Arama sonuçları

Vefa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Vefa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Türkiye’nin köklü Anadolu Liseleri arasında bulunan Vefa Lisesi, IB diploması veren okullar arasında yer alıyor. Hazırlık sınıfı olan lisenin 2023-2024 kontenjanı nedir? Kaç öğrenci alacak? Hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Yatılı okumak mümkün mü? Vefa Lisesi Müdürü Ahmet Kavut, pervinkaplancom instagram yayınına katılarak sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KONTENJANI NEDİR?

-İngilizce hazırlık sınıfı olan liselerden birisiniz. 2023-2024 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu? artan, azalan

Geçen yıla göre kontenjanımızda değişiklik olmadı. Bu sene yine 150 öğrenci kontenjanımız var. İlave olarak Deprem bölgesinden gelen öğrenciler için her sınıf için artı 2 kontenjan verildiğinden toplam kontenjanımız 160 olacak. 

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak? 

Bu sene 5 hazırlık sınıfımızda deprem kontenjanı için verilen artı 2 öğrenci ile birlikte 32 öğrencimiz olacak.

EN DÜŞÜK PUANLI ÖĞRENCİNİN YÜZDELİK DİLİMİ

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? 

Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi 0,96 ve puanı 471,175 olmuştu. 

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Çok fazla değişiklik olmadı. Nakiller döneminde gelen son öğrencinin dilimi 1,01 şeklinde gerçekleşti.

-Hazırlık zorunlu mu? 

Hazırlık sınıfını okumadan muafiyet sınavına girerek başarılı olan öğrenciler 9.sınıftan giriş yapabilirler. Ancak hazırlığı olan Anadolu lisesi olarak öğrencimiz için okul kültürü kazanımı ve arkadaş edinme ile okul faaliyetlerine katılımda avantaj sağlayacağı için hazırlık okumasını tavsiye ediyoruz.

DİL EĞİTİMİ NASIL?

-Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor? 

Hazırlık sınıfında haftada 14 Saat Main Course ve 6 Saat Skills olmak üzere toplam 20 Saat İngilizce eğitimi yapılmaktadır.  Diğer sınıflarımızda 4-6 saat arası İngilizce eğitimi verilmektedir.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat? 

Okulumuzda Fransızca ve Almanca seçenekleri öğrencilerimize sunulmaktadır. Hazırlık sınıfımızda 4 saat diğer sınıflarımızda 2 saat 2.yabancı dil dersimiz vardır. 

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? 

Okulumuzda 57 öğretmen görev yapmaktadır.

YATILILIK SADECE KIZ ÖĞRENCİLERE Mİ?

-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir?

Okulumuz bahçesinde kız öğrenci pansiyonumuz vardır ve öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahiptir. Toplam 95 kontenjanımız bulunmaktadır. Bu yıl öncelikli olarak deprem bölgesi kontenjanından okulumuza yerleşen öğrenciler olmak üzere mezunlardan boşalan yerlere yerleştirme yapacağız.

-Yatılılık sadece kızlar için mi? Şehir dışından erkek öğrenci tercih etmek isterse alternatif konaklama sağlanıyor mu? 

Erkek öğrencilerimiz için okulumuza ait bir yurdumuz yoktur. Erkek yatılı öğrencilerimiz için ilçe okulları bazında çözümler bulunmaktadır.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor? 

798 öğrencimiz eğitim öğretim görmektedir. Bunlardan 78 kız öğrencimiz okulumuz pansiyonunda yatılı olarak kalmaktadır.

IB PROGRAMINA İLGİ

Uluslararası Bakalorya programı uygulayan liselerden birisiniz. Öğrencilerin talebi nasıl?

Vefa Lisesi IB Diploma Programı uygulayan ilk devlet Anadolu Lisesi olarak eğitim tarihimizde önemli bir  yere konumlanmıştır. 9.sınıf sonunda uygulanacak sınav ve mülakat ile öğrenciler kabul edilmektedir. 10, 11 ve 12.sınıfın Kasım ayına dek IB sınıflarında farklı bir eğitim vizyonu ve anlayışı ile eğitim verilmektedir. Uluslararası müfredat ile eğitim görmek isteyen gerek yurtdışı gerek yurtiçi üniversite hayali olan öğrencilerimizin tercih ettiği bu programa öğrencilerimizin talebi yıllar geçtikçe katlanarak artmaktadır. 

-Üçünçü kez IB programından mezun verdiniz. Öğrencilerin ne kadarı yurtdışına gitti? Bu sene durum nedir?

İlk dönem mezunlarımızdan 5, 2022 yılında 11 öğrencimiz, 2023 yılında ise 22 öğrencimiz ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerin prestijli üniversitelerinden kabul almıştır. Amsterdam, Bocconi, King's College, Milano, Toronto, Sapienza, Padova, Aachen ve Münih Teknik bu üniversitelere örnektir.

-Erasmus projeleri bulunuyor mu?

Okulumuzda Erasmus programları uygulanmaktadır. YES, AFS programları ile öğrencilerimiz lise hayatlarının bir senesini yurtdışında okuyabilmektedir.

Alman okulları ile değişim programları ve ortak etkinlikler gerçekleştirdiğimiz PASCH Projesi diğer bir uluslararası programımızdır.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? 

Tıp, mühendislik, hukuk ve işletme ağırlıklı olarak tercih edilen bölümler. Okulumuzda sayısal sınıflar ağırlıkla olmakla birlikte eşit ağırlık sınıfları da bulunmaktadır. 

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı? 

Öğrencilerimizin talebi doğrultusunda DYK kursları açılmaktadır. Rehberlik servisimizin kariyer danışmanlığı çalışmalarıyla öğrencilerimizin hazırlıkları desteklenmektedir.

-Yurtdışı üniversitelere giden öğrenciniz oluyor mu? 

Evet. Yurtdışı üniversitelere giden öğrencilerimiz var.  Bu sene 173 mezunumuzdan 20’nin üzerinde öğrencimizin yurtdışındaki üniversitelere gideceğini bekliyoruz. 

İKİLİ EĞİTİM SÜRECEK Mİ? OKUL TAŞINACAK MI?

-6 Şubat’tan sonra velilerin en çok merak ettiği binaların depreme karşı dayanıklığı. İstanbul Valiliği’nin güçlendirme kararı verdiği okullardan birisiniz. Ama öğrenciler başka okula gitmedi, diğer binalara geçtiniz. Şu anda durum nedir? Geçtiğimiz yıl ikili eğitim vardı, önümüzdeki yıl nasıl olacak? Pansiyonda durum nedir?

6 Şubat Depreminden sonra ana binamız tahliye edildi. Okulumuz geçen yıl başka bir okula gitmeyerek diğer binamız olan tarihi binamızda ikili eğitim öğretim yaptı. Ana binamızın güçlendirilmesi çalışmaları başlamış olup, 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı 2.döneminde bitirilmesi planlanmaktadır. Tarihi binamız ve Pansiyon binamız 2001 yılında güçlendirme geçirmiş olup faaliyetine devam etmektedir. Başka bir okula taşınmamız söz konusu değil. 

Tarihi bir okul olan Vefa Lisesinden mezun olacak öğrencilerimiz Vefa Lisesi Eğitim Vakfı, Vefalılar Derneği, Vefa Spor Kulübü gibi paydaşlarımızca desteklenmekte olup Vefalı kimliği ömür boyu yaşatılmaya çalışılmaktadır.

 Okulumuz sosyal etkinlikler, kulüp çalışmaları ve okula özel etkinlikler açısından oldukça aktiftir. Boza günü, Rozet Töreni, Okul Mezunumuz Kemal Sunal adına düzenlenen Kültür Sanat Haftası, Bahar Çayı, Sporfest, Vefafest, Kariyer günü, Türkçe ve İngilizce münazara vb. etkinliklerimiz vardır.

Vefa Lisesi okul kültürünü barındıran ve bu kültürü mezunlarıyla geleceğe taşıyan bir eğitim kurumudur. Köklü bir çınardır. Vefanın hiç bitmediği bir yuvadır.

05-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş