karar.

-Yine ilk eğitimden vazgeçildi.

-Yurtlar yerine başka alternatifler düşünülmeli.

-Antalya'da Ege'de ki otellere yerleştirebiliriz.

-Bu çocuklar pandemi döneminde de üniversite yüzü görmediler.

-Şehir dışındakilere online katılabilecekleri sistem kurulur . Eğitim devam eder. İnşallah bu karardan geri dönerler

Kaç eğitimciye işinin ehli psikolojiden anlayan kaç kişiye danışıp aldılar acaba bu kararı İşte her konuda her aşamada liyakatsiz yöneticilerin verdiği yanlış kararlar yüzünden bu vaziyetler Yazık bu gençlere

-Online eğitim diye birşey yok.Yaşadık gördük. Gençleri yeniden evlere kapatmayalım.

11-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş