YENİ LİSE MODELİ: Seneye başlıyor mu yoksa ‘pilot’ mu uygulanacak?
Yeni lise modeli: Seneye başlıyor mu yoksa ‘pilot’ mu uygulanacak? Yeni lise modeli üzerinde değişiklik yapılmak üzere ertelendi mi yoksa Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu modeli önce pilot olarak belli okullarda mı uygulayacak?
İşte özel okulların şu günlerde yanıtını aradıkları sorular bunlar?
YENİ LİSE MODELİ: SENEYE BAŞLIYOR MU YOKSA ‘PİLOT’ MU UYGULANACAK?
2020-2021 yılında başlayacağı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından 18 Mayıs 2019 tarihinde “Lisede ne yaptık?” başlığıyla duyurulan “ortaöğretim tasarımı” eğer açıklandığı gibi gelecek yıl başlayacaksa okulların da bu yeni programa göre öğretmen alması gerekecek. Azalan derslerin öğretmenleri kalacak mı, yeni gelen derslere göre yeni öğretmenler alınacak mı? Ancak sistemin ne zaman başlayacağı “kesinleşmediği” için okullar da “öğretmen” konusunda karar almakta zorlanıyor.
‘LİSEDE NE YAPTIK?’ TOPLANTISINDA YENİ MODEL AÇIKLANDI
Geçtiğimiz18 Mayıs 2019 tarihinde “Lisede ne yaptık?” başlığıyla Bakan Selçuk “ortaöğretim tasarımı”nı açıkladı. Buna göre yeni lise modeli 2020-2021 öğretim yılında başlayacak. Yani 2020’de LGS’ye girenleri ve bu yıl hazırlık sınıfında okuyanları kapsayacak.
İLK SINAVI 2024 YILINDA YAPILACAK
Bu yeni modelde ders saatleri azalacak. 9. sınıfta ortak ders sayısı 15-16’dan 8’e, 10 sınıfta 15-16’dan 10’a, 11’nci sınıfta 12-15’ten 10’a, 12’nci sınıfta 12-15’ten 7’ye düşecek. 12’nci sınıf üniversiteye hazırlık sınıfı olarak kurgulanacak. Seçmeli derslerin artacağı ve okul dışı sertifikaların da geçerli olacağı bu yeni modele göre ilk üniversite sınavı da 2024 yılında yapılacak.
IB PROGRAMLARINA BENZİYEN SİSTEM
Bu modelin açıklanmasının ardından ise tartışmalar başladı. Biraz IB programından esinlenilerek hazırlanmış bir sistemde eleştiriler matematik dersinin seçmeli olması üzerine yaşandı. Bakan Selçuk ise “ Gelen geri bildirimlerden yapıcı eleştiriler var. Biz bu yapıcı eleştirileri dikkate almayacak mıyız, tabii ki alacağız” açıklamasında bulundu.
EKİM AYINDAKİ TOPLANTI YAPILMADI
Ardından ise hem lise hem de ilköğretim tasarımı ile ilgili açıklamanın geçtiğimiz ekim ayında yapılacağı duyurulmasına rağmen bu gerçekleşmedi.
Yani bu yeni lise modeli 2020-2021 öğretim yılında uygulanacak mı?
Bu sorunun yanıtı yok.
ACABA PİLOT OLARAK MI UYGULANACAK?
Geçtiğimiz hafta katıldığı bir programda Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un şu sözleri dikkat çekiciydi:
“Bu ülkenin çocukları bizim deneme tahtamız değildir. Bütün alt yapı oluşmadan, hazırlıklar bitmeden herhangi bir şeye başlamayın. Bir seneden fazladır beklememizin nedeni de bu. Öğretmenim hazır değil, alt yapım hazır değil. Elimde projenin var olması, projenin uygulanabileceği anlamına gelmiyor. Biz yüzden fazla kuruluşa sorduk. 'Biz şöyle bir ortaöğretim tasavvuru içerisindeyiz. Görüşlerinizi alabilir miyiz, ortaokul, ilkokul için' diye. Geri bildirimler aldık. Tam da bu çerçevede yapmak istediğimiz şey, eleştiri, sorgulama ve diğer 21. yüzyıl becerilerinin tamamının okuldaki öğretim programlarının öğrenme süreçlerinin omurgasına yerleştirilmesini ana plan olarak alıyor. Öğretmen eğitimini yapmadan asla bir müfredat değişimi yapmayacağız. Hazırlıklarımız sürüyor, o yüzden pilotlama çalışmalarını çok önemsiyoruz. "
‘PİLOT’ OLACAK ÇOCUKLAR HANGİ ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRECEK?
İşte bu sözler akla “Bu yeni model pilot uygulama olarak mı başlayacak?” sorusunu getiriyor.
Pilot olarak uygulandığında ise gelecek yıl 9’ncu sınıfa geçecek bazı öğrenciler bu ders programına göre öğrenim görecek. Ancak bu öğrenciler diğerleri gibi 2024 yılında üniversite sınavına girecek. Bu durumda da üniversite sınavı değişmeyeceğine göre bu öğrencilerin durumu ne olacak?
İşte bugünlerde bu soruların yanıtları aranıyor.
Yanıt verecek kurum da elbette Milli Eğitim Bakanlığı.
23-12-2019